Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Ν.Μηταράκης: Επαναφέρουμε το ελληνικό εργασιακό δίκαιο στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Στόχος μας να ενισχύσουμε την απασχόληση και να δημιουργήσουμε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας
Δευ, 16/09/2019 - 18:08

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης , κ. Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ταμείων. Αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση επαναφέρει ελληνικό εργασιακό δίκαιο στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: https://youtu.be/VwNRXLTfA0o

Συγκεκριμένα, ως προς το ζήτημα των αναδρομικών και τον τρόπο καταβολής τους από την Πολιτεία, είπε: «Εξαρτάται ποιο είναι το συνολικό κόστος. Πρώτη προτεραιότητα είναι να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των Ταμείων. Δεύτερος στόχος είναι η διοίκηση να σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Είμαστε μια ευνομούμενη δημοκρατία. Δεν τίθεται κανένα θέμα το Δημόσιο να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Από εκεί και πέρα, τα μικρά ποσά να πληρωθούν εφάπαξ είναι απόλυτα λογικό. Μεγαλύτερα ποσά ίσως χρειαστεί να μπουν σε δόσεις, ανάλογα με τη συνολική οφειλή. Μέχρι να έχουμε τελική εικόνα, όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου. Φυσικά, είναι δεδομένο ότι η διοίκηση θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αποφάσεων του ΣτΕ.  Το δεδομένο είναι ότι όλα αυτά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους. Ό,τι μπορούμε να ξεκινήσουμε να καταβάλουμε, θέλουμε να ξεκινήσουμε να το καταβάλουμε».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των ταμείων, ο κ. Μηταράκης τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή που η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικότερους ρυθμούς ανάπτυξης και βλέπουμε και θετική τάση στην απασχόληση, τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία είναι απολύτως σε θέση να ανταπεξέλθουν στις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις και παράλληλα να προχωρήσουμε την επόμενη τετραετία σε σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, χωρίς αυτό να αμφισβητεί τη δυνατότητα των ταμείων να πληρώσουν τις συντάξεις. Η μεγάλη αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε στο ασφαλιστικό είναι γνωστή. Από 1/1/2021 θέλουμε το επικουρικό σύστημα να γίνει κεφαλαιοποιητικό με ατομικούς λογαριασμούς. Αυτό θα δώσει ακόμη περισσότερη ασφάλεια στους συνταξιούχους και κυρίως στα νέα παιδιά που σήμερα διερωτώνται αν θα πάρουν ποτέ σύνταξη.  Το θέμα είναι ότι ένα σύστημα που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες είναι ασφαλέστερο από το σημερινό σύστημα που βάζει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι». 

Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε:

 «Υπάρχει μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που διαχωρίζει τις περιπτώσεις που υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα στην εύρεση αρχείου, και αυτό δεν αφορά στους εργοδότες που έχουν οφειλές στο ΙΚΑ, αφορά περισσότερο σε ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάποια από τα ταμεία δυστυχώς οι οφειλές ακόμα δεν βρίσκονται- εδώ και τόσα χρόνια μετά την υποτιθέμενη ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ- σε ηλεκτρονική μορφή. Για αυτές τις περιπτώσεις και για όλες τις περιπτώσεις θα δοθεί η δυνατότητα να κατατίθεται αίτηση ένταξης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά να δίνεται χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί ο ακριβής υπολογισμός του ποσού και να οριστικοποιείται η ρύθμιση. Θα υπάρχει η δυνατότητα να καταχωρηθεί η αίτηση σε δύο στάδια. Στην εκδήλωση της επιθυμίας ένταξης και στην οριστικοποίηση των αριθμών,  αλλά για αυτό χρειάζεται σε μερικά Ταμεία αρχείο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κούτες, να περάσει στους υπολογιστές».

Απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, είπε:  

«Η αλήθεια είναι ότι επαναφέρουμε το ελληνικό εργασιακό δίκαιο στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και στους κανόνες του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη. Για παράδειγμα η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βρούτσης κατήργησε μια διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ , που είχε κατατεθεί λίγες μέρες πριν από τις εκλογές  και ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχε εφαρμόσει στα έτη της διακυβέρνησής του γιατί ξεφεύγει από τα βέλτιστα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την εργασία και παράλληλα να δημιουργηθούν βιώσιμες , σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Το πλέγμα των μέτρων που καταθέσαμε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Να ενισχύσουμε την εργασία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Και γι’ αυτό μειώνουμε και τις εισφορές από τον Ιούλιο του 2020, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στο μη μισθολογικό κόστος και να δουν και οι εργαζόμενοι αύξηση του καθαρού μισθού».

Τέλος, για την υπόθεση Novartis, ανέφερε:  «Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να εξετάζει με προανακριτική επιτροπή τις καταγγελίες που γίνονται σε βάρος πρώην υπουργών. Είναι δικαίωμα των βουλευτών να ζητήσουμε να διαβάσουμε τον φάκελο. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη των κοινοβουλευτικών ομάδων να ζητήσουν τη σύσταση ή μη της προανακριτικής επιτροπής.  Στην προανακριτική επιτροπή της Novartis, στην οποία ήμουν μέλος την προηγούμενη περίοδο, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να γίνει οποιαδήποτε εξέταση της υπόθεσης, κατά παράβαση της ουσίας της έννοιας της προανακριτικής επιτροπής. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει να υπάρχει προανακριτική στην οποία η πλειοψηφία να αποφασίζει ότι δεν θα εξεταστούν μάρτυρες και ότι δεν θα εξεταστεί η δικογραφία. Ήταν μια εκτροπή από την ομαλή λειτουργία της βουλής.

Χρειάζονται απλές ενδείξεις για να πάει η υπόθεση σε προανακριτική επιτροπή. Θα διαβαστεί ο φάκελος, υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, νομίζω γνωρίζει ο κόσμος πώς χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους η Novartis. Δεν νομίζω ότι την προηγούμενη περίοδο η Δικαιοσύνη λειτούργησε απολύτως μόνη της, υπάρχουν και οι δημόσιες δηλώσεις πολιτικών στελεχών που έμπαιναν στην ουσία της υπόθεσης και φαίνεται ότι υπήρχε κάποιος σχεδιασμός στον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης Novartis». 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Κυρ, 08/12/2019 - 12:06

 

Στη συζήτηση που έγινε για κινητοποιήσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοποθέτηση του Δημάρχου Σταμάτη Κάρματζη , στο πνεύμα των αποφάσεων της Περιφέρειας ,  η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά το πλαίσιο των αιτημάτων, και βασικά οι περισσότεροι Δήμοι υιοθετούν τα κλειστά κέντρα, και διαφωνούν στον αριθμό των εγκλείστων και στην τοποθεσία που θα γίνουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την κινητοποίηση της Τετάρτης για το κλείσιμο του Δήμου Χίου, αλλά δήλωσε ότι στηρίζει κινητοποιήσεις που θα γίνουν με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε και στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο και είναι το εξής:

  • Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες δομές (hotspot) και να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας επαρκής χώρος υποδοχής προσωρινής διαμονής, υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε θέση που τα τυγχάνει της έγκρισης της τοπικής κοινότητας.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα. Δουβλίνο κλπ
  • Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες.
  • Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Η κινητοποίηση  που γίνεται από τη μεριά δημάρχων και της περιφέρειας για κλείσιμο των υπηρεσιών για 1 ημέρα είναι προκλητική όταν στην ουσία και από τα αιτήματα τους δέχονται την ύπαρξη δομών στα νησιά είτε κλειστά είτε ανοιχτά, αποδεχόμενοι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα παραμείνει για χρόνια εγκλωβίζοντας στα νησιά μας χιλιάδες κόσμου που έφυγαν κατατρεγμένοι από την περιοχή τους.

ΧΙΟΣ 8-12-2019