Χίος, Δευτέρα 19 Αυγούστου

Τα «εξορισμένα» παιδιά δεν χωράνε στα σχολειά μας;

Σάβ, 06/10/2018 - 19:04
(Στο πικρό σκίτσο, του Κώστα Γρηγοριάδη από την Εφημερίδα των Συντακτών, ο μικρός Αϊλάν, το προσφυγόπουλο από τη Συρία που πνίγηκε στο Αιγαίο τον Σεπτέμβρη του 2015)

Η ΒΙΑΛ απέχει μόλις 6-7 χιλιόμετρα από την πόλη, κι όμως αυτή η μικρή απόσταση αρκεί για να ξεχαστούν τα βασικά: μιλάμε για ανθρώπους, εγκλωβισμένους και με αβέβαιο μέλλον, μιλάμε και για παιδιά που άλλη διέξοδο δεν έχουν από το να τριγυρνούν άπραγα ανάμεσα στα κοντέινερ και τις δεκάδες καλοκαιρινές σκηνές γύρω από αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης ανθρώπων.

Κι όμως. Στο δικαίωμα αυτών των παιδιών να πάνε στο σχολείο, δικαίωμα παναθρώπινο και αναφαίρετο, βλέπουμε να ορθώνονται εμπόδια, με κατευθυνόμενα εξώδικα, με ψευδή πληροφόρηση, με διασπορά αβάσιμων φόβων, από γνωστή «επιτροπή», που πασχίζει να καλύψει το ρατσιστικό και ξενοφοβικό της μένος.

Ας τονίσουμε λοιπόν το αυτονόητο, ξανά: Οι ΔΥΕΠ θα λειτουργήσουν στα πέντε σχολεία τις μεσημεριανές ώρες, 2 με 6 το απόγευμα. Τα παιδιά – 10 έως 20 ανά τμήμα, το πολύ - θα διδάσκονται ελληνικά, αγγλικά, πληροφορική και εικαστικά και θα κάνουν γυμναστική.

Αυτά είναι τα ελάχιστα που θα έπρεπε κάθε παιδί της ηλικίας τους να απολαμβάνει απρόσκοπτα. Οσοι ανησυχούν ειλικρινά, μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, για όλα τα παιδιά, μακριά από ρατσιστικές φωνές. 
Το χαμόγελο των παιδιών που θα πάνε ξανά σχολείο μετά από τόσους μήνες προσφυγικής περιπέτειας, θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα. Ας μην τους το στερήσουμε, από άγνοια ή αδικαιολόγητο φόβο.

Αλληλέγγυοι Χίου

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 18/08/2019 - 20:41

Καλεσμένη του Κωστή Μουσουρούλη βρέθηκε για τρείς μέρες  την περασμένη εβδομάδα στο νησί μας η Κύπρια πολιτικός Πρόεδρος του Κόμματος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

 

 Έχει διατελέσει ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού εκλεγμένη με τον ΔΗΣΥ.

Η Ελένη Θεοχάρους είναι Καθηγήτρια Παιδοχειρουργικής, διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής-Παιδοουρολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Είναι επίτιμη πρόεδρος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου-Κύπρος» και μέλος της Διαρκούς Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Προαγωγή της Συνεργασίας Παλαιστινίων-Εβραίων Γιατρών.

Ως μέλος διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων συμμετείχε σε πάρα πολλές ιατρικές και άλλες αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη.

Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τραύματος.

Το 2012 διεκδίκησε το χρίσμα του υποψήφιου του ΔΗΣΥ για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει των Προεδρικών εκλογών του 2013.\

Το χρίσμα έλαβε τελικά ο Νίκος Αναστασιάσης

Τον Νοέμβριο του 2015 αποχώρησε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, λόγω διαφωνιών με την πολιτική στάση που ακολουθούσε το κόμμα στο Κυπριακό και στη συνέχεια ίδρυσε την Αλληλεγγύη.

 

Η Ελένη Θεοχάρους έχει τιμηθεί με:

  • δεύτερο Πανευρωπαϊκό Βραβείο Εθελοντισμού της Γαλλικής Κυβέρνησης,
  • τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας των Ξένων της Γαλλικής Κυβέρνησης
  • τον τίτλο της Αρχόντισσας των Εκκλησιών και Οφφικιαλίου του Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
  • το Πανβαλκανικό Βραβείο Βαρδινογιάννη,
  • το Χρυσό Μετάλλιο τιμής του Ναγκόρνο Καραμπάχ,
  • την Ανωτάτη διάκριση με χρυσό Μετάλλιο του Εθνικού Πανεπιστημίου του Ερεβάν
  • χρυσό μετάλλιο τιμής του Αρμενικού Κοινοβουλίου.
  •  

Με την ευκαιρία της άφιξης στη Χίο έδωσε συνέντευξη στον Γιάννη Τζούμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV που θα μεταδοθεί την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως».