Χίος, Τρίτη 2 Ιουνίου

Τα παιδία... παίζει με νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ η προηγούμενη έληξε χωρίς απόφαση!

Ο Δήμαρχος προτείνει να συζητηθεί το κλείσιμο ή όχι της Σούδας
Πέμ, 22/09/2016 - 15:35

Τη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου Χίου τη Δευτέρα το απόγευμα, όχι για να ολοκληρώσει τη συζήτηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, που έληξε χωρίς τη λήψη απόφασης μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλά για να συζητήσει το εάν θα πρέπει να κλείσει ο καταυλισμός της Σούδας και πότε αυτό θα γίνει σε περίπτωση που προκριθεί η διάλυσή του, ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς.

Παρά τα  ομαδικά πυρά που δέχτηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι συντάσσεται με την πολιτική γραμμή Μουζάλα στο μεταναστευτικό, ο Δήμαρχος σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» διατήρησε στο ακέραιο τη θέση του για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου, προκειμένου να εκκενωθεί η Σούδα και το ΔΗΠΕΘΕ, λέγοντας μάλιστα ότι η εκκένωση του τελευταίου έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γι’αυτό και δεν το θέτει ως ζήτημα προς συζήτηση στο συμβούλιο της Δευτέρας. Ωστόσο στη συνεδίαση που προτείνει να γίνει δεν βάζει θέμα για νέα δομή (κάτι που έχει προκαλέσει τριβές και με μέλη του συνδυασμού του), αν και ερωτηθείς σχετικά είπε ότι "αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού με απόφαση δημοτικού συμβουλίου διερευνάται η πρόταση για τον πρώην ΧΑΔΑ".

Ο ίδιος σκοπεύει να προτείνει – όπως είπε- τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία, αν αποφασιστεί το κλείσιμο της Σούδας,  θα χειριστεί το όλο ζήτημα, επιχειρώντας προφανώς μ’αυτόν τον τρόπο να απαντήσει στις καταγγελίες που δέχεται ότι δρα μόνος του στο μείζον θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τη συνεδρίαση της Τετάρτης που έμεινε στη μέση (μετά τη μεταμεσονύχτια διακοπή που ζήτησε προκειμένου να συζητήσει με τα μέλη του συνδυασμού του, η οποία παρατάθηκε και τελικά μετά τις αντιδράσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης η συνεδρίαση έληξε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Σώματος) απέφυγε τον… σκόπελο, λέγοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει ο Πρόεδρος και το Δ.Σ.

Αν και θεωρητικά ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν αρνείται κανένας τη συνεργασία»,  πρακτικά από τις αναφορές του, δεν προκύπτουν σημεία σύγκλισης με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που ομαδικά διαφωνούν στη δημιουργία νέου καταυλισμού. Επίσης απέρριψε  τις προτάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις και αντίδραση, λέγοντας ότι Δημοτική Αρχή όλο αυτό το διάστημα  διεκδικεί συνεχώς, αλλά με διαφορετικό τρόπο,  ενώ αντίθετα κάποιοι άλλοι θέλουν να «ποντάρουν στη δημιουργία ενός χάους».

«Βασική πρόταση μας πρέπει να είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα», είπε, και υποστήριξε ότι αυτό θα γίνει  μόνο με την εξασφάλιση των υποδομών και του απαιτούμενου προσωπικού που θα θωρακίσουν το νησί αν και όταν τις χρειαστεί – όπως τώρα- για τη διαχείριση αντίστοιχων με των σημερινών, αριθμών προσφύγων.

