Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Συζητώντας για ανάπλαση χωρίς το μεταναστευτικό... βαρίδι

Πέμ, 05/03/2020 - 21:12

Απαλλαγμένο από την …αδιέξοδη συζήτηση επίλυσης του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου στην συνεδρίαση της Πέμπτης, εξέτασε σειρά θεμάτων που αφορούν όχι μόνο την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής.

Χωρίς να λείπουν οι αναφορές στα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν με τα ΜΑΤ και όλα όσα έγιναν το Σώμα ξεπέρασε γρήγορα τις όποιες συζητήσεις αφορούσαν το θέμα ( για τα οποίο θα βγει ανάλογο ψήφισμα καταδίκης της βίας) και εστίασε σε ζητήματα που το τελευταίο διάστημα έμοιαζαν να μην υπάρχουν στην καθημερινότητα.

Τον σχεδιασμό που υπάρχει στον Δήμο Χίου σχετικά με πιθανή εμφάνιση κρούσματος  κορονοϊου ζήτησε να μάθει ο Κώστας Τριαντάφυλλος με τον δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη να τονίζει ότι υπάρχει καθημερiνή επαφή με το Νοσοκομείο Χίου αλλά και την Περιφέρεια, έτσι ώστε να λαμβάνονται οι σχετικές οδηγίες ανάλογα με την κατάσταση. Πάντως αυτό που τόνισε ο δήμαρχος Χίου ήταν να υπάρχει ψυχραιμία καθώς όπως  ανέφερε, ο πανικός δεν βοηθάει.

Στην συνεδρίαση τη Πέμπτης υπήρχε σχετική ενημέρωση, μετά από ερώτημα του Μανώλη Βουρνού και για την πορεία έργων όπως της βιώσιμης αστικής Ανάπτυξης αλλά και του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Ξενάκης τόνισε ότι ο σχεδιασμός  για το κέντρο της πόλης προχωρά κανονικά ενώ αναφορικά με το ανοικτό κέντρο εμπορίου ο κ. Ξενάκης απάντησε ότι αναμένονται προτάσεις και αποφάσεις του Επιμελητήριου. Ο Σταμάτης Κάρμαντζης συμπληρώνοντας  την απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου τόνισε ότι ειδικότερα για την ανάπλαση της περιοχής γύρω από τον Δημοτικό Κήπο υπάρχει δικαστική διένεξη η οποία πιθανά να διαμορφώσει την αρχική πρόταση.

Για την πορεία του έργου  της αποκατάστασης της ράμπας στον χώρο πρόσδεσης των πλοίων ρώτησε ο Γιάννης Καραβασίλης, με τον πρόεδρο του Λιμενικού ταμείου Κυριακό Ζωάνο να αναφέρει ότι υπήρχε μια καθυστέρηση  λόγω των μπαβέδων που βρέθηκαν αλλά εκτιμά ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στην προβλεπόμενη ημερομηνία.

Στην συνεδρίαση της Πέμπτης εγκρίθηκε ο πινάκας των 116 δικαιούχων Χαλκούσων για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν ύψους 220.000 ευρώ για ζημιές που έχουν προκληθεί στις περιούσιες τους από μετανάστες- πρόσφυγες, με τον Σταμάτη Κάρμαντζη να τονίζει ότι γίνονται προσπάθειες για αποζημίωση 300.000 για  αντίστοιχες ζημιές σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου.

Σχετικά Άρθρα

Το γκριζάρισμα  Αιγαίου από Καραμανλή – Ανδρέα και ο Κυριάκος …
Παρ, 05/06/2020 - 18:14

«Τα βίντεο του ελληνικού λιμενικού, που δείχνουν τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν βάρκες με βομβαρδισμένους πρόσφυγες ( βομβαρδισμένους από τη ...χριστιανική Δύση  )  συνοδεύοντάς τις μέχρι το ελληνοτουρκικό σύνορο, αποδεικνύει οτι ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα επίθεση στο μέτωπο Έβρος- Αιγαίο- Ανατολική Μεσόγειος . Και η απάντηση είναι : «Κάντο, όπως ο Μητσοτάκης !» .Ο οποίος, απρόσμενα , αντέταξε άμυνα , δείχνοντας οτι τα σύνορα μπορούν να φυλαχθούν ! Ο Πρωθυπουργός επέδειξε ηγετική αποφασιστικότητα, έχοντας και τη στήριξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος έδειξε ηγετικότητα , με δεδομένη την ύπαρξη μιας υπερ- διεθνιστικής τάσης στο κόμμα του».

Αυτά ανέφερε , καλεσμένος των  Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου, στην  εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, Παρασκευή πρωί,  στον ΣΚΑΊ, ο Κώστας Μαρδάς.

