Χίος, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου

Της... αποχωρήσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 31/10/2019 - 22:50

Με την αποχώρηση των παρατάξεων Βουρνού - Τριαντάφυλλου και Αντώνογλου, ολοκληρώθηκε 3,5 ώρες μετά την έναρξη της, η συζήτηση των θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου το απόγευμα της Πέμπτης.

Η γενικότερη εικόνα του σώματος απείχε κατά πολύ από τον χαρακτηρισμό «συνεδρίαση», καθώς δεν υπήρχε η στοιχειώδη τήρηση του κανονισμού λειτουργιάς, γεγονός που όχι απλώς δυσκόλευε την συζήτηση, αλλά τις έδινε και…. αποχρώσεις που δεν αρμόζουν στο κυρίαρχο πολίτικο όργανο του δήμου.

Από την αρχή της συνεδρίασης η εκ περιτροπής ελαστικότητα του προέδρου Παύλου Καλογεράκη, οδήγησε σε εντάσεις και μαραθώνιες συνομιλίες - συζητήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συζήτηση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα, καθώς ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χίος Μπροστά», Γιάννης Καραβασίλης ανέφερε ότι η προηγούμενη απόφαση του σώματος στην θεματική συνεδρίαση είχε... λάθη και παραλείψεις.

Έτσι το σώμα αποφάσισε να… διορθώσει το ψήφισμα, που είχε βγει μετά από 6μιση ώρες θεματικής συνεδρίασης, προσθέτοντας σχεδόν δυό ακόμη ώρες συζήτησης στο θέμα.

Το γεγονός που οδήγησε και στην αποχώρηση των δυο παρατάξεων Τριαντάφυλλου, Βουρνού και Αντώνογλου ήταν η άρνηση του πρόεδρου του σώματος να τεθεί σε ψηφοφορία η συζήτηση ενός ακόμη θέματος, που αφορούσε τις επιπλέον αρμοδιότητες που ζητούσε το τοπικό συμβούλιο Βολισσού, που υπομονετικά περίμενε πάνω από 3 ώρες στην αίθουσα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έκρινε ότι είχε περάσει η ώρα που ο κανονισμός προβλέπει για τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα, αν και οι 6 επικεφαλείς των παρατάξεων συμφωνούσαν για την συζήτηση του θέματος και έτσι δεν μπήκε καν στην διαδικασία ψηφοφορίας.

Η εξέλιξη αυτή εξόργισε τις παρατάξεις Τριαντάφυλλου, Βουρνού και Αντώνογλου που αποχώρησαν, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες .

Μαζί τους αποχωρήσαν εμβρόντητα και τα μέλη του Τοπικού συμβουλίου Βολισσού, ακούγοντας τον πρόεδρο του σώματος να τονίζει ότι… δεν θα αλλάξει και τίποτα να το συζητηθούμε 10 μέρες μετά.

Αργά το βράδυ από την "Χιακή Συμπολιτεία" ανακοινώθηκαν τα εξής: 

"Για το θεαθήναι στο προσφυγικό… και πάλι.
Το θεωρούν μείζον πρόβλημα, επένδυσαν πολιτικά στις εκλογές, ομνύουν σ’ αυτό. Κοντά ένα μήνα τώρα οι ξενοφοβικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο τι ψήφισαν. Σήμερα, από το παράθυρο, η παράταξη του κ. Καραβασίλη το ξαναέβαλε, για να γίνει μια πασαρέλα «φύλαξης συνόρων», «αστυνομεύσεων» κ.λπ.
Ως Χιακή Συμπολιτεία προτείναμε επίμονα, παρά τα προσκόμματα του Προέδρου του ΔΣ το Ψήφισμά μας για ελεύθερη διακίνηση, απεγκλωβισμό των προσφύγων, ανοιχτές δομές και ενσωμάτωσης όσων το επιθυμούν.
Ο εκπρόσωπος της Χιακής Συμπολιτείας καταληκτικά δήλωσε ότι «ήταν μια παρωδία δημοτικού συμβουλίου, με ευθύνη του προεδρείου του ΔΣ, έγινε καθαρά για το θεαθήναι».
Σε επόμενο θέμα για τις αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων ο κ. Καλογεράκης υιοθέτησε εντελώς άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, αρνούμενος να συζητηθεί!
Κατόπιν τούτων η Χιακή Συμπολιτεία δεν δέχθηκε να γίνει μαριονέτα των σχεδιασμών της δημοτικής αρχής και αποχώρησε".

