ΟΕΒΕ για εκπαίδευση προσφύγων: Μας εκθέτουν διεθνώς οι ενδείξεις ρατσισμού

Τρί, 09/10/2018 - 16:21
Β. Παππάς

Και η ΟΕΒΕ Χίου παίρνει θέση στα τεκτενόμενα των τελευταίων ημερών, με αφορμή την  εξώδικη επιστολή που φαίνεται να την έχουν υπογράψει γονείς ζητώντας να μη λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στα σχολεία, αλλά αυτές να δημιουργηθούν μέσα στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, εστιάζοντας – μεταξύ άλλων – και στην παράμετρο της διεθνούς δυσφήμισης του τόπου μας.

«Η επιστολή διαμαρτυρίας αυτή, κοινοποιήθηκε με δικαστικούς επιμελητές στους αρμόδιους φορείς. Θεωρούμε απαράδεκτη, ακόμα και τη σκέψη δημιουργίας σχολείων “γκέτο” μέσα στη ΒΙΑΛ. Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μορφώνονται μέσα σε ένα φυσιολογικό σχολικό περιβάλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕ και τονίζει ότι οι διδακτικές ώρες των ΔΥΕΠ, δεν θα συμπίπτουν με αυτές των υπολοίπων μαθητών, ουσιαστικά απλά θα χρησιμοποιούν το σχολικό χώρο.

«Ζητάμε την αποσυμφόρηση του νησιού μας και την προώθηση στις χώρες επιλογής των προσφύγων μεν, αλλά για όσο καιρό οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν εδώ θα πρέπει οι συνθήκες διαβίωσης να είναι αξιοπρεπείς. Και φυσικά θεωρείται αυτονόητο και απαραίτητο τα παιδιά τους να μορφώνονται πηγαίνοντας σχολείο. Είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να μορφωθεί ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος, εθνικότητας», επισημαίνει η Ομοσπονδία και καταλήγει:

«Δυστυχώς, αυτές οι ενδείξεις ρατσισμού έχουν κάνει το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ημέρες, μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναπαράγουν την είδηση, κάνοντας το νησί μας γνωστό για την μικροψυχία του. Για ακόμη μία φορά εξέθεσαν τη Χίο μας ανεπανόρθωτα, οι άνθρωποι που υποκινούν αυτές τις διαδικασίες χωρίς να αναλογιστούν το κακό που προξενούν στον τόπο μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η αρνητική δημοσιότητα είναι η χειρότερη διαφήμιση.»

Σχετικά Άρθρα