Είχαν προηγηθεί στο Ράδιο «Α» οι συνεντεύξεις των Πολύδωρου Λαμπρινούδη, Ερμιόνης Φρεζούλη και Μάρκου Σκούφαλου, που όταν ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο νέας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα με το ερώτημα να αφορά το κλείσιμο ή όχι της Σούδας, ο πρώτος απάντησε ότι  πρέπει να τελειώσει η προηγούμενη συνεδρίαση στην οποία είχε διαμορφωθεί συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων ανάμεσα στις οποίες να μην γίνει νέο Hot spot, η δεύτερη μίλησε για ψευδές ζήτημα λέγοντας «ωραία κι αν κλείσει η Σούδα, μετά τι; που θα πάνε οι πρόσφυγες;» και ο τρίτος χρησιμοποίησε την έκφραση «τα παιδία παίζει».

Η κα Φρεζούλη καυτηρίασε την έλλειψη ενημέρωσης από την Κυβέρνηση για τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν τους πρόσφυγες στη Χίο (πόσοι είναι, πόσα είναι παιδιά, ποιων εθνοτήτων κ.ο.κ.), αμφισβητώντας τα στοιχεία που αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νησί 3.700 άτομα και επανέλαβε την πρόταση για μικρότερες δομές, θυμίζοντας τις ενστάσεις της και για εκείνη της Σούδας, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη.

Για ειλημμένες αποφάσεις που αφορούν στη δημιουργία νέου κέντρου από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μίλησε ο κος Λαμπρινούδης (ακούγεται – είπε- ότι έχει λάβει σχετικές εντολές εργολάβος) και προέτρεψε σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμη και με κλείσιμο των πυλών εισόδου, ενώ ο κος Σκούφαλος πρότεινε να ακολουθήσει η Χίος το παράδειγμα της Δημοτικής Αρχής Πάτρας που ντόπιοι και πρόσφυγες από κοινού στρέφονται κατά της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αποτέλεσμα των πολιτικών των οποίων είναι η προσφυγική κρίση.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 02/06/2020 - 17:25
ΑΔΕΔΥ

Με ευθύνη της κυβέρνησης της «αριστείας» της ΝΔ, χθες αστυνομικά όργανα διενήργησαν ελέγχους σε δύο σχολεία της πόλης της Χίου, στο 4ο και 5ο δημοτικά σχολεία αντίστοιχα, εκτελώντας πάγιες εντολές για έλεγχους σε δημόσιες υπηρεσίες.

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναγάγει τα πάντα στην «ατομική ευθύνη», για να μην αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες στήριξης των σχολείων, την ώρα που οι προϋπολογισμοί των σχολείων και των οικογενειών επιβαρύνονται αβάσταχτα και οι υγειονομικοί έλεγχοι σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς είναι ανύπαρκτοι, η ίδια, τη μόνη ευθύνη που αναλαμβάνει είναι η καταστολή και οι έλεγχοι, η υπενθύμιση το «κράτος είμαι εγώ», εξισώνοντας τα σχολεία μας με μπαράκια και καφετέριες.

Δεν αναγνωρίζει ούτε το άγχος ούτε την αγωνία των εκπαιδευτικών που λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες, απεναντίας επιβαρύνει το κλίμα, που δυσκολεύεται, ώστε να εκτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους, δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους μαθητές να βλέπουν να ελέγχονται οι δάσκαλοί τους, λες και διέπραξαν κάποιο έγκλημα.

Εκπαιδευτικοί και γονείς όλο αυτό το διάστημα δεν παίζουν με την υγεία των παιδιών τους και των ίδιων, ώστε να μην πράττουν τα δέοντα. Στο κάτω κάτω κάθε εκπαιδευτική δομή διαθέτει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για κάτι τέτοιο.

Το ότι όλο αυτό το διάστημα ο δημόσιος τομέας (νοσοκομεία, εκπαίδευση, Δήμοι) είναι αυτός που στήριξε την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύει το λόγου το αληθές, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που χάρισε τα εκατομμύρια σε κλινικάρχες, καναλάρχες και λοιπούς έχοντες και κατέχοντες εν μία νυκτί.

Η Ε.Γ. Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί τώρα την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσουν, ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο που να διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

Ο Πρόεδρος: Μάρκος Σκούφαλος

Η Γραμματέας: Σοφία Γατανά