"Τουλάχιστον έχουμε την… υγειά μας"

Μ. Βουρνούς: To 2015 γλυτώσαμε τη χρεοκοπία, το 2016 ισορροπήσαμε, το 2017 έχει ο... Θεός, γιατί δεν έχει λεφτά
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 27/12/2016 - 18:19

Τουλάχιστον έχουμε την… υγειά μας, ήταν σε εκλαϊκευμένη μετάφραση η δήλωση του Μανώλη Βουρνού, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του δήμου Χίου, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για το 2016, με θέμα τον προϋπολογισμό του 2017.

Και ασφαλώς ο δήμαρχος Χίου δεν αναφερόταν στην προσωπική υγεία του κάθε δημοτικού συμβούλου, αλλά στην υγιή οικονομική κατάσταση του δημοτικού ταμείου, αφού, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «το 2015 καταφέραμε να μην μπει ο δήμος σε επιτήρηση και να μην κηρύξει πτώχευση, ενώ το 2016 ήταν μια χρονιά ισορροπιών».

«Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, αλλά είμαστε υγιείς σε σχέση με άλλους δήμους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Βουρνούς.

«Πληρώνουμε ζημιές, λάθη του παρελθόντος και παλεύουμε να σταθεί ο δήμος όρθιος προς όφελος των δημοτών», συμπλήρωσε ο δήμαρχος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, αφήνοντας ένα μικρό σημάδι ελπίδας, χρονιάρες μέρες, ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο απαισιόδοξα…

Την συγκρατημένη, ομολογουμένως, αισιοδοξία του δημάρχου δεν συμμερίστηκε η μείζονα αντιπολίτευση, με τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη να καταλογίζει στη δημοτική αρχή αδυναμία διεκδίκησης, με δεδομένη την έλλειψη πόρων από την κυβέρνηση.

«Μια μίζερη κατάσταση αντιμετωπίζουμε στην οποία δεν θα συμμετέχουμε με τη θετική μας ψήφο», ανέφερε ο τέως δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι «αν στο μέλλον δούμε μια προοπτική ανάπτυξης ίσως σας στηρίξουμε».

Την κατανόησή της εξέφρασε η Δέσποινα Τσαρδάκα στη δημοτική αρχή, αναφορικά με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει, αλλά η έλλειψη φιλοσοφίας διεκδίκησης εμπόδισε την "Χιακή Συμπολιτεία" να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, με την δημοτική σύμβουλο να τονίζει ότι αν αλλάξει η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής θα είναι δίπλα της, με την παρούσα όμως κατάσταση η ψήφος της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα είναι λευκή.

Χωρίς το «ίχνος κατανόησης» της Χιακής Συμπολιτείας ήταν το ξεκάθαρο όχι της Λαϊκής Συσπείρωσης στον προϋπολογισμό του δήμου Χίου, αφού ο Μάρκος Σκούφαλος τόνισε ότι «από τη στιγμή που η δημοτική αρχή δεν μπαίνει στη διαδικασία καταγγελίας των πολιτικών που έχουν οδηγήσει εδώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κανένας κλαυθμός και οδυρμός δεν εξασφαλίζει την ανοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι που ανάλογα με την παράταξή τους, στήριξαν ή καυτηρίασαν τη δημοτική αρχή, ενώ στην ονομαστική ψηφοφορία, βάση του κανονισμού, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με δύο λευκά -αυτό της Δέσποινας Τσαρδάκα και του Βασίλη Μυριαγκού- και την καταψήφιση της μείζονος αντιπολίτευσης και του Μάρκου Σκούφαλου.

Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, με τη δημοτική αρχή όμως να… καρδιοχτυπά στην έναρξή της αφού η «απειλή» μη προσέλευσης της μείζονος αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση, και με αρκετές απουσίες από την παράταξη του Μανώλη Βουρνού, οδήγησε τον τελευταίο σε μια σειρά τηλεφωνημάτων προκειμένου να «μαζέψει» τους σύμβουλος του και να μην κινδυνεύει με ακύρωση η συνεδρίαση λόγω μη απαρτίας!

 

 

Σχετικά Άρθρα