Σύλλογος Δασκάλων και Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων κατά δομής στο Θόλος

Δευ, 03/01/2022 - 11:01

Δύο ακόμη συνδικαλιστικοί φορείς, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου αλλά και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, με ανακοινωσεις τους, εκφράζουν την αντίθεσή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη δημιουργία δομής προσφύγων - μεταναστών στο Θόλος.

Αναλυτικά ο Σύλλογος Δασκάλων αναφέρει:

"Συνεχίζεται η πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργού Μετανάστευσης για τη δημιουργία υπερδομής στο Θόλος, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, παρά τις αλλεπάλληλες αντιδράσεις μας εδώ και δυο χρόνια. Είναι προκλητικό και το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει μέρος σε πολεμικούς σχεδιασμός εκτός συνόρων, εμπλέκοντας τη χώρα μας σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Θέλουν να μετατρέψουν το νησί μας σε φυλακή όπου θα εγκλωβίζονται ενήλικες και παιδιά, θύματα των πολέμων, των διεθνών ανταγωνισμών, των πολιτικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Έχουμε ευθύνη ως εκπαιδευτικοί να αντισταθούμε και να παλέψουμε προς κάθε κατεύθυνση.

Όσο δε σταματούν οι πόλεμοι και οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα της πίτας τόσο θα υπάρχει προσφυγιά, μετανάστευση και εξαθλίωση. Τόσο θα συνεχίζονται τα κυκλώματα των διακινητών και τα ναυάγια στις θάλασσές μας.

Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές που οδηγούν στην προσφυγιά, την εξαθλίωση και μετατρέπουν τους νησιώτες σε δεσμοφύλακες. Συνεχίζουμε τον αγώνα προκειμένου να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

Παλεύουμε για:

- Καμία νέα δομή στα νησιά μας ούτε στο Θόλος ,ούτε πουθενά. Να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ.

- Να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά μας προς τις χώρες τελικού προορισμού τους.

- Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και όσες άλλες συμφωνίες τους εγκλωβίζουν στα νησιά και τη χώρα.

- Η κυβέρνηση να πιέσει για διαδικασίες ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ κι από κει να ταξιδεύουν με ασφάλεια στις χώρες τελικού προορισμού τους. Δε θέλουμε το Αιγαίο και τη μεσόγειο, θάλασσες νεκρών. Στα νησιά να γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων  μεταναστών.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου".

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου:

"Την ώρα που δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες πνίγονται στη θάλασσα του Αιγαίου. Την ώρα που όσοι σώθηκαν έχουν αφεθεί στην τύχη τους και μόνο οι νησιώτες έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους.

Αυτήν την ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή άλλου ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή του Θόλους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες που συνεχίζει την υλοποίηση των σχεδίων της ΕΕ. Είναι οι ίδιοι που έχουν δημιουργήσει μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ τα εκατομμύρια προσφύγων, με τους πολέμους που έχουν εξαπολύσει στη Μέση Ανατολή, στην αφρικανική ήπειρο και αλλού.

Το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όλα τα Σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Χίου, αλλά και την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου να συσπειρωθούν, να οργανωθούν και με ψηφίσματα και αγωνιστικότητα να μην επιτρέψουμε να φυλακίζονται και να εγκλωβίζονται στην πατρίδα μας οι κατατρεγμένοι της γης.

Να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα. Με τις διεκδικήσεις μας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους εκείνους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους κυνηγημένοι από πολέμους, φτώχεια, εκμετάλλευση κλπ.

Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία, όπως το κάναμε και παλαιότερα. Δεν φοβόμαστε δεν τρομοκρατούμαστε, δεν εφησυχάζουμε.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- Καμία νέα δομή στα νησιά μας ούτε στο Θόλος ,ούτε πουθενά. Να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ.

- Να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά μας προς τις χώρες τελικού προορισμού τους.

- Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και όσες άλλες συμφωνίες τους εγκλωβίζουν στα νησιά και τη χώρα.

- Η κυβέρνηση να πιέσει για διαδικασίες ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ κι από κει να ταξιδεύουν με ασφάλεια στις χώρες τελικού προορισμού τους. Δε θέλουμε το Αιγαίο και τη μεσόγειο , θάλασσες νεκρών.

- Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρη στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

- Μειωμένος ΦΠΑ για όλα τα νησιά."

Σχετικά Άρθρα