Τύχη και υποχρέωση να προστατεύσουμε το περιβάλλον των νησιών μας

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Π. Μπουγδάνου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Πέμ, 04/06/2020 - 16:06

Στην τύχη αλλά και στην υποχρέωση που έχουμε να προστατεύσουμε το μοναδικό περιβάλλον των νησιών μας, αναφέρεται στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος.

Αναλυτικά επισημαίνει τα παρακάτω:

"Η 5η Ιουνίου, που έχει οριστεί από το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μας υπενθυμίζει με εμφαντικό τρόπο την υποχρέωσή μας για διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη δέσμευση μας για να υπάρχει η περιβαλλοντική διάσταση και ισορροπία σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Για δεκαετίες ολόκληρες οι άνθρωποι νόμιζαν λαθεμένα ότι οι φυσικοί πόροι ήταν ανεξάντλητοι και ότι δεν είχαν σημασία οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον. Αυτή η κοντόφθαλμη προσέγγιση είχε ως συνέπεια εξάντληση των φυσικών πόρων, υποβάθμιση του περιβάλλοντος ακόμα και ανεπανόρθωτες οικολογικές καταστροφές.  Ιδιαίτερα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που ζούμε έντονα τα τελευταία χρόνια κάνει επιτακτική την ανάγκη ενεργοποίησης και δράσης από όλους και όλες, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και τα κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος, μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί πολύτιμη αξία που μας έχει παραδοθεί για να την παραδώσουμε κι εμείς αλώβητη στις επόμενες γενιές.

Κι εδώ στα νησιά μας, στη Χίο, στις Οινούσσες και στα Ψαρά, έχουμε τη σπάνια τύχη να χαιρόμαστε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Είναι υποχρέωση όλων μας, της Πολιτείας, των τοπικών φορέων, των απλών πολιτών, να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το μοναδικό περιβάλλον των νησιών μας, ώστε να συνεχίσουν να το χαίρονται οι σημερινοί και αυριανοί κάτοικοι και επισκέπτες τους."

Σχετικά Άρθρα