Σανίδα σωτηρίας για τους μικρούς δήμους ο Αναπτυξιακός Οργανισμός

Έχουμε χρήματα για έργα, δεν έχουμε προσωπικό λένε στην "Α" οι Δήμαρχοι Οινουσσών και Ψαρών
Ακούστε το ηχιτικό
Πέμ, 17/06/2021 - 15:27
Ηχητικό απόσπασμα: 

Χωρίς προσωπικό, ακόμη κι αν υπάρχουν χρήματα, πώς θα γίνουν έργα στα μικρά νησιά;

Τον προβληματισμό αυτό έθεσαν σε συνεντεύξεις τους στο Ράδιο «Αλήθεια» οι Δήμαρχοι Οινουσσών και Ψαρών με αφορμή τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες για τη δημιουργία Αναπτυξιακού οργανισμού, με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου στον οποίο θα συμμετέχουν οι τρεις δήμοι του Νομού μας.

Επιτακτικά έθεσε το ζήτημα ο Γιώργος Δανιήλ από τις Οινούσσες περιγράφοντας τις καταστάσεις που βιώνουν εξαιτίας του δύσκαμπτου νομοθετικού πλαισίου.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την πρόσληψη πολιτικού μηχανικού στο δήμο τους, για την οποία αφού περίμεναν 5 χρόνια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ, ο προσληφθέντας μετά την ορκωμοσία του έλαβε γονική άδεια και στη συνέχεια παραιτήθηκε για να αναλάβει κενή θέση που προέκυψε από άλλη προκήρυξη στην Κρήτη.

«Τώρα αναγκάζομαι να βρω ειδικό συνεργάτη, γιατί για να πάμε στον 2ο στη σειρά επιλαχόντα του διαγωνισμού θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4 μήνες. Κάτι ανάλογο έγινε και με τη θέση του πληροφορικάριου που είμαστε στον 4ο στην σειρά και ακόμα δεν έχουμε καλύψει τη θέση», είπε ο Γιώργος Δανιήλ.

«Έχω 10 εκατομμύρια για έργα που περιμένουν να δημοπρατηθούν. Πώς θα γίνει αυτό χωρίς προσωπικό;», διερωτήθηκε ο Δήμαρχος Οινουσσών, λέγοντας ότι υπάρχει συνεργασία και βοήθεια από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου, αλλά αυτό δεν επαρκεί.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού φορέα των εργαζομένων στους δήμους σημείωσε ότι δεν συνηθίζει να σχολιάζει κάτι πριν το δει, τόνισε ότι σε άλλους δήμους έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες και εξέφρασε την άποψη ότι από τη στιγμή που ο Οργανισμός στη Χίο σχεδιάζεται από την αρχή μπορούν να τεθούν οι προϋποθέσεις λειτουργίας του ώστε αυτή να γίνεται σωστά με διαφάνεια και ταχύτητα και να είναι εν τέλει χρήσιμος και παραγωγικός.

Προβληματισμένος από την πλευρά του ο Δήμαρχος των Ψαρών, με «προϋπηρεσία» στην τοπική αυτοδιοίκηση αρκετών ετών που έχε δει τα "τρωτά" αναπτυξιακών εταιρειών του παρελθόντος, επεσήμανε ότι είναι αναγκαιότητα η δημιουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών, όμως το "εργαλείο" αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά και πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη των υπαλλήλων, αλλιώς εξέφρασε τους φόβους του ότι η προσπάθεια θα τορπιλιστεί.

«Μπορεί να δώσει λύση στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας», υπογράμμισε και έθεσε ως αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά να μην υπεισέλθουν επιλογές με κομματικά κριτήρια.

Σημειώνεται ότι με βάση το σχεδιασμό το μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού θα είναι 200.000 ευρώ από τα οποία από 10.000 ευρώ (δηλ. 5%) καλούνται να συνεισφέρουν οι Δήμοι Ψαρών και Οινουσσών οι οποίοι θα εκπροσωπούνται από ένα μέλος στο 7μελές διοικητικό συμβούλιο. Το υπόλοιπο συμβούλιο, αν προχωρήσει ο Οργανισμός, θα απαρτίζεται από 3 μέλη -εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Χίου- και 2 ακόμα από παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

 

Σχετικά Άρθρα