Το νέο ριζο-σπαστικό λεξικό

Δευ, 11/01/2016 - 08:45

Σε ένα καλαίσθητο και χρυσόδετο τόμο κυκλοφόρησε από την υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική (άξια! ) εκπρόσωπο κ Όλγα Γεροβασίλη το νέο λεξικό του 2016, απαραίτητο βοήθημα για κάθε πολιτικό επιστήμονα αλλά και απλό πολίτη που θέλει να μπει στο νόημα. Από τα αναρίθμητα λήμματα σταχυολογούμε τα πλέον χρηστικά που γεφυρώνουν τις παλιές αριστερές (και… αρεστές ) έννοιες με τις σημερινές ριζοσπαστικές ( και …σπαστικές ) ερμηνείες:

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Κείμενο ευάερο, ευήλιο και διαμπερές σαν ένα βολικό τριάρι. Το παίρνεις θέλοντας και μη, γιατί αλλιώς οι ξένοι δανειστές θα σε αφήσουν στο δρόμο. Σύμφωνα με άλλη ερμηνεία, πρόκειται για κάτι σαν ρετσινόλαδο. Δύσκολα καταπίνεται στην αρχή. Διατίθεται και σε αναβράζοντα δισκία, εισάγεται ενδοφλεβίως, αλλά υπάρχει και σε υπόθετα. Συνώνυμο: Συμφωνία σε λα μείζονα.

ΤΡΟΪΚΑ: Η Τρισυπόστατη Θεότητα των δανειστών μας- γεροί να είναι οι άνθρωποι που μας ανέχονται και δεν… ενέχονται! Μια Αγία Τριάδα που στην αρχή την είχαμε κάπως παρεξηγήσει. Τρείς νέοι, τρεις φίλοι, τρία παιδιά. Τρεις και το λουρί της μάνας. Τρείς να ‘ναι οι μέρες τους, αλλά έλα που κρατάνε το παραδάκι… Συνώνυμο: Θεσμοί. Αντώνυμο: Δεσμοί.

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ: Γνωστά και ως … πετούμενα. Πας να τα πιάσεις ως στόχους, αλλά σου ξεφεύγουν τα νούμερα. Οπότε, σου ξανάρχονται και σου ζητούν να τα πιάσεις, αλλιώς το φιλανθρωπικό ίδρυμα ΔΝΤ θα μας φύγει και τότε τι θα έχουμε να βρίζουμε;

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Η Επιθεώρηση Εργασίας. Η επιθεώρηση που παίζεται εδώ και πέντε χρόνια και – περιέργως- κόβει εισιτήρια μαζί και τις συντάξεις. Οι επιθεωρητές που τρέμαμε στο σχολείο αλλά περισσότερο έτρεμε η δασκάλα. Η βαθμολόγηση των υπουργών για χέρια καθαρά, νύχια κομμένα και το σβέρκο με τη ψιλή για να ακούγεται η φάπα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Οπότε; Ας την απολαύσουμε!

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Ούτε Ένωση, ούτε Ευρωπαϊκή! Αλλά γιατί να παρατραβάμε το σκοινί με… δαύτην; Μπορεί και μόνη της να διαλυθεί.

ΔΝΤ: Τα αρχικά του διεθνούς οργανισμού για την νομισματική σταθερότητα στην πλανήτη Γη που εδρεύει και… ενεδρεύει -κατά σύμπτωση- στην Ουάσιγκτον. Καμιά φορά οι τριαντάρηδες τεχνοκράτες, που έχουν χρεωθεί από μια ήπειρο ο καθένας, συντάσσουν προγράμματα σταθεροποίησης κρατών που… παραντουρούν μετά από τρελό πάρτι. Όμως, η συνταγή πρέπει να τηρηθεί, έστω και με ένα «sorry που σας σκοτώσαμε λίγο παραπάνω, αλλά μας έπεσε λίγο μεγαλύτερος ο συντελεστής».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Περισσότερο γνωστή ως Ευρωπαϊκή… Εκκεντρική Τράπεζα. Βέβαια, όταν μας κλείνει την κάνουλα είναι κακή, όταν μας δανείζει είναι μια Αγία Τράπεζα, όπως καλή ώρα!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Συνώνυμα: Έτσι χωρίς πρόγραμμα. Κάτι σαν πρόγραμμα που παίρνουμε στο θέατρο και κάνουμε πως το διαβάζουμε εμβριθώς. Τι λέει το πρόγραμμά σας για απόψε; Απόψε αυτοσχεδιάζουμε! Σύνολο μέτρων και σταθμών που υποκαθιστούν το απεχθές μνημόνιο και που σκοπό έχουν να ξεγελάσουμε αυτή τη φορά τους κουτόφραγκους που μας δανείζουν τα φράγκα που μας παίρνουν από τις μερσεντές και τις BMW που αγοράζουμε οι κουτοί, αλλά πως μπορείς να πας στο χωριό σου με ένα απλό αμάξι;

