Χίος, Τρίτη 11 Αυγούστου

Τεχνικό πρόγραμμα... ανώμαλης προσγείωσης στον Δήμο Χίου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 30/11/2019 - 06:40

Το 1ο της τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 κατέθεσε η δημοτική αρχή Κάρμαντζη με τον δήμαρχο να τονίζει ότι είναι επικεντρωμένο στο νοικοκύρεμα των υποδομών, στην καθημερινότητα και στην ασφάλεια των πολιτών.

Ο Σταμάτης Κάρμαντζης στην παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος αναφέρθηκε στον αιφνιδιασμό, όπως τον χαρακτήρισε, που δέχτηκε η δημοτική αρχή μετά από ενημέρωση που είχε από την διαχειριστική αρχή  της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

«Ο πήχης σε ότι αφορά στο οικονομικό σκέλος κατέβηκε απότομα. Και το λέω αυτό διότι στη συνάντηση που είχαμε με τη Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου, ενώ οι προσδοκίες που υπήρχαν για κατάρτιση μελετών ήταν της τάξεως των 10 εκ. ευρώ τελικά για τον Δήμο Χίου το ποσό των

μελετών (μετά από διεκδικήσεις)  είναι μόλις 770.000 ευρώ», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή μιλούσε για 25 έτοιμες για χρηματοδότηση μελέτες ενώ με τα πραγματικά δεδομένα της διαχειριστικής αρχής δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν πάνω από 5.

«Στο πλαίσιο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε τι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν»,  ανέφερε ο δήμαρχος Χίου και παρουσίασε τις 4 μελέτες που ο δήμος Χίου θα χρηματοδοτήσει. Αυτές είναι :

 Η μελέτη για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο από τη Δασκαλόπετρα μέχρι το Κοντάρι, ύψους 390.000 ευρώ.

Η μελέτη δημιουργίας Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χίου στο ακίνητο Μπελλέ επί της οδού Λιβανού με 90.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση μελέτης για το Ειδικό Σχολείο με 160.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση μελέτης για την επέκταση του 1ου ΕΠΑ.Λ. με 120.000 ευρώ.

 «Δεν υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα που καταθέτετε ούτε μια λέξη για την Χίο της επόμενης δεκαετίας», ανέφερε ο Κώστας Τριαντάφυλλος, από την «Συμμαχία Αξιών», συμπληρώνοντας ότι δεν θα ψηφίσουν το τεχνικό πρόγραμμα αν δεν μπουν σε αυτό αναπτυξιακές προοπτικές.

Απάντηση στις μομφές του Σταμάτη Κάρμαντζη προς την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι διαφήμιζε μελέτες που όμως δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν , έδωσε ο Ανδρέας Βεργίτσης από την «Πρωτοβουλία» , καθώς ο απουσίαζε ο Μανώλης Βουρνούς.

«Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή μας είπε να φτιάξουμε μελέτες χωρίς να μας αναφέρει κανένα πλαφόν», τόνισε χαρακτηριστικά και καταλόγισε στο τεχνικό πρόγραμμα Κάρμανζη έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Για ελλιπή ενημέρωση έκανε λόγο ο Γιάννης Καραβασίλης τονίζοντας παράλληλα ότι το βάρος πρέπει να «πέσει» στις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων.

«Για μας τα σχολεία είναι σημείο αναφοράς» τόνισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χίος Μπροστά», συμπληρώνοντας ότι για λόγους διαφάνειας να δοθεί στην σελίδα του δήμου η δυνατότητα online ενημέρωσης όλων των δημοτών ανά έργο με check point κάθε φάσης που βρίσκεται.

Η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος , όπως ήταν αναμενόμενο λόγο της σοβαρότητας του θέματος κράτησε πάνω από 4 ώρες και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 11/08/2020 - 08:02

 

Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ  εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο κρατών Ελλάδας και Τουρκίας  και καταδικάζει απερίφραστα ενέργειες που κινούνται στην κατεύθυνση της όξυνσης και της πολεμικής σύγκρουσης.

Η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των θρησκευτικών ζητημάτων για το φανατισμό και τη διαίρεση των λαών, ενώ επίσης αποτελεί επίθεση εναντίον των κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία. Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει η Αγία Σοφία να παραμείνει  δημόσιο μουσείο, ως ένα από καλύτερα διατηρημένα ιστορικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Εκτιμάμε ότι  η όξυνση της εμφύλιας διαμάχης στη Λιβύη,  έχει προκληθεί μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και   οποία ενισχύεται με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και την επιδίωξη διαμόρφωσης διακρατικών συμφωνιών για θαλάσσιες ζώνες. Παραβιάζεται έτσι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ώστε να αξιοποιηθούν αυτές οι ζώνες ως πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, “ναρκοθετώντας ” ακόμη περισσότερο την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών.

Τα όσα παρακολουθούμε, πρόκειται για μέρος της συνολικότερης σύγκρουσης ανάμεσα σε αστικές τάξεις, μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που ήδη έχει αιματοκυλήσει τους λαούς της Συρίας, της Λιβύης, κι απειλεί με ανάφλεξη και την περιοχή του Περσικού Κόλπου. Αυτά τα συμφέροντα, που συγκρούονται δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των λαών και φυσικά και του δικού μας λαού!

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τη συμμετοχή μας  στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, καθώς και την εμπλοκή στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, που αμφισβητούν ευθέως τα σύνορά μας είτε μιλώντας για «αμφισβητούμενα ύδατα, είτε για γκρίζες ζώνες είτε για διμερές πρόβλημα.

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι  λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν μπορούν να προσμένουν τίποτα το θετικό για τις εξελίξεις από την εμπλοκή των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που για το πετρέλαιο και τις άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές ανάβουν  φωτιές στη μεσόγειο με εμπλοκή και των εθνικών κυβερνήσεων που παίρνουν μέρος στη μοιρασιά με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Για ακόμη μια φορά διακηρύσσουμε, πως οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζούνε ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, κόντρα στην  εκμετάλλευση και στη λογική να ματώνουν για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

 

 

Σ' αυτήν την κατεύθυνση η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει να παλεύει:

  • Ενάντια σε θερμό επεισόδιο και πολεμική εμπλοκή.

 

· Ενάντια στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.

 

· Για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

 

· Ενάντια στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών, που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.

 

· Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

 

· Ενάντια στους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου από τους επιχειρηματικούς ομίλους  και στα σχέδια για “συνεκμετάλλευση” τους, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, δημιουργώντας όρους για μεγαλύτερες επιπλοκές και όξυνση της αντιπαράθεσης.

 

· Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας  στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς πολέμου, συρράξεων και προσφυγιάς.

 

 

 

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

 

Ο Πρόεδρος                            Η Γραμματέας

                                   

                                  Μάρκος Σκούφαλος                         Σοφία Γατανά