Χίος, Πέμπτη 16 Αυγούστου

Οι πρωταγωνιστές του Κέντρου διημέρευσης

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 16/04/2018 - 14:48
Οι ωφελούμενοι του Κέντρου

Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του Κέντρου Διημέρευσης στον Οίκο αγάπης στο Νεχώρι, οι ωφελούμενοι απ’ αυτό, που όμως δεν τα έπαιρνε σάρκα και οστά αν δεν υπήρχε μια Αννα Κώσταλου να εμπνεύσει και μια ομάδα αυτή του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων νοητικώς υστερούντων ατόμων να τρέξει.

Ετσι σήμερα το μεσημέρι, το όνειρο… εγκαινιάστηκε και επισήμως, με την Πρόεδρο του Συλλόγου να αναφέρεται στο ιστορικό του μαραθώνιου, μέχρι το Κέντρο να πάρει σάρκα και οστά, κάτι για το οποίο ευχαρίστησε την παρευρισκόμενη Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Χίου.

Κάναμε το χρέος μας είπε η Χριστιάνα Καλογήρου, βοηθήσαμε μέσω του ΕΣΠΑ αυτές τις δραστήριες μάνες και χαρίσαμε αγάπη στον Οίκο της.

Θα είμαστε και στη συνέχεια μαζί σας, είπε ο Σταμάτης Κάρμαντζης, ακούγοντας την Αννα Κώσταλου να βάζει ρότα και για άλλη Στέγη, στον 1ο όροφο τώρα του Οίκου Αγάπης, για υπερήλικα άτομα με νοητική στέρηση.

Ξέρετε, είπε, τα άτομα αυτά δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε ένα Γηροκομείο και σε λίγα χρόνια τα σημερινά παιδιά θα είναι ενήλικες.

Οι μανάδες αυτές δεν περίμεναν κανέναν να τις… ξύσει και αυτό είναι το πιό σημαντικό μήνυμα – μάθημα, που έδωσαν είπε με τη σειρά του ο Μανώλης Βουρνούς.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους εκπληκτικούς χώρους του Κέντρου, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 28 άτομα και που η Περιφέρεια χρηματοδοτεί τα λειτουργικά του έξοδα των 12 εργαζομένων, που απασχολεί, για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ακολουθεί η ομιλία της Αννας Κώσταλου στην εκδήλωση των εγκαινίων

Κυρίες και κύριοι,

 

Σήμερα είναι ο δεύτερος μεγάλος σταθμός στην ιστορία του φορέα μας, ο οποίος ειδικεύεται –τολμώ να πω- στη φροντίδα των ατόμων με νοητική υστέρηση.

Όταν ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας το 2004, με μια μικρή ομάδα γονέων, των οποίων τα παιδιά φοιτούσαν στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η αγωνία που είχαμε ήταν πως θα αποκαταστήσουμε τα παιδιά μας δημιουργώντας ένα χώρο ώστε να τους παρέχεται φροντίδα όταν εμείς δε θα μπορούσαμε να τα φροντίσουμε λόγω εργασιακών υποχρεώσεων, γήρατος, προβλημάτων υγείας κ.α. Όλοι οι γονείς συμφωνούσαμε ότι αυτή η φροντίδα θα έπρεπε να είναι εξειδικευμένη και ποιοτική, άλλωστε θα απευθυνόταν στα ίδια μας τα παιδιά. Αυτό το κρατήσαμε σαν δέσμευση και όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Έτσι απευθυνθήκαμε στον ΟΙΚΟ ΑΓΑΠΗΣ και στον τότε Σεβασμιότατο Mακαριστό ΔΙΟΝΥΣΙΟ, είχαμε την παραχώρηση του χώρου, επισκευάσαμε με δικούς μας πόρους αλλά και έσοδα από εκδηλώσεις και δωρεές το πρώτο κομμάτι που ονομάστηκε ΔΙΟΝΥΣΙΕΙΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ και ξεκινήσαμε δοκιμαστική λειτουργία επιδιώκοντας ταυτόχρονα ένταξη σε χρηματοδοτούμενο Ε.Ε.Π. Αυτή η χρηματοδότηση ήρθε το 2012, 5 χρόνια μετά τη νομοθέτηση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο του νόμου που δίνει υπόσταση και οργανόγραμμα στις Δομές που ονομάζονται ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ. Για πρώτη φορά η Ελληνική Νομοθεσία αναγνώρισε την σκοπιμότητα ύπαρξης Στεγών με αυτήν τη μορφή. Αυτός ήταν ο πρώτος σταθμός στην ιστορία του φορέα μας.

