Ο Ερντογάν θέλει... ολιγόλεπτη σύγκρουση, λέει ο Κώστας Μαρδάς

Τρί, 24/05/2022 - 17:03

«Ο Ερντογάν επιδιώκει μια... ολιγόωρη σύγκρουση στο Αιγαίο, όπως δείχνουν τα στοιχεία των παραβιάσεων», εκτίμησε ο Κώστας Μαρδάς, μιλώντας τη Τρίτη το πρωί στο OPEN, στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και της Ευλαμπίας Ρέβη.

Γι' αυτό του τον ισχυρισμό επικαλέστηκε στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα:

Μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2022 καταγράφτηκαν από τα ραντάρ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας 2379 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, όταν όλο το προηγούμενο έτος έγιναν 2.200 παραβιάσεις.

Επίσης έγιναν 81 εμπλοκές, 120 υπερπτήσεις και συνολικά εισήλθαν 734 πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας.

Επιπλέον στα εθνικά χωρικά ύδατα έγιναν 537 παραβιάσεις από το τουρκικό πολεμικό και την τουρκική ακτοφυλακή.

Παράλληλα το ελληνικό Λιμενικό απέτρεψε την είσοδο τουλάχιστον 12.000 παράνομων αλλοδαπών στο Αιγαίο, ενώ στον Έβρο εντοπίσθηκε διείσδυση διακινητών και παράνομων, παρά τα αυστηρά μέτρα φρούρησης.

Ο Κώστας Μαρδάς χαρακτήρισε τις υπερπτήσεις «ασκήσεις βομβαρδισμού» και συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα δέχεται επίθεση και θέλω να δω ποιά θα είναι η στάση των ΗΠΑ και της Ε.Ε».

Επεσήμανε ότι «η ελληνο- αμερικανική αμυντική συμφωνία διακηρύσσει τη δέσμευση για αμοιβαία προστασία της ασφάλειας ,της ακεραιότητας , της ανεξαρτησίας των δύο χωρών, αλλά δεν περιέχει ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής».

Εκτίμησε ότι σε μια μελλοντική σύγκρουση η παρέμβαση των ΗΠΑ θα εκδηλωθεί με το μοντέλο των Ιμίων, όταν ναι μεν απέτρεψαν τον πόλεμο, αλλά μας υποχρέωσαν να φύγουμε από την ελληνική βραχονησίδα, που σε χάρτες αμερικανικούς οριζόταν ως ελληνικότατες.

Και κατέληξε:

«Πράγματι, η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργούς το Κογκρέσο ήταν εκπληκτική και έκανε υπερήφανους τους Έλληνες, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα σιδερένια, κυνικά αμερικανικά συμφέροντα…».

Τέλος, απαντώντας στον στερεότυπο περί «πολιτικής εσωτερικής κατανάλωσης», θύμισε πως ο Ερντογάν έχει πει ότι «τα νησιά… κάτω από τη μύτη μας είναι δικά μας»…

Ακολουθεί το βίντεο στο χρόνο 1.57 έως 2.03: https://www.tvopen.gr/watch/119842/oraellados242f052f2022

Σχετικά Άρθρα