Τα κύρια σημεία της ανάλυσής του Χιώτη δημοσιογράφου, σύμφωνα με ανάρτησή στο facebook  :

«Όσον αφορά την στάση της Ελλάδας σε ενδεχόμενο επεισόδιο στα ανατολικά της Κρήτης, έχοντας μελετήσει  τη διαχείριση των κρίσεων που έκαναν οι Πρωθυπουργοί , από το 1955 , ας ξέρουν οι Έλληνες οτι υπάρχουν ...δυόμιση δρόμοι:

« Ο ένας δρόμος είναι ο συμβιβασμός… Είτε μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης , που σημαίνει μείωση κυριαρχίας μας και δικαιοδοσίας μας στο Αιγαίο ή απώλεια εν δυνάμει δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ...Είτε συμβιβασμός  μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων,  που σημαίνει παζάρι...

« Ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη άρνηση συμβιβασμού , που σημαίνει οτι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξαναπάμε στρατιώτες...

« Και ο μισός δρόμος - μισός γιατί όπου νάναι ..τελειώνει λόγω Ερντογάν - που σημαίνει μια ειρήνη, αλλά με πάγωμα δικαιωμάτων μας. Όπως συνέβη επί Κωνσταντίνου Καραμανλή στην κρίση του Χόρα τον Αύγουστο του 1976... Που, ναι μεν έκανε παρενόχληση στο ερευνητικό της Τουρκίας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μας, αλλά στο τέλος, για να αποφύγει τον πόλεμο, αναγκάστηκε με το Πρωτόκολλο της Βέρνης να αποδεχθεί το γκριζάρισμα - πάγωμα ερευνών και γεωτρήσεων στο Αιγαίο. Και αναγκάστηκε να το κάνει, γιατί οι ΗΠΑ δεν μας στήριξαν και γιατί η ΕΟΚ κράτησε ουδέτερη στάση...

«Το ίδιο έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Μάρτη του 1987. Που, ενώ είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία του Καραμανλή ως ... παράδοση εθνικής κυριαρχίας, λέγοντας οτι δεν τον δέσμευε , όταν η Τουρκία έβγαλε το "Πίρι Ρέις" σε απάντηση της γεώτρησης που ανακοίνωσε η Καναδική εταιρεία Ντένισον στο Βόρειο Αιγαίο, ναι μεν κινητοποίησε με ενθουσιασμό Στρατό και Λαό, αλλά :  Διαπιστώνοντας  ότι έμεινε μόνος, αφού δεν έκλεισε η αμερικανική Βάση της Νέας Μάκρης, αφού η Βουλγαρία όπου έστειλε τον Παπούλια έκανε μια αόριστη δήλωση υπέρ της ειρήνης και αφού η Σοβιετική Ένωση τήρησε πονηρή ουδετερότητα υπέρ της Τουρκίας, έκανε και αυτός πίσω. Και ακύρωσε τη γεώτρηση έξω από τη Θάσο, όπως είχε απαιτήσει ο Οζάλ. Αλλιώς, η Τουρκία θα έκανε και εκείνη γεώτρηση...».

 

Ο Κώστας Μαρδάς επεσήμανε την ουσιαστική ταύτιση πολιτικών όσον αφορά την κατάληξη των δύο μεγάλων κρίσεων,  που μοιάζουν πολύ με την εν εξελίξει κρίση  :

« Και οι δύο λοιπόν ηγέτες πάγωσαν τις έρευνες - γεωτρήσεις… Να γιατί δεν έχουμε πρόβλημα τουρκικών γεωτρήσεων στο Αιγαίο... Διότι η Τουρκία θέτει το δίλημμα: Ή σταματάτε τις γεωτρήσεις, ή θα κάνουμε και εμείς ... Και πάμε σε πόλεμο!».

 

Ο Χιώτης δημοσιογράφος επέμενε στην πολιτική αποφυγής  τακτικών πρωτοβουλιών  χωρίς αμυντική θωράκιση  που , όπως έχει γράψει στο βιβλίο του ΠΡΟ- ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ  σε άρθρα του και έχει προβλέψει σε συνεντεύξεις του ,  προκαλούν  το θηρίο Ερντογάν την ώρα που όλοι το χαϊδεύουν:

«Το θέμα είναι να μη κάνουμε παρορμητικές κινήσεις - όπως έκαναν οι αδελφοί μας Κύπριοι - που πραγματοποίησαν γεωτρήσεις, εξωθώντας όμως τον Ερντογάν να κάνει επτά άγονες μεν, αλλά επτά γεωτρήσεις διχοτόμησης της ΑΟΖ , υπό την ανοχή ΗΠΑ, Ευρωπαίων, Ισραηλινών ,Αιγυπτίων και Ρώσων . Δίνοντάς του το πάτημα να μας κυκλώσει από το νότο με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και φέρνοντας το πυρηνικό Πακιστάν στο Αιγαίο!».

Και προειδοποίησε με νόημα:

« Ας έχουμε υπόψη μας,  οτι ,όσο προχωρούμε τον αγωγό East Med , τόσο , φέρνουμε ένα θερμό επεισόδιο πιο κοντά...».

Σημειωτέον ότι στο τέλος της ανάρτησής του , συμπλήρωσε:

 

«...Και,  επειδή σε μια πρωινή εκπομπή, ο χρόνος είναι περιορισμένος, να προσθέσω στην παραπάνω ανάλυσή μου, οτι στη σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας, να μην ξεχνάμε πως  οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ως κηδεμόνες της περιοχής... Κηδεμόνες που εμείς ζητήσαμε...».