Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Τα παιδία... παίζει με νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ η προηγούμενη έληξε χωρίς απόφαση!

Ο Δήμαρχος προτείνει να συζητηθεί το κλείσιμο ή όχι της Σούδας
Πέμ, 22/09/2016 - 15:35

Τη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου Χίου τη Δευτέρα το απόγευμα, όχι για να ολοκληρώσει τη συζήτηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, που έληξε χωρίς τη λήψη απόφασης μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλά για να συζητήσει το εάν θα πρέπει να κλείσει ο καταυλισμός της Σούδας και πότε αυτό θα γίνει σε περίπτωση που προκριθεί η διάλυσή του, ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς.

Παρά τα  ομαδικά πυρά που δέχτηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι συντάσσεται με την πολιτική γραμμή Μουζάλα στο μεταναστευτικό, ο Δήμαρχος σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» διατήρησε στο ακέραιο τη θέση του για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου, προκειμένου να εκκενωθεί η Σούδα και το ΔΗΠΕΘΕ, λέγοντας μάλιστα ότι η εκκένωση του τελευταίου έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γι’αυτό και δεν το θέτει ως ζήτημα προς συζήτηση στο συμβούλιο της Δευτέρας. Ωστόσο στη συνεδίαση που προτείνει να γίνει δεν βάζει θέμα για νέα δομή (κάτι που έχει προκαλέσει τριβές και με μέλη του συνδυασμού του), αν και ερωτηθείς σχετικά είπε ότι "αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού με απόφαση δημοτικού συμβουλίου διερευνάται η πρόταση για τον πρώην ΧΑΔΑ".

Ο ίδιος σκοπεύει να προτείνει – όπως είπε- τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία, αν αποφασιστεί το κλείσιμο της Σούδας,  θα χειριστεί το όλο ζήτημα, επιχειρώντας προφανώς μ’αυτόν τον τρόπο να απαντήσει στις καταγγελίες που δέχεται ότι δρα μόνος του στο μείζον θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τη συνεδρίαση της Τετάρτης που έμεινε στη μέση (μετά τη μεταμεσονύχτια διακοπή που ζήτησε προκειμένου να συζητήσει με τα μέλη του συνδυασμού του, η οποία παρατάθηκε και τελικά μετά τις αντιδράσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης η συνεδρίαση έληξε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Σώματος) απέφυγε τον… σκόπελο, λέγοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει ο Πρόεδρος και το Δ.Σ.

Αν και θεωρητικά ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν αρνείται κανένας τη συνεργασία»,  πρακτικά από τις αναφορές του, δεν προκύπτουν σημεία σύγκλισης με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που ομαδικά διαφωνούν στη δημιουργία νέου καταυλισμού. Επίσης απέρριψε  τις προτάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις και αντίδραση, λέγοντας ότι Δημοτική Αρχή όλο αυτό το διάστημα  διεκδικεί συνεχώς, αλλά με διαφορετικό τρόπο,  ενώ αντίθετα κάποιοι άλλοι θέλουν να «ποντάρουν στη δημιουργία ενός χάους».

«Βασική πρόταση μας πρέπει να είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα», είπε, και υποστήριξε ότι αυτό θα γίνει  μόνο με την εξασφάλιση των υποδομών και του απαιτούμενου προσωπικού που θα θωρακίσουν το νησί αν και όταν τις χρειαστεί – όπως τώρα- για τη διαχείριση αντίστοιχων με των σημερινών, αριθμών προσφύγων.

Είχαν προηγηθεί στο Ράδιο «Α» οι συνεντεύξεις των Πολύδωρου Λαμπρινούδη, Ερμιόνης Φρεζούλη και Μάρκου Σκούφαλου, που όταν ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο νέας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα με το ερώτημα να αφορά το κλείσιμο ή όχι της Σούδας, ο πρώτος απάντησε ότι  πρέπει να τελειώσει η προηγούμενη συνεδρίαση στην οποία είχε διαμορφωθεί συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων ανάμεσα στις οποίες να μην γίνει νέο Hot spot, η δεύτερη μίλησε για ψευδές ζήτημα λέγοντας «ωραία κι αν κλείσει η Σούδα, μετά τι; που θα πάνε οι πρόσφυγες;» και ο τρίτος χρησιμοποίησε την έκφραση «τα παιδία παίζει».

