Χίος, Σάββατο 30 Μαΐου

Της... αποχωρήσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 31/10/2019 - 22:50

Με την αποχώρηση των παρατάξεων Βουρνού - Τριαντάφυλλου και Αντώνογλου, ολοκληρώθηκε 3,5 ώρες μετά την έναρξη της, η συζήτηση των θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου το απόγευμα της Πέμπτης.

Η γενικότερη εικόνα του σώματος απείχε κατά πολύ από τον χαρακτηρισμό «συνεδρίαση», καθώς δεν υπήρχε η στοιχειώδη τήρηση του κανονισμού λειτουργιάς, γεγονός που όχι απλώς δυσκόλευε την συζήτηση, αλλά τις έδινε και…. αποχρώσεις που δεν αρμόζουν στο κυρίαρχο πολίτικο όργανο του δήμου.

Από την αρχή της συνεδρίασης η εκ περιτροπής ελαστικότητα του προέδρου Παύλου Καλογεράκη, οδήγησε σε εντάσεις και μαραθώνιες συνομιλίες - συζητήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συζήτηση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα, καθώς ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χίος Μπροστά», Γιάννης Καραβασίλης ανέφερε ότι η προηγούμενη απόφαση του σώματος στην θεματική συνεδρίαση είχε... λάθη και παραλείψεις.

Έτσι το σώμα αποφάσισε να… διορθώσει το ψήφισμα, που είχε βγει μετά από 6μιση ώρες θεματικής συνεδρίασης, προσθέτοντας σχεδόν δυό ακόμη ώρες συζήτησης στο θέμα.

Το γεγονός που οδήγησε και στην αποχώρηση των δυο παρατάξεων Τριαντάφυλλου, Βουρνού και Αντώνογλου ήταν η άρνηση του πρόεδρου του σώματος να τεθεί σε ψηφοφορία η συζήτηση ενός ακόμη θέματος, που αφορούσε τις επιπλέον αρμοδιότητες που ζητούσε το τοπικό συμβούλιο Βολισσού, που υπομονετικά περίμενε πάνω από 3 ώρες στην αίθουσα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έκρινε ότι είχε περάσει η ώρα που ο κανονισμός προβλέπει για τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα, αν και οι 6 επικεφαλείς των παρατάξεων συμφωνούσαν για την συζήτηση του θέματος και έτσι δεν μπήκε καν στην διαδικασία ψηφοφορίας.

Η εξέλιξη αυτή εξόργισε τις παρατάξεις Τριαντάφυλλου, Βουρνού και Αντώνογλου που αποχώρησαν, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες .

Μαζί τους αποχωρήσαν εμβρόντητα και τα μέλη του Τοπικού συμβουλίου Βολισσού, ακούγοντας τον πρόεδρο του σώματος να τονίζει ότι… δεν θα αλλάξει και τίποτα να το συζητηθούμε 10 μέρες μετά.

Αργά το βράδυ από την "Χιακή Συμπολιτεία" ανακοινώθηκαν τα εξής: 

"Για το θεαθήναι στο προσφυγικό… και πάλι.
Το θεωρούν μείζον πρόβλημα, επένδυσαν πολιτικά στις εκλογές, ομνύουν σ’ αυτό. Κοντά ένα μήνα τώρα οι ξενοφοβικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο τι ψήφισαν. Σήμερα, από το παράθυρο, η παράταξη του κ. Καραβασίλη το ξαναέβαλε, για να γίνει μια πασαρέλα «φύλαξης συνόρων», «αστυνομεύσεων» κ.λπ.
Ως Χιακή Συμπολιτεία προτείναμε επίμονα, παρά τα προσκόμματα του Προέδρου του ΔΣ το Ψήφισμά μας για ελεύθερη διακίνηση, απεγκλωβισμό των προσφύγων, ανοιχτές δομές και ενσωμάτωσης όσων το επιθυμούν.
Ο εκπρόσωπος της Χιακής Συμπολιτείας καταληκτικά δήλωσε ότι «ήταν μια παρωδία δημοτικού συμβουλίου, με ευθύνη του προεδρείου του ΔΣ, έγινε καθαρά για το θεαθήναι».
Σε επόμενο θέμα για τις αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων ο κ. Καλογεράκης υιοθέτησε εντελώς άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, αρνούμενος να συζητηθεί!
Κατόπιν τούτων η Χιακή Συμπολιτεία δεν δέχθηκε να γίνει μαριονέτα των σχεδιασμών της δημοτικής αρχής και αποχώρησε".

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 29/05/2020 - 17:26

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου, από το ελληνικό σύστημα υποδοχής.

 

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι “βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων είχε οριστεί ο Απρίλιος. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μάϊου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας ήταν και είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν”.

 

Στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας, και αναζητήθηκαν τρόποι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, αποφασίστηκαν κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, οι Διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

 

Επισημαίνεται ότι την 1η Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia».

 

Τέλος, από την 01-09-2020 οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.