Χίος, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου

Ποιά είναι τα ποσά που πρέπει να πάρουν οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ;

Ανεξάρτητα από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τον Νόμο "λαιμητόμο" του Κατρούγκαλου
Κυρ, 15/09/2019 - 18:17

Αρθρο του Στέλιου Κουμπιά

«Πότε και τί θα πάρουμε αναδρομικά;», ο καθημερινός πόνος των συνταξιούχων τον οποίο «γνώρισα» καλύτερα τους τελευταίους μήνες σαν πρόεδρος της ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου.

Θα ήθελα λοιπόν να ενημερώσω τους συνάδελφους συνταξιούχους και όχι μόνο, για το τι υπάρχει μέχρι τώρα και ποια είναι τα ποσά που πρέπει να λάβουν οι δικαιούχοι ανεξάρτητα με την απόφαση ΣτΕ, που αναμένουμε για τον νόμο «λαιμητόμο» του Κατρούγκαλου.

Βάση λοιπόν με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα ποσά των αναδρομικών υπολογίζεται ότι «αγγίζουν» τα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ(μέχρι στιγμής) που αφορούν 900.000 δικαιούχους κύριας σύνταξης και 450.000 δικαιούχους για την επικουρική και την κατάργηση των «δώρων» και των περικοπών που έγιναν με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012, και εφόσον εξακολουθούν να εκκρεμούν, υπολογίζεται ότι το κόστος των αναδρομικών αυξάνεται 140.000.000 ευρώ ετησίως!!!(ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι).

Τα αναδρομικά κυμαίνονται από 7,400 ευρώ μέχρι και 37,500 ευρώ από 1ης Ιουλίου 2015 έως και τέλη Δεκεμβρίου 2019, τα οποία ΠΡΕΠΕΙ να επιστραφούν στους δικαιούχους ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει το ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου(4387/16), που έτσι έγινε γνωστός ο Κατρούγκαλος μόνο χάρη στον νόμο αυτό.

Η αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ(στα μέσα του 2015) που έκρινε παράνομες τις περικοπές συντάξεων των νόμων 4051 και 4093 του 2012, δεν μπορεί να αλλάξει τη διάρκεια των αναδρομικών που αφορούν την 1η Ιουλίου 2015 έως και την διόρθωση των συντάξεων, κάτι το οποίο φυσικά εκκρεμεί.

Η απόφαση του ΣτΕ που αναμένουμε και εκκρεμεί περίπου εδώ και δύο χρόνια, θα επηρεάσει  μόνο την τύχη των «δώρων» και το χρονικό διάστημα που θα αφορούν στις επιστροφές των αναδρομικών εξαιτίας του λόγου αυτού.

Φυσικά για την επιστροφή των ανωτέρω ποσών αναδρομικών στους δικαιούχους, θα πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/16), κάτι που διατυμπάνιζε προεκλογικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων κύριος Γιάννης Βρούτσης  ότι θα καταργηθεί.

Εάν τελικά ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/16) κριθεί συνταγματικός ως προς το σκέλος αυτό (κάτι που θα γίνει όπως ακούγεται), τότε τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους θα είναι για την χρονική περίοδο Ιούλιος 2015 μέχρι τα μέσα Μαΐου 2019 (10 μήνες) όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του Κατρούγκαλου.

Στην περίπτωση αυτή οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν τα εξής αναδρομικά:

. Αναδρομικά λόγω «δώρων» για 10 μήνες, που δικαιούνται το σύνολο των συνταξιούχων περίπου 660 ευρώ για κύριες συντάξεις και περίπου 280 ευρώ για τις επικουρικές μεσοσταθμικά.

. Αναδρομικά από τις διορθώσεις των παράνομων περικοπών του 2012 επι των κυρίων συντάξεων, αφορά κύριες συντάξεις πάνω από 1,000 ευρώ και για περίπου 950,000 συνταξιούχους, οι συντάξεις με την αφαίρεση των παράνομων κρατήσεων

προβλέπεται να αυξηθούν από 50 έως 460 ευρώ σε ετήσια βάση, και η αναπροσαρμογή φθάνει έως και 5,500 ευρώ. Τα ποσά αυτά ισχύουν από 1ης Ιουλίου 2015 έως και την διόρθωση των συντάξεων.

