Το Σωματείο εμποροϋπαλλήλων για τις Σχολικές καθαρίστριες

Σάβ, 09/05/2020 - 06:45
ΠΑΜΕ

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών κτηρίων να κάνουν δικό τους το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία. Ειδικά σε συνθήκες πανδημίας και μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων φανερώνεται η υποκρισία της κυβέρνησης που από τη μία χαρακτηρίζει ήρωες τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και από την άλλη τους διατηρεί στην ομηρία, την αβεβαιότητα, με συγκεχυμένο ωράριο και  μισθούς που ξεκινούν από 90€.

Με το άνοιγμα των Λυκείων η κυβέρνηση εντατικοποιεί την εργασία των σχολικών καθαριστριών, αυξάνει το ωράριο τους, χωρίς όμως να τους μονιμοποιεί, χωρίς να τους αυξάνει το μισθό, να τους εντάσσει σε σύμβαση. Είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, να καθαρίζουν πεζοδρόμια, πάρκα και κάθε είδους δημόσια υπηρεσία χωρίς να προβλέπεται από τη σύμβαση τους.

Για την κυβέρνηση ο «ηρωισμός» των εργαζομένων στην καθαριότητα χαρακτηρίζεται παράλληλα και ως «κόστος». Οι εργαζόμενοι που καθαρίζουν τα σχολεία, που φροντίζουν για την υγιεινή των μαθητών, των παιδιών μας, δε γνωρίζουν αν αύριο θα έχουν εργασία. Σήμερα εκτεθειμένοι στον ιό και αύριο «ποιος ξέρει που», να κυνηγούν την κάθε κυβέρνηση για να τους παρατείνει για 1-2 χρόνια τη σύμβαση.

Έγινε φανερό βέβαια ότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον εμπαιγμό της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και τον κυβερνητικό- εργοδοτικό συνδικαλισμό. Θεωρούμε απαράδεκτο η πρόεδρος του Σωματείου στη Χίο να φθάνει στο σημείο σε ρόλο εργοδότη να καλεί τις καθαρίστριες, για όσο ήταν κλειστά τα σχολεία να «απορροφηθούν» στο Δήμο! Τη στιγμή μάλιστα που πολλοί φορείς είχαν δηλώσει τη στήριξή τους στις καθαρίστριες και την άρνησή τους να μετακινηθούν όταν ήταν προφανές μάλιστα ότι δεν διασφαλίζονταν τα δικαιώματά τους. Βέβαια δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τη Δημοτική Αρχή που βρήκε ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τζάμπα εργατικό δυναμικό. Σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιείται κινητοποίηση, την οποία δεν πρόκειται να μάθουν ποτέ από το Σωματείο τους με τις συγκεκριμένες πλειοψηφίες, διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Φτάνει πια η εκμετάλλευση και η ομηρία!

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να προχωρήσουν σε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με όλα τα μέτρα και τα μέσα προστασίας.

Η συνεχής και διαχρονική υποχρηματοδότηση της παιδείας έχει στραγγίξει τα ταμεία των σχολικών επιτροπών για τον εξοπλισμό των σχολείων με το απαραίτητο υλικό καθαριότητας, ατομικής υγιεινής και προστασίας. Στην ουσία καλούνται για άλλη μία φορά οι καθαρίστριες, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη για τα μέσα ατομικής προστασίας.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν τώρα την ευθύνη τους.

Έστω και τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, που είναι και πάγια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

 

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών-καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για ασφαλή και καθαρά σχολεία.
  • Όχι στα εργολαβικά δουλεμπορικά συνεργεία στα σχολεία.
  • Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας όλης της σχολικής κοινότητας με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.
  • Άμεση κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στις ΠΝΠ.

 

Μόνιμη δουλειά σε όλα τα σχολεία με χειροκροτήματα δεν βγαίνει η πανδημία!

 

Σχετικά Άρθρα