Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Τεχνικό πρόγραμμα... ανώμαλης προσγείωσης στον Δήμο Χίου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 30/11/2019 - 06:40

Το 1ο της τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 κατέθεσε η δημοτική αρχή Κάρμαντζη με τον δήμαρχο να τονίζει ότι είναι επικεντρωμένο στο νοικοκύρεμα των υποδομών, στην καθημερινότητα και στην ασφάλεια των πολιτών.

Ο Σταμάτης Κάρμαντζης στην παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος αναφέρθηκε στον αιφνιδιασμό, όπως τον χαρακτήρισε, που δέχτηκε η δημοτική αρχή μετά από ενημέρωση που είχε από την διαχειριστική αρχή  της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

«Ο πήχης σε ότι αφορά στο οικονομικό σκέλος κατέβηκε απότομα. Και το λέω αυτό διότι στη συνάντηση που είχαμε με τη Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου, ενώ οι προσδοκίες που υπήρχαν για κατάρτιση μελετών ήταν της τάξεως των 10 εκ. ευρώ τελικά για τον Δήμο Χίου το ποσό των

μελετών (μετά από διεκδικήσεις)  είναι μόλις 770.000 ευρώ», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή μιλούσε για 25 έτοιμες για χρηματοδότηση μελέτες ενώ με τα πραγματικά δεδομένα της διαχειριστικής αρχής δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν πάνω από 5.

«Στο πλαίσιο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε τι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν»,  ανέφερε ο δήμαρχος Χίου και παρουσίασε τις 4 μελέτες που ο δήμος Χίου θα χρηματοδοτήσει. Αυτές είναι :

 Η μελέτη για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο από τη Δασκαλόπετρα μέχρι το Κοντάρι, ύψους 390.000 ευρώ.

Η μελέτη δημιουργίας Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χίου στο ακίνητο Μπελλέ επί της οδού Λιβανού με 90.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση μελέτης για το Ειδικό Σχολείο με 160.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση μελέτης για την επέκταση του 1ου ΕΠΑ.Λ. με 120.000 ευρώ.

 «Δεν υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα που καταθέτετε ούτε μια λέξη για την Χίο της επόμενης δεκαετίας», ανέφερε ο Κώστας Τριαντάφυλλος, από την «Συμμαχία Αξιών», συμπληρώνοντας ότι δεν θα ψηφίσουν το τεχνικό πρόγραμμα αν δεν μπουν σε αυτό αναπτυξιακές προοπτικές.

Απάντηση στις μομφές του Σταμάτη Κάρμαντζη προς την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι διαφήμιζε μελέτες που όμως δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν , έδωσε ο Ανδρέας Βεργίτσης από την «Πρωτοβουλία» , καθώς ο απουσίαζε ο Μανώλης Βουρνούς.

«Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή μας είπε να φτιάξουμε μελέτες χωρίς να μας αναφέρει κανένα πλαφόν», τόνισε χαρακτηριστικά και καταλόγισε στο τεχνικό πρόγραμμα Κάρμανζη έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Για ελλιπή ενημέρωση έκανε λόγο ο Γιάννης Καραβασίλης τονίζοντας παράλληλα ότι το βάρος πρέπει να «πέσει» στις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων.

«Για μας τα σχολεία είναι σημείο αναφοράς» τόνισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χίος Μπροστά», συμπληρώνοντας ότι για λόγους διαφάνειας να δοθεί στην σελίδα του δήμου η δυνατότητα online ενημέρωσης όλων των δημοτών ανά έργο με check point κάθε φάσης που βρίσκεται.

Η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος , όπως ήταν αναμενόμενο λόγο της σοβαρότητας του θέματος κράτησε πάνω από 4 ώρες και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΠΑΣ/ ΝΑΤ Χίου
Σάβ, 18/01/2020 - 09:02

Στην πολύχρονη θητεία μας στα πλοία, πάμπολλες ήταν φορές που αντιμετωπίσαμε φουρτούνες και πολλά άλλα προβλήματα εντός και εκτός πλοίου.

Τώρα ως απόμαχοι της θάλασσας τα τελευταία δέκα χρόνια βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την λαίλαπα των μνημονίων, η οποία συνεχίζεται και με την τωρινή κυβέρνηση της Ν.Δ και έχει να κάνει με το ασφαλιστικό.

Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας!

Αλλά πάνω από όλα βάζουμε το μέλλον των παιδιών και εγγονών μας στο ναυτονήσι μας, και για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε να λείψουμε από την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22/01/2020 στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου) και έχει να κάνει με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, και αντιπροσωπεία του σωματείου να παραβρεθεί στην κινητοποίηση που θα γίνει την Πέμπτη 23/01/2020 στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο εσωτερικών

Η ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ ζητά:

Το άμεσο κλείσιμο της ΒΙΑΛ,  και να δημιουργηθεί ένας επαρκής χώρος υποδοχής προσωρινής διαμονής, καταγραφής και ταυτοποίησης μέχρι 500 άτομα..

Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων - μεταναστών από το νησί μας και μεταφορά τους στην ενδοχώρα, και από εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου, κ.λπ. και σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν

Να εξαφανισθούν από την Χίο οι ΜΚΟ που μόνο προβλήματα έχουν φέρει στο νησί.

Να αποζημιωθούν όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.

Ευχόμαστε να γίνει πράγματι πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας και του Δήμου Χίου η ματαίωση των σχεδίων που η κυβέρνηση επιθυμεί να υλοποιήσει στον τόπο μας.

Καλούμε όλους τούς απόμαχους και εν ενεργεία Ναυτικούς με τίς οικογένειες τους να συμμετάσχουν δυναμικά στην συγκέντρωση

 

Με αγωνιστικούς Χαιρετισμούς

Το Δ.Σ ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