Στη Γερμανία για "Καλλικράτη" και "Ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων" ο Δήμαρχος

Πέμ, 09/11/2017 - 16:23

Ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, θα παρευρεθεί στην 7η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (7η ΕΓΣ) που θα γίνει 9 με 11 Νοεμβρίου, στην πόλη του Ζιντελφίνγκεν (Sindelfingen), κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου στο επίκεντρο των συνεργασιών βρίσκονται επίκαιρα θέματα που αφορούν τους δημότες, στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, η φετινή Ελληνογερμανική Συνέλευση, επικεντρώνεται στους εξής τομείς:

  1. Τουρισμός
  2. Ενέργεια και απόβλητα
  3. Αγροτική οικονομία
  4. Ενεργή κοινωνία των πολιτών
  5. Ένταξη των νέων στους δήμους
  6. Συνεργασία οικονομίας και επιμελητηρίων

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της φετινής ετήσιας συνδιάσκεψης, ο Δήμαρχος θα συμμετάσχει σε δυο πάνελ συζήτησης.
Στο πρώτο πάνελ, με θέμα: «Η Κοινωνία των Πολιτών: Δυναμικές των ενεργών πολιτών» του ιδρύματος Heinrich Böll[1], ο Δήμαρχος Χίου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης Steinach-Baden-Wuttemberg της Γερμανίας, Frank Edelmann, καθώς και με άλλους φορείς από την Ελλάδα και τη Γερμανία για θέματα δραστηριοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, στα πλαίσια του Καλλικράτη.

Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης - στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων: Επίτευξη στόχων μέσω συνεργειών» του Ιδρύματος Friedrich Ebert[2], ο Δήμαρχος Χίου,  Μανώλης Βουρνούς θα τοποθετηθεί για τα εξής θέματα:

  • Περιγραφή του είδους των απορριμμάτων και του συστήματος συλλογής που λειτουργεί αυτή τη στιγμή σε νησιωτικούς δήμους και συγκεκριμένα στη Χίο. Θα γίνει σύντομη περιγραφή του ιστορικού της διαχείρισης και πως αυτή εξελίχθηκε.
  • Θα αναλύσει τις διαφαινόμενες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στη διαχείριση των απορριμμάτων και την σημασία του προγραμματισμού, που πρέπει να γίνει για την καλύτερη δυνατή διαχείρισή τους. Για παράδειγμα, μπορεί μια Α λύση που είναι πάρα πολύ αποτελεσματική να έχει τεράστιο κόστος επένδυσης και διαχείρισης, σε αντίθεση με την Β λύση, που μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική, αλλά οικονομικά είναι βιώσιμη και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.
  • Αναφορά στις ανάγκες δημιουργίας αξιόπιστων - μικρής κλίμακας μονάδων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Συγκεκριμένα, θα αναφερθεί στη σημασία, που έχει για ένα νησί να χρησιμοποιεί τα υπολείμματα από τη διαχείριση των απορριμμάτων (τα οποία πάντα είναι περί το 25-30% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων), ώστε να πετύχει μια συγκεκριμένη ενεργειακή αυτονομία σε κάποια θέματα (π.χ. να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση ενός κολυμβητηρίου ή ενός νοσοκομείου κ.λπ.).

Προσκεκλημένοι στη συζήτηση θα είναι εκπρόσωποι δήμων της Ελλάδας και της Γερμανίας, δημοτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις από τον τομέα της ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και εμπειρογνώμονες από τις δυο χώρες.

Τέλος, ο Δήμαρχος πρόκειται να πραγματοποιήσει εθιμοτυπική συνάντηση, στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με τον ομόλογο του στη Γερμανία, τον Δήμαρχο της Γερμανικής πόλης του Sindelfingen, Δρ. Bernd Vöhringer.


[1] Από τον Ιούνιο του 2012 το Ίδρυμα Xάινριχ Μπελ δραστηριοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της προοπτικής της Ελλάδας στην Ευρώπη μέσα από την ανάδειξη εναλλακτικών λύσεων και πολιτικών που οδηγούν τη χώρα σε μια βιώσιμη κοινωνικο-οικολογική ανάπτυξη.

[2] Το Ίδρυμα Friedrich Ebert, είναι στενός συνεργάτης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με την οποία έχει συνδιοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις με θέμα τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Αειφορία», προάγοντας έτσι τον ελληνογερμανικό διάλογο σε επίπεδο δημάρχων και τη συζήτηση για την αειφορία στην Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα