Σε ύφεση η πανδημία: Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα, πού θα παραμείνει υποχρεωτική η μάσκα

Παρ, 15/04/2022 - 19:38

Σημαντική ύφεση παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας, όπως τονίστηκε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Πάσχα με μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό

Η κ. Γκάγκα τόνισε ότι η πανδημία ελέγχεται, καθώς έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ενώ υπογράμμισε ότι «ξεκινάμε σε μια νέα κανονικότητα» και δήλωσε ότι θα μπορέσουμε να χαρούμε το Πάσχα, με την απαραίτητη προσοχή και μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό.

Από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό. Στάθηκε πάντως στο ότι υπάρχει μετακίνηση κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Ο ιός εξακολουθεί να απειλεί, ιδίως τη ζωή των ανεμβολίαστων και δεν έχει γίνει ακόμη κοινό κρυολόγημα», ανέφερε η καθηγήτρια κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει με τον ιό, καθώς αυτός θα είναι ακόμη μαζί μας για καιρό. Θα περάσουμε το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά με μία κοινωνία που έχει εμβολιαστεί. Όμως θα πρέπει να πάμε στις εκκλησίες φορώντας τη μάσκα μας, να προτιμήσουμε τον εορτασμό του Πάσχα και την συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους και να κάνουμε self test όταν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένα άτομα ή έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Μείωση σε κρούσματα και εισαγωγές σε νοσοκομεία

Βάσει στοιχείων που παρέθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, μειώθηκε κατά 32% ο αριθμός των κρουσμάτων σε μία εβδομάδα. Ο δείκτης Rt, όπως τόνισε, βρίσκεται στο 0,85, σημαντικά κάτω από την μονάδα, ένδειξη του περιορισμού της πανδημίας στην Ελλάδα. «Η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η O2 ήταν βραχεία όπως είχαμε προβλέψει» τόνισε και αναφερόμενη στις επαναλοιμώξεις, είπε ότι είναι ιδιαίτερα συχνές, καθώς όπως εξήγησε 1.000 από τα νέα κρούσματα κάθε μέρα αφορούν επαναλοίμωξη.

Η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα φαίνεται και από την μείωση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν περιοριστεί στις 114.000 σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με την διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 43 έτη. Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν κατά 12% ενώ οι νοσηλευόμενοι από COVID σε όλη τη χώρα είναι 3.000. Τρεις στους τέσσερις νοσηλευόμενους είναι άνω των 65 ετών .

Όπως είπε η κ. Παπαευγγέλου, είναι αργή η αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Το 50% των απλών κλινών για COVID είναι κατειλημμένες και το 80% των κλινών ΜΕΘ COVID είναι επίσης κατειλημμένες, παρότι έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες. Ο αριθμός θανάτων δεν έχει μειωθεί, με σημαντικό ποσοστό των θανάτων να αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, ή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά υποκείμενα νοσήματα, που ενώ νοσηλεύονται για αυτά τα νοσήματα στο νοσοκομείο, μολύνονται με COVID και χάνουν τη ζωή τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά «χάνονται με COVID αλλά όχι από COVID». Σύμφωνα με τελευταία μελέτη από το Ισραήλ, φαίνεται ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προστατεύει κατά 68% από νοσηλεία και κατά 74% από θάνατο.

Πού θα παραμείνει υποχρεωτική η μάσκα

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «προχωράμε σε μια φάση από οριζόντια απαγόρευση σε προσωπική εκτίμηση του κινδύνου», διευκρινίζοντας ότι «έπειτα από τόσα χρόνια δεν χρειαζόμαστε κάποιον να μας βάσει πρόστιμο, μπορούμε να καταλάβουμε πού υπάρχει συγχρωτισμός και πρέπει να βάλουμε μάσκα»

«Δεν είναι ότι βγάζουμε τη μάσκα, αυτό κακώς λέγεται. Αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας» συνέχισε και τόνισε ότι παραμείνει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα πλοία, στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στα σχολεία. «Θα τα ορίσουμε με σαφήνεια» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού»

Ενισχύεται το σενάριο που προβλέπει επιπλέον συρρίκνωνση της πανδημίας COVID-19 τις επόμενες μέρες, που θα οδηγήσει σε επιπλέον ελάφρυνση στο σύστημα υγείας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Eπιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Yγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Εκανε λόγο για μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού, το σενάριο αυτό έχει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα έως μηδενική». Συνέστησε στους ανεμβολίαστους να σκεφτούν τον εμβολιασμό τους, λέγοντας ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να είναι κάποιος διστακτικός.

Η πορεία της πανδημίας σε αριθμούς

Σημαντικά μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, σε ποσοστό 27%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση (μείωση) της τάξης του 4%. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα και βαίνει μειούμενη. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 10%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 18%.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Σαφή ύφεση δείχνει η επιδημία στον κόσμο, με μείωση κατά 20% των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα. Καταγράφηκαν περίπου 0,9 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά, «κάτι που έχουμε να το δούμε από τις αρχές του κύματος της “Ομικρον”», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 14%. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 503 εκατομμύρια μολύνσεις και 6,3 εκατομμύρια θάνατοι από COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην Ευρώπη συνεχίζεται η εντυπωσιακή μείωση όσον αφορά τη διασπορά καθώς παρατηρήθηκε 18% μείωση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 6%, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ακόμη 77 θάνατοι

Σε 8.223 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 180.

Σήμερα, Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, ανακοινώθηκαν 77 θάνατοι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.488 απώλειες. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 329 ασθενείς.

 

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα