Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: Από αύριο πληρώνετε σε ρούβλια, αλλιώς τέλος το φυσικό αέριο

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 31/03/2022 - 17:47

Ως μοχλό πίεσης προς τη Δύση για την άρση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν το φυσικό αέριο, δηλώνοντας εκ νέου την Πέμπτη στη Μόσχα, ότι από αύριο Παρασκευή, οι αποπληρωμές θα πρέπει να γίνονται με ρούβλια, ειδάλλως θα προχωρήσει στην ακύρωση των συμβολαίων που έχει συνάψει.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα για τις πληρωμές του φυσικού αερίου με ρούβλια και έκανε λόγο για «οικονομικό πόλεμο» και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να αντιδράσει και να επιφέρει οικονομικό πλήγμα στις χώρες της Δύσης.

«Όσοι θέλουν να προμηθευτούν ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει από αύριο να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες και να πληρώνουν σε ρούβλια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφασή του δεν θα εξαιρέσει κανέναν.

«Αν δεν καταβληθεί το αντίτιμο σε ρούβλια, θα θεωρήσουμε ότι οι αγοραστές έχουν παραβιάσει τη συμφωνία μας, με ότι αυτό συνεπάγεται» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας: «Κανένας δεν πουλά σε εμάς δωρεάν και δεν θα κάνουμε φιλανθρωπίες εμείς σε εκείνους. Τα συμβόλαια αυτά θα ανασταλλούν».

Μόλις λίγα λεπτά μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Ρώσο πρόεδρο και τις ανακοινώσεις του στη ρωσική τηλεόραση, η τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές εκτόξευσαν την τιμή από τα 113 ευρώ, στα 127.

Γερμανία και Γαλλία απορρίπτουν το τελεσίγραφο Πούτιν - Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια

Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Πηγή: skai.gr

 

putin_sets_ruble_for_gas_payment_deadline_-_effective_april_1

Σχετικά Άρθρα