Σχετικά Άρθρα

"Σημαδεύονται από το φιάσκο της «απεργίας» και την πλήρη αδράνεια σε άλλους τομείς "
Πέμ, 12/12/2019 - 11:28

Με ανακοίνωσή της η Συμπαράταξη Πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο ασκεί κριτική στις 100 πρώτες ημέρες διοίκησης της περιφέρειας υπό τον Κώστα Μουτζούρη.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Αξιοποιώντας την εκδήλωση της επαναλειτουργίας του δημόσιου ΚΤΕΟ, ο κ. Μουτζούρης έκανε έναν απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησης του. Έναν απολογισμό που έγινε μια μέρα πριν το μεγάλο φιάσκο της «απεργίας» που εξαγγέλθηκε πομπωδώς ως πρώτο βήμα εναντίωσης στη πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων μεγάλων διαστάσεων. Ένα φιάσκο που σημαδεύει τις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Μουτζούρη ο οποίος από τη μέρα της ορκωμοσίας δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της δικής του αρχής είναι το προσφυγικό.

Έχοντας πρακτικά σπαταλήσει τις 99 από τις 100 αυτές μέρες στο προσφυγικό, δεν είχε να δείξει ως έργο κάτι περισσότερο από τη λειτουργία του ΚΤΕΟ που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Ο κ. Μουτζούρης βέβαια δήλωσε ότι οι μέρες αυτές χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο και τους συνεργάτες του για την οργάνωση των υπηρεσιών και γενικά της Περιφέρειας.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα μας επιτρέψει να έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη, όπως την έχουμε δημόσια εκφράσει μέσα από 4 επερωτήσεις, 18 δελτία τύπου και αναρίθμητες άλλες παρεμβάσεις, όπου και όταν χρειάζεται, και ειδικά μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η οργάνωση της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της δεν μπορεί παρά να γίνει με βάση συγκεκριμένους στόχους και ένα σχέδιο δράσης. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν υπάρχει παρόλο που η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τον προκάλεσε πολλές φορές να το καταθέσει και να κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης. Έτσι:

  • Δεν ξεκίνησε καν η διαδικασία επεξεργασίας του επιχειρησιακού προγράμματος δράσης της ΠΒΑ που κατά νόμο αποτελεί τον καθημερινό μπούσουλα λειτουργίας τόσο των αιρετών όσο και των υπηρεσιών αφού καταγράφει στόχους, δράσεις και τρόπους υλοποίησης.
  • Δεν ξεκίνησαν καν οι διαδικασίες σύστασης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, του θεσμοθετημένου οργάνου για τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού πλαισίου της περιφέρειας και αρμόδιου οργάνου για την έκφραση γνώμης για το τεχνικό πρόγραμμα.
  • Δεν έφεραν, ως Περιφερειακή Αρχή, συγκεκριμένη πρόταση κατανομής των πόρων του προϋπολογισμού στους επιμέρους τομείς ευθύνης της Περιφέρειας, ενώ φρόντισε ο ίδιος να απορρίψει χωρίς συζήτηση την μόνη συγκροτημένη πρόταση με συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκε, αυτή της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.
  • Δεν έφερε για συζήτηση το Τεχνικό Πρόγραμμα μαζί με τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και αποτυπώνει έστω έμμεσα την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφερειακής Αρχής.
  • Δεν έχει φέρει προς συζήτηση στο ΠΣ την πορεία του τρέχοντος ΕΣΠΑ και προτάσεις για την επιτάχυνση του, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις που δημιουργούν κίνδυνο απώλειας πόρων.
  • Δεν έχει φέρει προς συζήτηση στο ΠΣ το σχέδιο του ΕΣΠΑ 2021-27, αλλά ούτε και τις μελέτες ωρίμανσης έργων που θα προταθούν κατά προτεραιότητα για χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δώσαμε από την αρχή έμφαση στην αναγκαιότητα ύπαρξης αναπτυξιακών στόχων, συνολικών και ανά τομέα, και συγκεκριμένου σχεδίου δράσης που προφανώς θα εξειδικεύεται με το χρόνο και θα προσαρμόζεται στις συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται. Χωρίς αυτό ο μηχανισμός υλοποίησης δράσεων και έργων δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε στοιχειωδώς, όπως διαπιστώνεται σήμερα σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που ψάχνουν στοχοθεσία και βηματισμό. Χωρίς αυτό δεν θα αναπληρωθεί ο χαμένος «αναπτυξιακός χρόνος» όπως αποτυπώνεται από τις επιδόσεις της ΠΒΑ αλλά και από αυτές τις απορροφήσεις των διαθέσιμων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα συνεχίζουμε να πιέζουμε καθημερινά και με κάθε πρόσφορο μέσο την Περιφερειακή Αρχή ώστε να πετύχουμε αυτό που υποσχεθήκαμε στους πολίτες των νησιών μας: να εργαστούμε ώστε το καράβι «Βόρειο Αιγαίο» να αλλάξει πορεία με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και οι «επιβάτες» του να δουν καλύτερες μέρες."