Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Συνταξιούχοι ΝΑΤ: Μας εμπαίζουν με τις επικουρικές συντάξεις

Ανακοίνωση της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων του ΝΑΤ
Τετ, 17/06/2020 - 06:12

Παρά τον αγώνα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρίου Βρούτση και της κυβέρνησης του να μας πείσουν ότι έγινε πλήρης αποκατάσταση του νόμο Κατρούγκαλου, δυστυχώς γι’ αυτούς  έχουν πείσει και δεν πείθουν κανέναν μας, και φυσικά δεν παραλείπει να βάζει το χέρι στις «τσέπες» μας και να αρπάζει κομμάτι από τους κόπους μιας ζωής. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Βρούτσης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που τον όρισε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πανηγυρίζουν γιατί επέστρεψαν τις παράνομες μειώσεις που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση το 2016, αλλά δεν επέστρεψαν όλο το ποσό, και φυσικά μπορεί ο Γ. Βρούτσης να ζήτησε συγγνώμη από όλους τους συνταξιούχους για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τη λαϊκή ρήση «από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο».

Στις 2 Ιουνίου 2020, επεστράφησαν σε περίπου 240.000 δικαιούχους τα ποσά στις επικουρικές συντάξεις που τους είχαν κοπεί παράνομα το 2016 σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά οι επιστροφές που δόθηκαν ήταν μειωμένες από 10 έως 83 ευρώ τον μήνα λόγω της συνεχιζόμενης αντισυνταγματικής παρακράτησης, και αναφερόμαστε στην περιβόητη εισφορά αλληλεγγύης η οποία τροφοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών/ΑΚΑΓΕ (λογαριασμός υπέρ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης), την οποία ο κ. Βρούτσης δεν επέστρεψε στους περίπου 240.000 δικαιούχους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να χάνουν από παράνομες (όπως έχει κρίνει το ΣτΕ) κρατικές αποφάσεις ποσό που κυμαίνεται από 10 έως 83 ευρώ μηνιαίως.

Έτσι τίθεται το ερώτημα: επιστράφηκαν τελικά οι παράνομες μειώσεις που έγιναν το 2016 στις επικουρικές σε 240.000 συνταξιούχους; φυσικά η απάντηση είναι αρνητική, και για του λόγου το αληθές ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους, ξετυλίγοντας το κουβάρι των παράνομων κυβερνητικών χειρισμών που στερούν χρήματα από τους συνταξιούχους.

Το 2011, επί υπουργίας Γιώργου Κουτρουμάνη, με τον ν. 3986/2011 επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές ( από 3% έως 10%) για συντάξεις άνω των 300 ευρώ υπέρ του ΑΚΑΓΕ(Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών), Η εν λόγω εισφορά είχε κλιμακωτή παρακράτηση ως εξής: 3% για ποσά επικουρικών από 300 ευρώ έως 349,99 ευρώ, 4% για επικουρικές από 350 έως και 399,99 ευρώ, 5% για ποσά από 400 έως και 44,99 ευρώ, 6% για πάνω από 450 ευρώ, 7% για ποσά πάνω από 500 ευρώ και έως 549,99 ευρώ, 8% για πάνω από 500 ευρώ και έως 599,99 ευρώ, 9% από 600 ευρώ έως 649,99 ευρώ και 10% για ποσά από 650 ευρώ και πάνω. Η παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ υπολογιζόταν επί των μεικτών αποδοχών κάθε δικαιούχου επικουρικής.

Μεικτά, κατά τη νομοθεσία νοούνται τα ποσά που απομένουν μετά τις μειώσεις συντάξεων που επήλθαν με τους νόμους 4024/2011, 4051/2012 και 4093/12 των υπουργών Εργασίας (στους δύο πρώτους ο Γ. Κουτρουμάνης και στον 4093/12 ο Γ. Βρούτσης, στην πρώτη του θητεία ως υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης) και των λοιπών εισφορών (νέα κράτηση ΕΤΕΑΕΠ 5,2%), αλλά «ξέχασαν» να μειώσουν και την εισφορά αλληλεγγύης σε επικουρικές άνω των 200 ευρώ. Η εισφορά αυτή όσο και η εισφορά ασθενείας συνεχίζουν να υπολογίζονται στα αρχικά ανύπαρκτα ποσά και όχι μετά τις μειώσεις αυτές, όπως θα έπρεπε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ίδια πολιτική που ασκούσε νωρίτερα ο Γ. Βρούτσης στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (και τώρα ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη) και το 2015 επί υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου διορθώνεται ο υπολογισμός της εισφοράς ασθενείας, που στο εξής υπολογίζεται στο τελικό ποσό, όχι όμως και η εισφορά αλληλεγγύης.

