Χίος, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

Οι Μηχανικοί βράβευσαν τον... Καπετάνιο

Βράβευση του καπ. Παναγιώτη Τσάκου στην Α.Ε. Μηχανικών
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 23/07/2019 - 22:42

Ένα …καπετάνιο  τον καπ. Παναγιώτη Τσάκο, βράβευσε η ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, τιμώντας τον για την προσφορά του στην ναυτιλία και την ναυτική εκπαίδευση.

«Πρόκειται για ενα καπετάνιο με ιδιαίτερη συμβολή στο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή του διεθνούς ανταγωνισμού σε επίπεδο της επιχειρηματικής κυριαρχίας των θαλασσών, μέσω της εμπορικής ναυτιλίας», ανέφερε ο διοικητής της Σχολής Γιάννης Μάργαρης συμπληρώνοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο ενδιαφέρον του για την πρόοδο και την ποιοτική εκπαίδευση των νεαρών ελλήνων ναυτικών, καθώς προσπαθεί σε κάθε του ευκαιρία και με κάθε τρόπο να τους ωθήσει στην γνώση και να τους εμφυσήσει πάθος για την θάλασσα και τις απέραντες προοπτικές που βρίσκονται σε αυτή».

Ο καπ. Παναγιώτης Τσακος συγκινημένος παρέλαβε την τιμητική διάκριση ενώ μιλώντας στους τελειόφοιτους μοιράστηκε μαζί  τους την αγωνία του, όπως την χαρακτήρισε, για τον αφελληνισμό της Εμπορικής Ναυτιλίας τονίζοντας ότι η ναυτοσύνη των Ελλήνων είναι μοναδική στον κόσμο.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην δική του ναυτική διαδρομή ενώ τους ευχήθηκε καλές θάλασσες και να θυμούνται  ότι μαζί τους ταξιδεύει και η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

 

Ο Διοικητής της σχολής είπε στον χαιρετισμό του

Αν και βρισκόμαστε σε μία Σχολή Μηχανικών, θα τιμηθεί ένας καπετάνιος, ένας άνθρωπος που περήφανα όπως έχει δηλώσει, φέρει τον τίτλο του καπετάνιου. Ένα καπετάνιο με ιδιαίτερη συμβολή στο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή του διεθνούς ανταγωνισμού σε επίπεδο της επιχειρηματικής κυριαρχίας των θαλασσών, μέσω της εμπορικής ναυτιλίας.

Το τιμώμενο πρόσωπο γεννήθηκε το 1936 στα Καρδάμυλα….Καρδαμυλίτης στην καταγωγή και στην ψυχή όπως δηλώνει υπερήφανα.

Μπάρκαρε για πρώτη φορά το 1954 ως υπεράριθμος ναυτόπαις στο πλοίο KYMA, τύπου LIBERTY, αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία Λιβανού και καπετάνεψε για πρώτη φορά σε ηλικία 26 χρονών στο πλοίο ΑΡΙΩΝ, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, ημέρα που όπως έχει πει ο ίδιος, πάντα νήστευαν στο σπίτι τους, μέρα που κατά τον ίδιο σε σχετική του συνέντευξη ήταν η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή του.

Αναφέροντας δικές του φράσεις σε συνεντεύξεις του και ομιλίες, αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο ενδιαφέρον του για την πρόοδο και την ποιοτική εκπαίδευση των νεαρών ελλήνων ναυτικών, καθώς προσπαθεί σε κάθε του ευκαιρία και με κάθε τρόπο να τους ωθήσει στην γνώση και να τους εμφυσήσει πάθος για την θάλασσα και τις απέραντες προοπτικές που βρίσκονται σε αυτή, δικαίως δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έναν μέντορα.

