Στο 9ο Συνέδριο “Our Ocean" η Περιφέρεια Β. Αιγαίου

ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΔ. ΜΠΟΥΡΝΙΑ
Παρ, 26/04/2024 - 16:01

Η Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη βούλησή της να συμβάλλει, ενεργά, στις διεθνείς προκλήσεις και να στηρίξει τη συνέχεια της κληρονομιάς δεσμεύσεων (commitments) για την προστασία των ωκεανών, φιλοξένησε το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9), που πραγματοποιήθηκε 16-17 Απριλίου 2024, στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διεθνούς Διάσκεψης αποτελεί το “Our Ocean Youth Leadership Summit”, που διεξήχθη, αντιστοίχως, στις 15 Απριλίου 2024, αποσκοπώντας στην αφύπνιση της νέας γενιάς για τη βιωσιμότητα των ωκεανών. Σε αυτό το συνέδριο συμμετείχε με μεγάλη τιμή, έπειτα από πρόσκληση, ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Απόδημου Ελληνισμού, κ. Παντελής Μπουρνιάς.

Η φιλοξενία της Διάσκεψης OOC-9 επιβεβαιώνει τη στροφή της  Ελλάδας προς τη βιώσιμη «γαλάζια» οικονομία και παράλληλα επιδιώκει να αναδείξει τις διεθνείς προκλήσεις για τη βιώσιμη αλιεία, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως από τα πλαστικά, καθώς και την αλληλένδετη σύνδεση του κλίματος με τους ωκεανούς. Οι τομείς δράσεις που εστίασε το συνέδριο είναι οι εξής: οι θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, η Βιώσιμη γαλάζια οικονομία, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ναυτική ασφάλεια, η βιώσιμη αλιεία και η θαλάσσια ρύπανση. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στον βιώσιμο τουρισμό σε παράκτιες περιοχές και νησιά, στη πράσινη ναυτιλία και στη πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων «ξεκλειδώνοντας» οφέλη για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

 Η Διάσκεψη “Our Ocean Conference” φιλοδοξεί να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και των ενδιαφερόμενων μερών από όλο τον κόσμο, με στόχο την κινητοποίηση, την ανάδειξη προοπτικών και καινοτόμων ιδεών και την ανάληψη δεσμεύσεων για τη βιωσιμότητα των ωκεανών. Επιπλέον,  έμφαση δόθηκε στην κοινή ευθύνη για διασφάλιση ότι οι ωκεανοί μας θα συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες του σήμερα και των μελλοντικών γενεών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ανακοίνωσε την ανάληψη 21 δεσμεύσεων για την προστασία και διαχείριση των ελληνικών θαλασσών και ακτών με εκτιμώμενο προϋπολογισμό υλοποίησης άνω των 780 εκατ. Ευρώ. Επίσης, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου Ειδικού Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά, για την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους.

Στη διεθνή διάσκεψη, συμμετείχαν 113 αντιπροσωπείες κρατών μελών, 13 διεθνείς οργανισμοί, 12 αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων, 50 αρμόδιοι υπουργοί. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την πολύτιμη αυτή εμπειρία, του Αντιπεριφερειάρχη Καινοτομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Απόδημου Ελληνισμού, κ. Μπουρνιά Παντελή με: Υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκης – Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκη, Μαρία Δαμανάκη Ελληνίδα Επίτροπος Ευρώπης, η αντιπρόσωπος start up εταιρεία που βραβεύτηκε για την καινοτομία ιδέα της όπως και αντιπρόσωποι Σαουδικής Αραβίας.

Σχετικά Άρθρα