Πρώτη αντίδραση... εκ των έσω, για την απαράδεκτη κατάργηση της επιδότησης δάσωσης των μαστιχοδένδρων

Την... βουβή Ν.Δ. διασώζει προς το παρόν ο Αντιδήμαρχος Αγρ. ανάπτυξης Γ. Κλιαμενάκης
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 04/12/2020 - 21:39

Την ώρα που η Ν.Δ. από τον υπουργό μέχρι την ΝΟΔΕ και τα στελέχη της, δημόσια τουλάχιστον φαίνεται να έχουν παγώσει μπροστά στην άκρως απαράδεκτη απόφαση Βορίδη να καταργήσει την επιδότηση δάσωσης μαστιχοδένδρων στην Ν. Χίο, την... τιμή της Ν.Δ. στην Χίο διασώζει προς το παρόν ο Αντιδήμαρχος Αγρ. ανάπτυξης και στέλεχος της Ν.Δ. στο Νομό Γ. Κλιαμενάκης, που έστειλε στον Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την παρακάτω επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι, στη Νότια Χίο η δάσωση γεωργικών γαιών στηρίζεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό 2080/92.

Κατά τη διαδικασία εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με τον ανωτέρω κανονισμό η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου διαβλέποντας τη δυναμική του και σε συνεργασία με την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ενέταξε το μαστιχόδεντρο στα επιδοτούμενα δέντρα.

Η οικονομική ενίσχυση που προβλέπει ο ανωτέρω κανονισμός σε συνδυασμό με την συνεχώς από το 1993 αυξανόμενη τιμή της μαστίχας έδωσε τη δυνατότητα στους παραγωγούς μας να μετατρέψουν άγονες και χέρσες εκτάσεις της νότιας Χίου σε έφορους μαστιχώνες.

Το πρόγραμμα λειτούργησε ικανοποιητικά μέχρι και σήμερα πολλαπλασιάζοντας το φυτικό κεφάλαιο, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το εισόδημα το οποίο με τις πυρκαγιές του 2012 και του 2016 μειώθηκε διότι κατά κύριο λόγο η φωτιά έπληξε τα μαστιχόδεντρα.

Παρακαλώ όπως η κυβέρνηση το επαναφέρει.

Κύριε υπουργέ, εκτιμώ ότι το κόστος που είναι μικρό της τάξεως περίπου των 1.300.000 ευρώ ας μη δημιουργήσει πρόβλημα η κυβέρνηση μας στη Χίο του 45,65% για τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 και μάλιστα στη Νότια Χίο που τα ποσοστά ήταν ψηλότερα.

Περιμένοντας την κατάργηση και την επαναφορά της εφαρμογής του μέτρου για την επιδότηση των μαστιχόδεντρων. Η κατάργηση ήδη έχει φέρει γκρίνια και αναστάτωση στη Χίο.

 

paremvasi_sto_ypoyrgeio_agrotikis_anaptyxis_gia_programma_dasosis_mastihodentron

Σχετικά Άρθρα