Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

"Πρόσω ολοταχώς" στον Δήμο Χίου. Εκλέχτηκαν συναινετικά οι Διοικήσεις των Νομικών προσώπων

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 13/11/2019 - 21:26

«Λευκός καπνός» βγήκε από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε τους ορισμούς διοικήσεων σε νομικά πρόσωπα και επιτροπές του Δήμου Χίου.

Ενάμιση μήνα μετά την πρώτη θυελλώδη συνεδρίαση, η αλλαγή του νόμου έδωσε την δυνατότητα στη δημοτική αρχή να ορίσει τα μέλη που θα απαρτίζουν τα Διοικητικά Συμβούλια κρατώντας την πλειοψηφία δηλαδή  τα 3/5 των διοικήσεων.

Με ωριμότητα αλλά και συζητήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, οι αντιπολιτεύσεις «μοιράστηκαν» τις εναπομείναντες θέσεις, αλλά και αντιπροέδρους αφήνοντας την πλειοψηφία στην Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη, που μετά από 3 σχεδόν μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της μπορεί πλέον να εφαρμόσει την δική της  στρατηγική πορεία.

Η εκλογή των διοικήσεων έγινε ομαλά, αλλά οι αντιπολιτεύσεις κατήγγειλαν τον νόμο που δίνει την δυνατότητα στον δήμαρχο να ορίζει τα μέλη που θα απαρτίσουν τα Διοικητικά Συμβούλια.

«Η παράταξη μας προσέρχεται συμμορφούμενη με την νέα διάταξη» ανέφερε ο επικεφαλής της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΞΙΩΝ» Κώστας Τριαντάφυλλος, συμπληρώνοντας ότι «διαφωνούμε κάθετα με την τροπολογία καθώς πιστεύουμε ότι νοθεύει το αποτέλεσμα των εκλογών».

«Η κυβέρνηση άλλαξε ετσιθελικά την λαϊκή βούληση» , ανέφερε ο επικεφαλής της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» Μάρκος Σκούφαλος επαναφέροντας την πρόταση του για διεύρυνση των μελών των διοικήσεων, προκειμένου να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση.

Την κάθετη διαφωνία του στην κυβερνητική τροπολογία εξέφρασε και ο επικεφαλής του «ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ» Μανώλης Στάθης ενώ λευκή ήταν η ψήφος του Δημήτρη Αντωνόγλου από την ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ σε όλες τις διοικήσεις που ορίστηκαν.

«Δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες και ψηφίζουμε λευκό όχι εξαιτίας των πρόσωπων αλλά ως έκφραση αντίθεσης στην τροπολογία της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρόεκυψαν :

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΥ  ΧΙΟΥ

Πρόεδρος: Γιάννης Μανάρας

Αντιπρόεδρος: Παντελής Καμπούρης

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Πρόεδρος: Κυριάκος Ζωάνος

Αντιπρόεδρος: Αλέξης Γεωργούλης

ΔΗΚΕΧ

Πρόεδρος: Κώστας Μισσόβουλος

Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Γιακούμας

ΔΕΥΑΝΧ

Πρόεδρος: Βασίλης Μυριαγκός

ΔΙΑΝΟΧ

Πρόεδρος : Φώτης Γιαννίρης

ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Ανδρεάδης

ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Πρόεδρος: Δημήτρης Μάντικας

Αντιπρόεδρος : Σταυρούλα Σάτρα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Πρόεδρος: Ειρήνη Ψύλλου

Αντιπρόεδρος: Στρατής Φρεγαδιώτης

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Πρόεδρος: Βίκτωρ Κωνσταντίνος Χατζησταμάτης

Αντιπρόεδρος Νίκος Νύκτας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Πρόεδρος: Μανώλης Στάθης

Τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ Βασίλη Μυριαγκό καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης Γιώργος Κλιαμενάκης, ενώ η τοποθέτηση του Γιάννη Καραβασίλη στο τέλος της διαδικασίας, που έκανε λόγο για «σοβαρή προσπάθεια σύγκλισης μετά από τις προηγούμενες διεκδικήσεις θέσεων,  πυροδότησε αντιδράσεις από τους επικεφαλείς των αντιπολιτεύσεων, όμως μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις η συνεδρίαση συνεχίστηκε ομαλά.