Η κα Φρεζούλη καυτηρίασε την έλλειψη ενημέρωσης από την Κυβέρνηση για τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν τους πρόσφυγες στη Χίο (πόσοι είναι, πόσα είναι παιδιά, ποιων εθνοτήτων κ.ο.κ.), αμφισβητώντας τα στοιχεία που αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νησί 3.700 άτομα και επανέλαβε την πρόταση για μικρότερες δομές, θυμίζοντας τις ενστάσεις της και για εκείνη της Σούδας, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη.

Για ειλημμένες αποφάσεις που αφορούν στη δημιουργία νέου κέντρου από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μίλησε ο κος Λαμπρινούδης (ακούγεται – είπε- ότι έχει λάβει σχετικές εντολές εργολάβος) και προέτρεψε σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμη και με κλείσιμο των πυλών εισόδου, ενώ ο κος Σκούφαλος πρότεινε να ακολουθήσει η Χίος το παράδειγμα της Δημοτικής Αρχής Πάτρας που ντόπιοι και πρόσφυγες από κοινού στρέφονται κατά της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αποτέλεσμα των πολιτικών των οποίων είναι η προσφυγική κρίση.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 07:22

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ σημειώνοντας τα εξής:

Το να κλαίμε τη μοίρα μας είναι το ευκολότερο, το να φιλοσοφούμε ανάμεσα σε δύο φραπέδες ακόμα ευκολότερο, το να δούμε όμως την πραγματικότητα κατάμουτρα είναι το δυσκολότερο.

Και η πραγματικότητα λέει ότι ελλείψει ξένων εργατών, ο ένας πυλώνας του νησιού, που λέγεται μαστίχα, δεν μπορεί να δουλευτεί από χιώτικα εργατικά χέρια, πλην των ίδιων των παραγωγών, που δεν φτάνουν ή δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Τα νούμερα είναι δυστυχώς αμείλικτα για το φαινόμενο πλέον της τεμπελιάς, εκτός και εδώ δεν τολμάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι επίσημα καταγεγραμμένοι 17.348 άνεργοι. Να πούμε ότι 5.000 από αυτούς αφορούν τη Χίο;

Ας το υποθέσουμε για να πάμε σε ένα άλλο νούμερο. Η ΕΜΧ, πρωτοπόρα και σε αυτό, εδώ και ένα δίμηνο άνοιξε μια σελίδα στο διαδίκτυο, όπου από τη μία οι παραγωγοί ζητούν εργάτες και από την άλλη άνεργοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και σοκαριστικό. Με δεδομένους αυτούς τους αριθμούς οι αιτούντες εργασία έλληνες άνεργοι είναι 14, από τους οποίους οι 10 Χιώτες, ηλικίας από 22 έως 52 χρόνων.

Αν κανείς θεωρήσει ότι το μεροκάματο ίσως είναι εξευτελιστικό να σημειώσουμε ότι όσοι προσλαμβάνονται, αυτό γίνεται υποχρεωτικά με εργόσημο, δηλαδή ο εργοδότης τους πληρώνει την ασφάλισή τους και προσφέρονται 5 ευρώ την ώρα. Λόγω της φύσης της εργασίας, αυτή γίνεται από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, χωρίς φυσικά να αποκλείει κανείς και εργασία περισσοτέρων ωρών.

Κοντολογίς ένας εργαζόμενος, σε χειρωνακτική φυσικά γεωργική απασχόληση, μπορεί να εισπράττει 30 ευρώ την ημέρα συν την ασφάλισή του.

Και όμως οι ενδιαφερόμενοι, επαναλαμβάνουμε, είναι μόνο 14, από τους οποίους ντόπιοι οι… 10.

Συγχαρητήρια, 10 για την κοινωνία που φτιάξαμε.

Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.