Η πρώτη μας στέγη, δυναμικότητας 9 ατόμων χρηματοδοτήθηκε μαζί με 35 άλλες από το ΕΣΠΑ 2007-2013 κι εξυπηρέτησε περιπτώσεις από όλο το Βόρειο Αιγαίο, όμως δεν επαναπαυτήκαμε. Ταυτόχρονα χρηματοδοτήσαμε μελέτη για ανακατασκευή του χώρου ώστε να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια μας. Αυτά τα σχέδια τα εμπνευστήκαμε από τις συνεχόμενες καταθέσεις προβληματισμού των γονέων που επισκέπτονταν την Στέγη και ζητούσαν από μας επίλυση των δυσκολιών που είχαν με τα παιδιά τους. Έτσι μετά την Προγραμματική Σύμβαση με την Π.Β. Αιγαίου και την ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου, ιδρύουμε δύο ακόμα δομές. Το 2015 λειτουργεί και Διαμέρισμα 2 ατόμων, και το 2016 λαμβάνουμε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, προσπαθώντας να καλύψουμε την ανάγκη παροχής υπηρεσιών της δια βίου δημιουργικής απασχόλησης και ψυχολογίας των ατόμων με νοητική υστέρηση που αποφοιτούν από τις δημόσιες δομές εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για αυτό το ονομάζω 2ο σταθμό στην λειτουργία του φορέα μας. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι οι δομές αυτές σχετίζονται άμεσα και προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στα άτομα με νοητική υστέρηση.

Κάνουμε έτσι το χώρο μας ΟΙΚΟ ΑΓΑΠΗΣ, κυριολεκτικά. Και πάλι συνεχίζουμε. Η αυξημένη ζήτηση στις Σ.Υ.Δ., μας οδηγεί να κάνουμε μελλοντικά σχέδια διαμόρφωσης του ορόφου ώστε να εξυπηρετήσει ηλικιωμένα άτομα με νοητική υστέρηση (Γηροκομείο Α.Ν.Υ.). Οι δομές Σ.Υ.Δ., πρέπει να αναφέρω, ότι χρηματοδοτούνται με ειδικό νοσήλειο από τον ΕΟΠΥΥ με ειδική σύμβαση από το 2016. Με δεδομένο ότι έχουμε δίπλα μας την πολιτική ηγεσία και συνεπώς θα έχουμε έμπρακτη στήριξη στα σχέδια μας, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την παροχή του έργου μας με ποιότητα και φροντίδα.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

egkainia_kentroy_diimereysis_ston_oiko_agapis

Από τα εγκαίνια του Κέντρου
Από τα εγκαίνια του Κέντρου
Από τα εγκαίνια του Κέντρου
Αννα Κώσταλου, η ψυχή του Κέντρου
Χόροι του Κέντρου
Χόροι του Κέντρου
Χόροι του Κέντρου
Χόροι του Κέντρου
Η ντουλάπα με τα ράφια των παιδιών
Η κουζίνα του Κέντρου
Το Γυμναστήριο
Το... μενού
Ενα... σύνθημα χιλιάδες λέξεις

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 15/08/2018 - 06:26
Στην αγκαλιά των δικών τους

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έφτασαν στη Θεσσαλονίκη στις 03:20 τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, βάζοντας τέλος στον απίστευτο Γολγοθά που έζησαν από τις 2 Μάρτιου.

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν από νωρίς οι γονείς των δύο στρατιωτικών. Τους δύο στρατιωτικούς υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής. Άγημα της στρατονομίας παρατάχτηκε προκειμένου να τους αποδώσει τιμές.

Οι δύο στρατιωτικοί χαιρέτισαν το παρατεταγμένο άγημα και εν συνεχεία παρουσιάσθηκαν ενώπιον του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Οι  Μητρετώδης και Κούκλατζης αγκάλιασαν στη συνέχεια τους γονείς τους, που με δυσκολία συγκράτησαν τα δάκρυα της ανακούφισης βλέποντας ξανά, τα παιδιά τους στην Ελλάδα. 

Ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, παραμονή Δεκαπενταύγουστου». «Θέλω να στείλω μήνυμα ενότητας. Ελπίζω ότι η απελευθέρωσή τους σ' αυτή τη σημαδιακή μέρα, θα σημάνει και μια άλλη μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καλωσορίζω τους δύο στρατιωτικούς, τους συγχαίρω γιατί κράτησαν τον όρκο τους, δεν παρέδωσαν τη σημαία και την υπηρέτησαν σ' αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν για να συνεχίσουν να υπηρετούν την πατρίδα», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός  συνεχάρη τους δύο στρατιωτικούς για τη στάση τους. Είπε ότι η προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους ήταν ενωτική «που και άλλες πολιτικές δυνάμεις συνέβαλαν». Υπογράμμισε ότι αυτή η  εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Ο Άγγελος Μητρετώδης είπε «ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Πριν τα μεσάνυχτα, με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Embraer με προορισμό αεροδρόμιο στην περιοχή της Ανδριανούπολης. Στο αεροσκάφος, σύμφωνα με πληροφορίες, επέβαιναν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρος. Εκεί κατέφθασαν οδικώς από την Ανδριανούπολη οι δύο στρατιωτικοί τους οποίους συνόδευε η πρόξενος της Ελλάδας. 

Αμέσως μετά το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε για το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου τους υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Οι Μητρεώδης και Κούκλατζης μεταφέρθηκαν στο 424 στρατιωτικό Νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις. Στην συνέχεια με μεταφερθούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, άγνωστο που, όπου θα καταθέσουν λεπτομερώς για όλα όσα συνέβησαν.

Πηγή: http://www.skai.

i_afixi_ton_2_ellinon_stratiotikon_sto_aerodromio_tis_thessalonikis