ΣΥΝΤΑΞΗ: Το φιλοδώρημα το οποίο δίνει η κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας αντί να την κόψει μια και καλή. Να λέτε και ένα «ευχαριστώ!»

ΜΕΡΚΕΛ: Η καλή μας θεία που την είχαμε παρεξηγήσει!

ΣΟΙΜΠΛΕ: Ο θείος που μας είχε παρεξηγήσει την εποχή προ μνημονίου, δηλαδή προ αμνημονεύτων χρόνων όταν ο Πρωθυπουργός μας Αλέξης Τσίπρας ήταν ακόμη παιδί… Ε, κάποιος πρέπει να κάνει τον κακό για να έχει σασπένς το έργο που παίζουμε στο Εθνικό μας Θέατρο!

 

ΜΑΤ στην Παιδεία

Νεωτεριστικές προτάσεις για την ανώτατη παιδεία και την ανώτατη αστυνομία κάνει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων ζητάει:

Όχι μόνο να επανέλθει ο θεσμός του αιώνιου φοιτητή, αλλά να κατοχυρωθεί και συνταγματικά και η ισόβια σύνταξη του ισόβιου φοιτητή.

Να συμμετέχουν στην εκλογή πρυτάνεων, κοσμητόρων και προέδρων επιστημονικών τμημάτων όχι μόνο οι φοιτητές των κομματικών παρατάξεων αλλά και οι καθαρίστριες των ιδρυμάτων, οι υδραυλικοί, οι ψυκτικοί, οι μαραγκοί και οι ηλεκτρολόγοι.

Οι υποψήφιοι για εκλογή καθηγητές όλων των βαθμίδων θα πρέπει να διαθέτουν όχι μόνο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, διδακτορικά και βιβλία, αλλά να έχουν προϋπηρεσία στους πάγκους των φοιτητικών παρατάξεων.

Να καταργηθούν πάραυτα τα ΜΑΤ και να αντικατασταθούν με Α.Ο.Δ.Α, δηλαδή με Αυτοδιαχειριζόμενες Ομάδες Διαλόγου Αντιεξουσιαστών, οι οποίες μόλις κληθούν να επέμβουν θα ανοίγουν κουβέντες με τους αναρχικούς χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα.

Οι άνδρες των ΜΑΤ να απασχοληθούν σε θέσεις baby sitting σε σπίτια υπουργών, στο styling σε πρωινάδικες εκπομπές, σε ευαίσθητες θέσεις ως κομμωτές, πωλητές καλλυντικών, μασέρ σε spa και βλέπουμε.

Σε περίπτωση που χρειάζεται δυναμική παρέμβαση στην πλατεία Συντάγματος, θα καλείται η ομάδα περιφρούρησης των κεντρικών γραφείων της Κουμουνδούρου για να αρχίσει να πετάει στους νεαρούς μολοτοφόρους γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα και γαρδένιες!

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδόθηκε η παρακάτω προειδοποίηση για τον καιρό του διημέρου: Χιονοστιβάδα αναμένεται από τις αντιδράσεις για το συνταξιοδοτικό γι αυτό έχετε μαζί σας τα παλτά. Το χιόνι που θα πέσει μέχρι το τέλος του Γενάρη δεν ξανάγινε. Δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Χιόνι στα ορεινά, χιόνι στα πεδινά, χιόνι και των γονέων! Θα χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί η μάνα και όλοι μαζί- νέοι, μεσήλικες και γέροι- θα χάσουμε την έννοια του τι σημαίνει σύνταξη και ζωή σε όλους μας, να ζήσουμε να την θυμόμαστε, μια φορά κι έναν καιρό!

 

Του Κάπα Σαρδάμ

(Από τη σατυρκή στήλη "Ξεκάρφωμα", της εφημερίδας "Το Καρφί")