Μετά τις διαμαρτυρίες και την ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων, με αιτήσεις και υπομνήματα στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και στην ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, τελικά το υπουργείο Εργασίας στις 3.5.2018 αποκατέστησε το λάθος αυτό διορθώνοντας τότε 198.349 επικουρικές συντάξεις.

Η διόρθωση τελικά δεν ήρθε για όλους, καθώς από τις υπόλοιπες 240.000 επικουρικές (του ΝΑΤ– ΙΚΑ και λοιπών ταμείων) μαζί με τις παράνομες μειώσεις που υπέστησαν το 2016 αφανίστηκε και η εισφορά αλληλεγγύης!

Είναι νόμιμος ο διαχωρισμός που κάνει στους συνταξιούχους ο κ. Βρούτσης; Υπάρχει Νόμος που του επέτρεψε και του επιτρέπει στις μισές επικουρικές να έχουν ήδη διορθωθεί και μάλιστα αναδρομικά από το 2016 και εσκεμμένα να αφήνει σε εκκρεμότητα τις υπόλοιπες μισές παρακρατώντας από αυτές παρανόμως μεγάλα ποσά; κατατάσσοντας τους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες, ενός ανώτερου και ενός κατώτερου "Θεού";; Και πώς ορίζεται ο "Θεός" αυτός κύριε Βρούτση;

Εδώ πηγαίνει λοιπόν το…. Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε! 

Ελπίζουμε και ευελπιστούμε ο κύριος υπουργός Εργασίας να καταλάβει το μεγάλο λάθος και την αδικία που έγινε και να επιστραφούν στους δικαιούχους τα ποσά των παράνομων παρακρατήσεων…. μια συγνώμη κύριε Βρούτση δεν αρκεί!

 

Με εκτίμηση                                                                                                                                                 

Το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 07:22

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ σημειώνοντας τα εξής:

Το να κλαίμε τη μοίρα μας είναι το ευκολότερο, το να φιλοσοφούμε ανάμεσα σε δύο φραπέδες ακόμα ευκολότερο, το να δούμε όμως την πραγματικότητα κατάμουτρα είναι το δυσκολότερο.

Και η πραγματικότητα λέει ότι ελλείψει ξένων εργατών, ο ένας πυλώνας του νησιού, που λέγεται μαστίχα, δεν μπορεί να δουλευτεί από χιώτικα εργατικά χέρια, πλην των ίδιων των παραγωγών, που δεν φτάνουν ή δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Τα νούμερα είναι δυστυχώς αμείλικτα για το φαινόμενο πλέον της τεμπελιάς, εκτός και εδώ δεν τολμάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι επίσημα καταγεγραμμένοι 17.348 άνεργοι. Να πούμε ότι 5.000 από αυτούς αφορούν τη Χίο;

Ας το υποθέσουμε για να πάμε σε ένα άλλο νούμερο. Η ΕΜΧ, πρωτοπόρα και σε αυτό, εδώ και ένα δίμηνο άνοιξε μια σελίδα στο διαδίκτυο, όπου από τη μία οι παραγωγοί ζητούν εργάτες και από την άλλη άνεργοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και σοκαριστικό. Με δεδομένους αυτούς τους αριθμούς οι αιτούντες εργασία έλληνες άνεργοι είναι 14, από τους οποίους οι 10 Χιώτες, ηλικίας από 22 έως 52 χρόνων.

Αν κανείς θεωρήσει ότι το μεροκάματο ίσως είναι εξευτελιστικό να σημειώσουμε ότι όσοι προσλαμβάνονται, αυτό γίνεται υποχρεωτικά με εργόσημο, δηλαδή ο εργοδότης τους πληρώνει την ασφάλισή τους και προσφέρονται 5 ευρώ την ώρα. Λόγω της φύσης της εργασίας, αυτή γίνεται από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, χωρίς φυσικά να αποκλείει κανείς και εργασία περισσοτέρων ωρών.

Κοντολογίς ένας εργαζόμενος, σε χειρωνακτική φυσικά γεωργική απασχόληση, μπορεί να εισπράττει 30 ευρώ την ημέρα συν την ασφάλισή του.

Και όμως οι ενδιαφερόμενοι, επαναλαμβάνουμε, είναι μόνο 14, από τους οποίους ντόπιοι οι… 10.

Συγχαρητήρια, 10 για την κοινωνία που φτιάξαμε.

Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.