Οι γιατροί μας ενημερώνουν για τα εμβόλια

Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 13/02/2021 - 08:31

Το θέμα των εμβολίων κατά της covid-19 αλλά και της διαδικασίας του εμβολιασμού που είναι σε εξέλιξη, είναι το θέμα της τηλεοπτικής εκπομπής «η επικαιρότητα με άλλο μάτι», που προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 8 και στις 12 το βράδυ -και σε επανάληψη στις 4 μ.μ. της Τρίτης- στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV.

Καλεσμένοι της Ειρήνης Αναγνώστου δύο γιατροί, ειδικοί παθολόγοι, ο κ. Γιώργος Αμέντας, υπεύθυνος του πρώτου εμβολιαστικού κέντρου της Χίου που λειτουργεί στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο του νησιού και ο κ. Ηλίας Φύλλας, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, που διενήργησε και τον πρώτο ομαδικό εμβολιασμό των τροφίμων του Γηροκομείου Χίου «Ζωρζής Μιχαληνός».

Με μεγάλη προθυμία και οι δύο γιατροί απάντησαν με επιστημονικό αλλά συνάμα κατανοητό τρόπο σε πλήθος ερωτήσεις που αφορούν τα εμβόλια, τα οποία όπως λένε είναι ένα από τα δύο όπλα μας στην πανδημία που ζούμε. Το άλλο είναι η κοινωνική απόσταση και τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

Υπεραμύνθηκαν της ασφάλειάς τους χωρίς να κρύψουν ότι –όπως όλα τα εμβόλια- μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να έχουν παρενέργειες, οι σοβαρές όμως είναι πολύ σπάνιες και σίγουρα η ανοσία που προκαλούν τα εμβόλια υπερτερεί μπροστά στα υπόλοιπα, κάτι που αποδεικνύεται ήδη στη Χίο, αφού έχουν εμβολιαστεί πάνω από 1.500 άτομα, χωρίς να έχουν παρουσιάσει κάτι αξιοσημείωτο. «Όταν ήμουν φοιτητής της Ιατρικής ήταν στη σφαίρα του ονείρου να δημιουργηθεί κάποτε ένα εμβόλιο mRNA και τώρα υπάρχει και το χρησιμοποιούμε με αποτελεσματικότητα 95%!», δήλωσε λάμποντας ολόκληρος ο Ηλίας Φύλλας, που εμβολιάστηκε και ο ίδιος στο Γηροκομείο Χίου, ενώ κανένας φιλοξενούμενος του Ιδρύματος ούτε φοβήθηκε να εμβολιαστεί ούτε εμφάνισε το παραμικρό.

Κατά την άποψη των γιατρών και το γεγονός ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα αποκτάται ανοσία με τον εμβολιασμό είναι φυσιολογικό και θα το μάθουμε στην πορεία, για έναν κορωνοϊό που ούτως ή άλλως λειτουργεί περίεργα μέσα στον κάθε οργανισμό. Εκτός από το ότι μεταδίδεται από ανθρώπους που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, δημιουργεί ενίοτε ανοσία σε ασυμπτωματικούς φορείς, ενώ νοσούντες από την covid-19 μπορεί και να μην εμφανίσουν ανοσία!

Δύσκολες εξισώσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινότητα, η οποία εν τούτοις επιμένει ο εμβολιασμός να γίνεται με τη συναίνεση του ατόμου και όχι υποχρεωτικώς.

Τέλος οι δύο γιατροί επεσήμαναν ότι η επιχείρηση “ελευθερία” ξεκίνησε αλλά ο δρόμος της είναι μακρύς και για να κερδηθεί ο… πόλεμος, ήτοι ο εμβολιασμός, στη Χίο για παράδειγμα, 20-25 χιλιάδων πολιτών, που θα προσφέρει την ανοσία της Κοινότητας, χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων για πολύ ακόμη, ειδικά όσο η ροή των εμβολίων και στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, παραμένει αργή. Είναι όμως η ελπίδα μας τα εμβόλια και σίγουρα δεν πρέπει ελαφρά τη καρδία να την απεμπολούμε.

to_oplo_mas_sti_mahi_kata_toy_koronoioy_einai_to_emvolio

Σχετικά Άρθρα