Οι Μηχανικοί βράβευσαν τον... Καπετάνιο

Βράβευση του καπ. Παναγιώτη Τσάκου στην Α.Ε. Μηχανικών
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 23/07/2019 - 22:42

Ένα …καπετάνιο  τον καπ. Παναγιώτη Τσάκο, βράβευσε η ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, τιμώντας τον για την προσφορά του στην ναυτιλία και την ναυτική εκπαίδευση.

«Πρόκειται για ενα καπετάνιο με ιδιαίτερη συμβολή στο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή του διεθνούς ανταγωνισμού σε επίπεδο της επιχειρηματικής κυριαρχίας των θαλασσών, μέσω της εμπορικής ναυτιλίας», ανέφερε ο διοικητής της Σχολής Γιάννης Μάργαρης συμπληρώνοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο ενδιαφέρον του για την πρόοδο και την ποιοτική εκπαίδευση των νεαρών ελλήνων ναυτικών, καθώς προσπαθεί σε κάθε του ευκαιρία και με κάθε τρόπο να τους ωθήσει στην γνώση και να τους εμφυσήσει πάθος για την θάλασσα και τις απέραντες προοπτικές που βρίσκονται σε αυτή».

Ο καπ. Παναγιώτης Τσακος συγκινημένος παρέλαβε την τιμητική διάκριση ενώ μιλώντας στους τελειόφοιτους μοιράστηκε μαζί  τους την αγωνία του, όπως την χαρακτήρισε, για τον αφελληνισμό της Εμπορικής Ναυτιλίας τονίζοντας ότι η ναυτοσύνη των Ελλήνων είναι μοναδική στον κόσμο.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην δική του ναυτική διαδρομή ενώ τους ευχήθηκε καλές θάλασσες και να θυμούνται  ότι μαζί τους ταξιδεύει και η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

 

Ο Διοικητής της σχολής είπε στον χαιρετισμό του

Αν και βρισκόμαστε σε μία Σχολή Μηχανικών, θα τιμηθεί ένας καπετάνιος, ένας άνθρωπος που περήφανα όπως έχει δηλώσει, φέρει τον τίτλο του καπετάνιου. Ένα καπετάνιο με ιδιαίτερη συμβολή στο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή του διεθνούς ανταγωνισμού σε επίπεδο της επιχειρηματικής κυριαρχίας των θαλασσών, μέσω της εμπορικής ναυτιλίας.

Το τιμώμενο πρόσωπο γεννήθηκε το 1936 στα Καρδάμυλα….Καρδαμυλίτης στην καταγωγή και στην ψυχή όπως δηλώνει υπερήφανα.

Μπάρκαρε για πρώτη φορά το 1954 ως υπεράριθμος ναυτόπαις στο πλοίο KYMA, τύπου LIBERTY, αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία Λιβανού και καπετάνεψε για πρώτη φορά σε ηλικία 26 χρονών στο πλοίο ΑΡΙΩΝ, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, ημέρα που όπως έχει πει ο ίδιος, πάντα νήστευαν στο σπίτι τους, μέρα που κατά τον ίδιο σε σχετική του συνέντευξη ήταν η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή του.

Αναφέροντας δικές του φράσεις σε συνεντεύξεις του και ομιλίες, αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο ενδιαφέρον του για την πρόοδο και την ποιοτική εκπαίδευση των νεαρών ελλήνων ναυτικών, καθώς προσπαθεί σε κάθε του ευκαιρία και με κάθε τρόπο να τους ωθήσει στην γνώση και να τους εμφυσήσει πάθος για την θάλασσα και τις απέραντες προοπτικές που βρίσκονται σε αυτή, δικαίως δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έναν μέντορα.

Έχει δηλώσει κατά καιρούς :

‘’ Πες το ανάγκη, πες το δίψα….το πεπρωμένο. Οι Έλληνες είμαστε ναυτικοί, πολλές χιλιάδες χρόνια. Την ΄΄Όδύσσεια΄΄ εμείς την γράψαμε. Το θαλασσινό νερό είναι μέσα στο αίμα μας και  μέσα στο πετσί μας. Ξυπνάς κάθε μέρα και τη βλέπεις απάναντί σου, να σε προκαλεί να ταξιδέψεις, να γνωρίσεις το άγνωστο΄΄

‘’Αν η ναυτιλία μαζί με τον Τουρισμό είναι οι πυλώνες της Οικονομίας μας, τους καλύτερους Έλληνες θα έπρεπε εμείς να τους προσκαλούμε και να τους εκπαιδεύουμε για να αναλάβουν τις τύχες της μεγάλης Ελληνικής Ναυτιλίας στα χέρια τους’’

Και καταλήγω με άλλη μία δήλωσή του :

‘’Δεν θέλω να βλογήσω τα γένια μου, αλλά να πω στους νέους της χώρας μας ότι δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στο επάγγελμα που κράτησε όρθια τη χώρα στις πιο δύσκολες στιγμές της...η ναυτιλία δεν πρέπει να αφελληνιστεί.’’

Καπετάν Παναγιώτη ΤΣΑΚΟ, ένα ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας, για τα όσα έχετε προσφέρει στη ναυτική μας εκπαίδευση και γενικότερα στην Ελληνική μας Ναυτιλία είναι το λιγότερο που μπορώ να σας απευθύνω.

Παρακαλώ όπως προσέλθετε να παραλάβετε ένα συμβολικό δώρο και τον θυρεό της Ακαδημίας μας.

  

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα