Προσοχή στις φωτιές επισημαίνει ο Γιάννης Βουράκης

Γ. Φιστές: Γιατί τα καμένα το 2012 αφέθηκαν για προσάναμα το 2020;
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 13/04/2020 - 15:34

Δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το Σάββατο πιθανά από καύση χόρτων.

Η μία στα Γρίδια στις 11.00 π.μ. που έκαψε χορτολιβαδική έκταση και η δεύτερη στη 1.00 μ. σε δασική έκταση, που είχε καεί ξανά το 2012 μεταξύ Αναβάτου - Αυγωνύμων η οποία αποτέφρωσε 250 περίπου στρέμματα.

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, Γιάννης Βουράκης, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του στην «Α» ότι μπορεί η αντιπυρική περίοδος να ξεκινά την 1η Μαϊου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η καύση χόρτων και κλαδιών πρέπει να γίνεται χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, ή η ύπαρξη νερού στην περιοχή.

Ιδιαίτερα στάθηκε στις ελεγχόμενες φωτιές για καθαρισμό καλλιεργειών στην κεντρική και βόρεια Χίο σημειώνοντας ότι εκεί οι πολίτες οφείλουν να είναι προσεκτικότεροι δεδομένης της ύπαρξης πολλών ακαλλιέργητων αλλά και δασικών εκτάσεων, που ελλοχεύουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για επέκταση της φωτιάς και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Από την φωτιά του Αναβάτου το Σάββατο, συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης, υπέστη ελαφρά εγκαύματα και ο Πρόεδρος του χωριού, Γιώργος Φιστές.

Ο ίδιος το πρωί στο ράδιο «Α» επανέλαβε θέσεις που έχει πολλές φορές αναφέρει και στα όργανα πολιτικής προστασίας, προκειμένου τα δημοτικά δάση Αυγωνύμων και Αναβάτου που κάηκαν το 2012 να καθαριστούν από τα καμένα κλαδιά και τους κορμούς που υπάρχουν εκεί και αποτελούν «προσάναμμα» για να γίνει η περιοχή παραναλωμα του πυρός.

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρεται και στην φυσική αναδάσωση που υπάρχει εκεί εκτιμώντας ότι πρέπει και γι’αυτήν να υπάρξει μέριμνα από το Δασαρχείο, ώστε το δάσος να αναπτυχθεί πιο οργανωμένα περιορίζοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιάς.

prosohi_stis_foties_eidika_sti_kentriki_kai_voreia_hio

Σχετικά Άρθρα