Έχει δηλώσει κατά καιρούς :

‘’ Πες το ανάγκη, πες το δίψα….το πεπρωμένο. Οι Έλληνες είμαστε ναυτικοί, πολλές χιλιάδες χρόνια. Την ΄΄Όδύσσεια΄΄ εμείς την γράψαμε. Το θαλασσινό νερό είναι μέσα στο αίμα μας και  μέσα στο πετσί μας. Ξυπνάς κάθε μέρα και τη βλέπεις απάναντί σου, να σε προκαλεί να ταξιδέψεις, να γνωρίσεις το άγνωστο΄΄

‘’Αν η ναυτιλία μαζί με τον Τουρισμό είναι οι πυλώνες της Οικονομίας μας, τους καλύτερους Έλληνες θα έπρεπε εμείς να τους προσκαλούμε και να τους εκπαιδεύουμε για να αναλάβουν τις τύχες της μεγάλης Ελληνικής Ναυτιλίας στα χέρια τους’’

Και καταλήγω με άλλη μία δήλωσή του :

‘’Δεν θέλω να βλογήσω τα γένια μου, αλλά να πω στους νέους της χώρας μας ότι δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στο επάγγελμα που κράτησε όρθια τη χώρα στις πιο δύσκολες στιγμές της...η ναυτιλία δεν πρέπει να αφελληνιστεί.’’

Καπετάν Παναγιώτη ΤΣΑΚΟ, ένα ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας, για τα όσα έχετε προσφέρει στη ναυτική μας εκπαίδευση και γενικότερα στην Ελληνική μας Ναυτιλία είναι το λιγότερο που μπορώ να σας απευθύνω.

Παρακαλώ όπως προσέλθετε να παραλάβετε ένα συμβολικό δώρο και τον θυρεό της Ακαδημίας μας.

  

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΣΕΣΝΟΧ: Το ακτινολογικό της Χίου σε αποδιοργάνωση!
Δευ, 27/01/2020 - 00:11

Στα προβλήματα του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου αναφερθήκαμε σε προχθεσινό μας σημείωμα.

Ως επιβεβαίωση του ακολουθεί η παρακάτω ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ.

"Επτά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Ν.Δ και κανένα από τα τρέχοντα υπαρκτά προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν έχει επιλυθεί.

Ομιχλώδες το τοπίο που  συντηρείται μέσω των αλλεπάλληλων  συνεντεύξεων και δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγεία, για προσλήψεις που ανακοινώνονται αλλά δεν προκηρύσσονται.

Η κατάσταση στην Υγεία σήμερα και στο Νησί μας είναι πολύ δύσκολη για ασθενείς και εργαζόμενους!!!

Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και  χειρουργικής κλινικής προχωρούν με ρυθμούς χελώνας ή πιο σωστά έχουν διακοπεί άγνωστο για πόσο. 

Το Νοσοκομείο της Χίου, σήμερα λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40%.  Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα  και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση.  Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας από τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, λόγω της υπολειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  

Χαρακτηριστικότερο  παράδειγμα της τραγικής καταστάσεις που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης  είναι η εικόνα όπως παρουσιάζεται σήμερα στο ακτινολογικό τμήμα, όπου οι δύο εν’ απομείναντες ιατροί αδυνατούν  να καλύψουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες ολόκληρου του Νησιού οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί και με το προσφυγικό.    Έτσι, φτάσαμε στο σημείο στο ακτινολογικό να μην υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του  να στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες. 

Τι και αν το Σωματείο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες και συνεντεύξεις για την  επικρατούσα κατάσταση, αποδείχτηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων». Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι έγιναν όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία για την πρόσληψη γιατρών, δεν μας πείθουν και τους απαντάμε ότι δεν προσπάθησαν αρκετά. Αν δεν δοθούν κίνητρα, πχ εξασφάλιση   στέγης, υπό τις παρούσες συνθήκες  κανένας γιατρός δεν θα ενδιαφερθεί να πληρώσει θέση σε ένα επαρχιακό - ακριτικό Νοσοκομείο.

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος διαχρονικά όλων ως τώρα των κυβερνήσεων, η αποψίλωση των δημόσιων νοσοκομείων από μόνιμο προσωπικό, με στόχο την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Εμείς ως εργαζόμενοι που βιώνουμε, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, αλλά και ως πολίτες αυτού του Νησιού, δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι επειδή οι κυβερνώντες «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως  ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Η περίθαλψη των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους!

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας".

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                    Κουβαρά Ολυμπία