Χίος, Τρίτη 31 Μαρτίου

Ξεφτισμένες θεωρίες συνωμοσίας από το Νότη Μηταράκη

Δήλωση Α. Μιχαηλίδη για τα χθεσινά γεγονότα στη Λέσβο
Τρί, 04/02/2020 - 12:57

Στην εξαθλίωση των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά εντοπίζει τις αιτίες για τα χθεσινά επεισόδια στη Μυτιλήνη ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Σε δήλωσή του, καταφέρεται του Υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη και της Κυβερνητικής Πολιτικής και μιλά για ξεφτισμένες θεωρίες συνωμοσίας στις οποίες καταφεύγει ο κος Μηταράκης.

Αναλυτικά σημειώνει:           

«Τα χθεσινά γεγονότα στη Λέσβο έρχονται να επιβεβαιώσουν τις τραγικές επιλογές της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Με βάση τα όσα συνέβησαν, είναι εύλογη η ανησυχία για το τι θα συμβεί όταν (και εφόσον) κατασκευαστούν οι κλειστές υπερδομές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Οφείλει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι η εξαθλίωση προσφύγων και μεταναστών έχει άμεσο αντίκτυπο στους κατοίκων των νησιών, τα οποία δοκιμάζονται κατά το τελευταίο διάστημα.

Σε αυτή την εξαθλίωση θα πρέπει να αναζητήσει τις αιτίες της χθεσινής διαμαρτυρίας ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αντί να καταφεύγει σε ξεφτισμένες θεωρίες συνωμοσίας.

Στην απελπισία και ανικανότητά της να διαχειριστεί το πρόβλημα η κυβέρνηση καταφεύγει, επιπλέον, σε επιλογές ακροδεξιάς γραφικότητας, όπως εκείνες περί πλωτών φραγμάτων για τη δήθεν φύλαξη των συνόρων.

Ως βουλευτής Χίου συνυπέγραψα με μεγάλο αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη συζήτηση της οποίας στη Βουλή τις επόμενες μέρες θα είμαι εκ των ομιλητών της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Συνδυασμού "Χίος μπροστά"
Δευ, 30/03/2020 - 22:51

Πληροφορηθήκαμε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ,για την επιστολή του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής προς τους Δήμους του ΒΑ Αιγαίου ,για υπόδειξη χώρων για την δημιουργία προσωρινών δομών νεοεισερχόμενων .
Συνεπείς με τις πάγιες θέσεις μας (λειτουργία μιας και μόνο μονάδας καταγραφής,κλείσιμο ΒΙΑΛ), θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση για το θέμα που τέθηκε, θεωρούμε ότι πρέπει να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να υπάρχει η ευρύτερη σύγκλιση στην οποιαδήποτε απάντηση προς το υπουργείο.
Είναι τεράστιο λάθος η δημιουργία οποιασδήποτε τέτοιας δομής τύπου "καραντίνας" εντός του νησιού..Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης ,δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης , ΜΚΟ κλπ). Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση "επαφών" και ειδικά με άτομα άγνωστου ιατρικού ιστορικού και κατάστασης. Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών). Δεν αποτελεί κινδυνολογία αλλά αποτύπωση της ωμής πραγματικότητας να αναφερθεί ότι στην Χίο του πληθυσμού των 60000 ατόμων (με τους πρόσκαιρα παραμένοντες ) υπάρχουν λιγότερες θέσεις ΜΕΘ σε σχέση με αντίστοιχο πληθυσμό στην Ιταλία η οποία πλήττεται περισσότερο από την κρίση.

Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους που μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα όπως πρόσφατα ισχυρίστηκε το υπουργείο εκτός των νησιών.
Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη, η κατεπείγουσα διερεύνηση και προετοιμασία πλωτού η πλωτών μέσων κατάλληλα εξοπλισμένων με ιατρικές υποδομές και προσωπικό, τα οποία σε καθημερινή βάση (κινούμενα μεταξύ των 3 νησιών),θα χρησιμεύουν ως χώρος καραντίνας για τους φορείς (διαπιστωμένους και πιθανούς) καθώς και για νοσηλεία πιθανών νοσούντων από τον ιό και για την τάχιστη μεταφορά τους , σε αποστειρωμένο κατάλληλο περιβάλλον .