. Αναδρομικά από τις διορθώσεις των παράνομων περικοπών του 2012 επί των επικουρικών συντάξεων, Αφορά επικουρικές συντάξεις άνω των 225 ευρώ, και οι δικαιούχοι υπολογίζονται περί τους 450,000 συνταξιούχους. Οι αυξήσεις που προκύπτουν κυμαίνονται από 72 έως 1,850 ευρώ ετησίως. Τα ποσά αυτά έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Ιουλίου 2015 έως και την διόρθωση των συντάξεων.

Επίσης, σε όσους συνταξιούχους η κυρία και επικουρική σύνταξη κατά τον επαναυπολογισμό του 2016 ήταν πάνω από 1,300 ευρώ και για τους οποίους η διαδικασία αυτή έγινε κατά παράβαση του νόμου(αντί για εξίσωση με τις νέες, είχαν επιπλέον παράνομες μειώσεις έως και 150 ευρώ μηνιαίως), θα πρέπει να τους επιστραφούν και τα ποσά αυτά.

Εδώ θέλω να υπενθυμίσω ότι η μεγαλύτερη «σφαγή» έγινε το 2012,και μόνο στους συνταξιούχους του ΝΑΤ, επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου( συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ), όταν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Φίλλιπου Σαχινίδη και της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννας Διαμαντοπούλου αποφασίστηκε με τον Κ.Υ.Α. αριθμό 476/28.2.2012, Αναπροσαρμογή συντάξεων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (NAT.), Μειώνοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), αναδρομικά από 01/01/2012, κατά ποσοστό 7%. (Ναυτικός = πάντα ο ευκολόπιστος και το αξιοθαύμαστο «θύμα»)!!.

Με την ειδικότητα του πρόεδρου της ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ θέλω να ενημερώσω τους συναδέλφους συνταξιούχους και τις οικογένειες τους ότι έχουμε ζητήσει εγγράφως από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κύριο Νότη Μηταράκη, Βουλευτή Χίου να μας καθορίσει ημέρα και ώρα που θα είναι διαθέσιμος, έτσι ώστε να γίνει γενική συνέλευση του σωματείου μας, και να απαντήσει σε ερωτήσεις μας. Περιμένουμε!!!!

Τελειώνοντας, την εβδομάδα που έρχεται θα έχουμε τις αποφάσεις από την συνάντηση όλων των Σωματείων Συνταξιούχων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, για το τί μέλη γενέσθαι. Εν αναμονή λοιπόν!!!

 

Με εκτίμηση

Στέλιος Κουμπιάς                                                                                                                                                                  Πρόεδρος ΠΕΣΝΑΤ/ΧΙΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Κυρ, 08/12/2019 - 12:06

 

Στη συζήτηση που έγινε για κινητοποιήσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοποθέτηση του Δημάρχου Σταμάτη Κάρματζη , στο πνεύμα των αποφάσεων της Περιφέρειας ,  η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά το πλαίσιο των αιτημάτων, και βασικά οι περισσότεροι Δήμοι υιοθετούν τα κλειστά κέντρα, και διαφωνούν στον αριθμό των εγκλείστων και στην τοποθεσία που θα γίνουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την κινητοποίηση της Τετάρτης για το κλείσιμο του Δήμου Χίου, αλλά δήλωσε ότι στηρίζει κινητοποιήσεις που θα γίνουν με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε και στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο και είναι το εξής:

  • Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες δομές (hotspot) και να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας επαρκής χώρος υποδοχής προσωρινής διαμονής, υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε θέση που τα τυγχάνει της έγκρισης της τοπικής κοινότητας.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα. Δουβλίνο κλπ
  • Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες.
  • Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Η κινητοποίηση  που γίνεται από τη μεριά δημάρχων και της περιφέρειας για κλείσιμο των υπηρεσιών για 1 ημέρα είναι προκλητική όταν στην ουσία και από τα αιτήματα τους δέχονται την ύπαρξη δομών στα νησιά είτε κλειστά είτε ανοιχτά, αποδεχόμενοι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα παραμείνει για χρόνια εγκλωβίζοντας στα νησιά μας χιλιάδες κόσμου που έφυγαν κατατρεγμένοι από την περιοχή τους.

ΧΙΟΣ 8-12-2019