Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Το ΠΑΜΕ για τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ

Τετ, 05/09/2018 - 18:08
ΠΑΜΕ

Η καλύτερη απάντηση δίνεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Α.Μιχαηλίδη, περί "πολιτικών σκοπιμοτήτων" για τις αντιδράσεις στο κλείσιμο λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ και φέτος στη Χίο. Μετά το νησί μας, σειρά παίρνει η Κ. Μακεδονία με το κλείσιμο 65 επιπλέον "ολιγομελών τμημάτων" ΕΠΑΛ.

Φαίνεται ότι όση προσπάθεια κι αν κάνουν για να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή πολιτική η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της στο εργατικό κίνημα, πολιτική που θα βαθαίνει συνεχώς και στην εκπαίδευση, απλώς θα διαψεύδονται από την "μεταμνημονιακή κανονικότητα" του κεφαλαίου, την οποία και υπηρετούν χωρίς οίκτο.

 

Χίος 9/4/2018

 

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του Π.Α.ΜΕ με τίτλο "Για τη μη έγκριση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων στην Κεντρική Μακεδονία".

 

 

Να εγκριθούν τώρα όλα τα “ολιγομελή” τμήματα στα ΕΠΑΛ  της Κεντρικής Μακεδονίας

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζεται κανονικά! Στη «μεταμνημονιακή εποχή» και στην επιστροφή στην «κανονικότητα», που συνεχίζεται το διαρκές μνημόνιο για την Παιδεία, με όλους τους αντιλαϊκούς και αντεργατικούς νόμους σε ισχύ, που τα σχολεία ανοίγουν με 25 χιλιάδες κενά, επανέρχεται ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ το ζήτημα για το κλείσιμο των λεγόμενων “ολιγομελών” τμημάτων στην Κεντρική Μακεδονία, όπως φυσικά και σε άλλες περιοχές της χώρας!

Η «ευαισθησία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη μόρφωση των παιδιών, για τη δήθεν αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της πολυδιαφημιζόμενης “νέας αρχής των ΕΠΑΛ”, έφτασε στο σημείο να κλείνει για άλλη μια φορά τμήματα στα ΕΠΑΛ.

Στη Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έκλεισαν 65 “ολιγομελή” τμήματα, αναγκάζοντας πάνω από 300 παιδιά λαϊκών οικογενειών είτε να χρειαστεί να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν την ειδικότητα που επιθυμούν, προφανώς με μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος, είτε στη χειρότερη περίπτωση να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Η γενικολογία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ της Θεσ/νικης και Ημαθίας τη Δευτέρα 2/9, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, για το αν θα ανοίξουν ξανά οι ηλεκτρονικές εγγραφές και αν θα εγκριθούν τα ολιγομελή, έδειξε ξανά την προσπάθεια της κυβέρνησης να φτιάξει ένα σχολείο που θα βρίσκεται μακριά από τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, βλέποντας μονάχα αριθμούς όχι τον άνθρωπο και τις ιδιαιτερότητες  των συνθηκών.

Κανένας συμβιβασμός με τη μιζέρια! Είναι ίδια η πολιτική που πετσοκόβει τις κοινωνικές παροχές, τους μισθούς και τις συντάξεις, που δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο μ’ αυτήν που συνθλίβει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών!

Μόνος δρόμος είναι μέσα από τα σωματεία να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. 

Δεν θα κάνουμε πίσω από το δικαίωμα των μαθητών των ΕΠΑΛ να ακολουθήσουν απρόσκοπτα την ειδικότητα που έχουν επιλέξει, ενάντια στην εργασιακή περιπλάνηση και ανασφάλεια που οδηγεί αυτή η πολιτική τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα ΕΠΑΛ.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών.
  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων με πλήρη στελέχωση.
  • Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις ομάδες προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.
  • Kαλούμε τους διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αποδεχτούν αυτά τα σχέδια, τους αιρετούς και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να μην νομιμοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια.
  • Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ με άμεση μονιμοποίηση 25 χιλιάδων αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια

Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ 8 Σεπτέμβρη 18:00 πλατεία Αριστοτέλους! 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 18/01/2020 - 19:25

Στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ για τη μετανάστευση, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας, Κριστόφ Καστανέρ. 

Στη συνάντηση, που έγινε εν όψει και της επίσκεψης του Γάλλου υφυπουργού Εσωτερικών, Λοράν Νουνέζ στην Αθήνα τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκε η γαλλική πρόταση μετεγκατάστασης 400 αιτούντων άσυλο στη Γαλλία, που είχε υποβάλλει ο κ. Καστανέρ με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Καστανέρ τόνισε στον κ. Κουμουτσάκο ότι η Γαλλία στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. 

Οι δύο πλευρές, τέλος, συμφώνησαν για συνέχιση των επαφών και συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας εν όψει των προσεχών διαπραγματεύσεων για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Nαυτεμπορική