Το Δημοτικό συμβούλιο έχει ακόμη μπροστά του δύο κρίσιμες συνεδριάσεις στις 29 Νοέμβριου το τεχνικό πρόγραμμα και τα ανταποδοτικά και στις 13 Δεκεμβρίου τον προϋπολογισμό του Δήμου Χίου. Και οι δύο αυτές συνεδριαστεί  θα «δοκιμάσουν» την ωριμότητα αλλά και την διάθεση σύγκλησης των δημοτικών παρατάξεων καθώς αποτελούν τον  «μπουσούλα» του Δήμου Χίου για το 2020.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 18/01/2020 - 18:45

 

Επιχειρήματα που αποστομώνουν τις αυθάδεις αξιώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσγλου, ότι υπάρχουν νησίδες στο Αιγαίο που …παρανόμως κατέχει η Ελλάδα , έδωσε ο Χιώτης δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς, από το βήμα του ΣΚΆϊ, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι οι αρμόδιοι αδρανούν σε τεκμηριωμένες απόψεις , με αποτέλεσμα να περνάει στο διεθνές κοινό η νομική προπαγάνδα της Άγκυρας.

Ιδού το κείμενό του στο facebook :

 

«Εκτός από το "δόγμα" μου ότι Αμερικάνοι, Γάλλοι και Λίβυοι, μας χρωστάνε, αφού ο ΓΑΠ το 2011 προσέφερε τη βάση της Σούδας για την καταστροφή του καθεστώτος Καντάφι ή την ...απελευθέρωση της Λιβύης με τη δολοφονία του δικτάτορα,
"δόγμα " που ανέπτυξα , καλεσμένος  την Παρασκευή στην πρωινή εκπομπή Οικονόμου- Αναστασοπούλου στον ΣΚΑΪ,
ανέφερα πως έκανα αυτό που θα έπρεπε να πράξει το υπουργείο Εξωτερικών, η Ακαδημία Αθηνών , τα Πανεπιστήμια και οι πολυπληθείς Διεθνολόγοι...
Τί;
Μα, τι άλλο, από την εξουδετέρωση των τουρκικών ισχυρισμών. Εξουδετέρωση όχι με γενικόλογες αναλύσεις, αλλά με επιστημονική έρευνα.
Απαντώντας, λοιπόν, στον ισχυρισμό του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ότι :
η Ελλάδα έστειλε, μετά το 2004, στρατό σε 18 νησιά που δεν είναι στη Συμφωνία της Λωζάννης ( μεταξύ των οποίων νησιών κατονομάζει και τις Οινούσσες, στην πατρίδα μου τη Χίο ) , επικαλέστηκα στοιχεία από έρευνα που πραγματοποίησα πρόσφατα στη βιβλιοθήκη Κοραή.
Πράγματι :
Μετά από διάβασμα... χιλιάδων ωρών, εντόπισα ντοκουμέντα που δείχνουν ότι ελληνικές δυνάμεις άσκησαν σαφέστα διοικητική κυριαρχία εξ υπαρχής της απελευθέρωσης της Χίου,  ήδη από τον Νοέμβριο του 1912.
Βρήκα έγγραφα που μαρτυρούν ότι στο, προαιωνίως, ελληνικό σύμπλεγμα των Οινουσσών, ( εκεί όπου σήμερα τουρκικά μαχητικά προχωρούν σε πρόβες βομβαρδισμού με τις υπερπτήσεις ) , εκεί αποβιβάστηκε με το πολεμικό μας πλοίο "Σφακτηρία¨" ο κυβερνήτης - πλοίαρχος Χατζηκυριάκος και ανήγγειλε στους ενθουσιασμένους Έλληνες (και μόνο Έλληνες ) κατοίκους την απελευθέρωση της νήσου και την ένταξή της στην ελληνική επικράτεια , "εις το όνομα του Βασιλέως Γεωργίου του Α΄", διορίζοντας από τους ντόπιους καπεταναίους :
Λιμενάρχη, Τελώνη, Σταθμάρχη Χωροφυλακής, Διοικητή πολιτοφυλακής και Κοινοτάρχη τον καπετάν Λαιμό.

Και κατέληξα στην παρέμβασή μου λέγοντας:

Να γιατί απαιτείται, όχι μόνο η δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής , αλλά και η αντίδραση σε όλο τον κόσμο μιας Ακτοφυλακής... Διαφώτισης , καλύπτοντας τα όποια κενά των Συνθηκών...

Άραγε, ακούει το υπουργείο Εξωτερικών;

(Η τοποθέτησή μου στο βίντεο της εκπομπής , στο χρόνο από 02.03 έως 02. 13 ) ».

http://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/simera/2020-01-17-06