«Ξεκινάμε πάλι από το μηδέν. Ξεκινάμε από μία κάλπη άδεια»

Συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στο Ράδιο – αλήθεια
Παρ, 26/05/2023 - 18:12

«Παραδίδω σήμερα, μετά από 3,5 χρόνια καθήκοντα Υπουργού Μετανάστευσης. Συγκινητική στιγμή, έχουμε πακετάρει ήδη και ετοιμαζόμαστε για την ορκωμοσία της Βουλής την Κυριακή και την προκήρυξη των νέων εκλογών τη Δευτέρα. Βλέπετε όλα κινούνται γρήγορα».

Αυτή είναι η πρώτη ραδιοφωνική δήλωση του Νότη Μηταράκη, εμφανώς συγκινημένος, το πρωϊ στο Ράδιο "Αλήθεια" λίγες ώρες πριν παραδώσει ένα υπουργείο, που στην κυριολεξία δημιούργησε από το μηδέν.

«Αναλαμβάνει υπηρεσιακός Υπουργός», συνέχισε ο Νότης Μηταράκης, «και μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο λαός θα επιλέξει τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος μετά θα διαλέξει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του».

- Πως κρίνει όμως ο ίδιος ο εκλογικό αποτέλεσμα λίγες μέρες μετά;

- «Κοιτάξτε, ήταν ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία πανελλαδικά που κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της. Στη Χίο το ποσοστό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο μετά το 1974, προφανώς μας δίνει ένα χαμόγελο.

Να ευχαριστήσουμε καταρχήν τους πολίτες της Χίου για την εμπιστοσύνη τους προς τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό μας δίνει ένα πολύ βαρύ αίσθημα ευθύνης και νομίζω αυτό είναι που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σε εμάς. Δεν είναι ούτε ο ενθουσιασμός ούτε καμία έπαρση προς Θεού. Είναι η βαριά ευθύνη αυτού του ποσοστού. Το δεύτερο που μας έκανε μεγάλη εντύπωση στις εκλογές, νομίζω έκανε μεγάλη εντύπωση σε όλους τους Έλληνες ήταν η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είχε μια μικρή άνοδο στα πλαίσια αυτού που περίμεναν όλοι οι αναλυτές. Η έκπληξη η μεγάλη ήταν η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός γύρισε την πλάτη σε μία τοξική προεκλογική περίοδο με μία μαύρη καμπάνια που προσπάθησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πείραμα της απλής αναλογικής αποδείχθηκε ότι δεν ταιριάζει στις ανάγκες του τόπου. Νομίζω πλέον αυτό το λένε και οι υποστηρικτές του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι για τις επόμενες δεκαετίες θα επανέλθει ζήτημα απλής αναλογικής. Αλλά πλέον τώρα οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι νέες εκλογές. Ξεκινάμε πάλι από το μηδέν. Ξεκινάμε από μία κάλπη άδεια».

- ΠΑΣΟΚ και καμία συνεργασία

- «Η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη χθες νομίζω αλλάζει το κλίμα των εκλογών. Ήταν πάρα πολύ σημαντική η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι πλέον δεν μιλάει για άγνωστο Χ, αλλά για καμία συνεργασία. Ουσιαστικά λοιπόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης καλεί τους πολίτες, αν θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργό, να μην σκεφτούν καμία άλλη στρατηγική επιλογή, αλλά να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχει εδώ εναλλακτική. Γιατί νομίζω ότι ο Ανδρουλάκης έχει στόχο να γίνει κόμμα αντιπολίτευσης. Προσέξτε όμως εδώ τώρα, νομίζω ότι θα έχουμε μία αντίθετη πόλωση, δηλαδή πλέον οι πολίτες βλέποντας την αναγκαιότητα αυτοδυναμίας θα αυξήσουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, αντί να τα μειώσουν».

- Δηλαδή ξεκινάμε από το… μηδέν;

- «Ναι, το θέμα είναι να βγει καταρχήν πρώτο Κόμμα και με μεγάλη διαφορά η Ν.Δ. γιατί αν αυξηθεί ο αριθμός των κομμάτων που μπουν στη Βουλή και αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδυναμία, άρα η αυτοδυναμία – προσέξτε – δεν είναι δεδομένη. Μην έχουμε αυτή την έπαρση, ότι πάμε για πόσες έδρες θα έχουμε. Πάμε καταρχήν για αυτοδυναμία. Δεν είναι καθόλου δεδομένη. Και μπορεί να έχει και μία εύθραυστη αυτοδυναμία, των 151 βουλευτών, το οποίο αντιλαμβάνεστε πόσες δυσκολίες θα έχει για την υλοποίηση ενός κυβερνητικού προγράμματος. Νομίζω το άλλο που κατέρριψε ο κ. Ανδρουλάκης είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τη ρητορική κάποιων στη Χίο, δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία, δεν είναι «ξαδέλφια» που ψηφίζουμε είτε το ένα είτε το άλλο. Είναι δύο αντίθετες πολιτικές δυνάμεις».

- Προσέξτε γιατί εύκολα το Μεταναστευτικό ξαναγίνεται…κουβάρι

- «Στο δικό μου τομέα, στο μεταναστευτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαν την ίδια ακριβώς στρατηγική ανοιχτών συνόρων. Ο κ. Καμίνης που ήρθε πρόσφατα στη Χίο ήταν αυτός που στη Βουλή κατήγγειλε συστηματικά τη φύλαξη των συνόρων και η ευρωομάδα του κ. Ανδρουλάκη, στο οποίο ήταν ο ίδιος προσωπικά μέλος της ευρωομάδας με επιστολή της ηγεσίας των ευρωπαίων σοσιαλιστών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τη χώρα μας. Το λέω σήμερα, που σήμερα είναι πρώτο θέμα σε πολλές ελληνικές εφημερίδες η αποπομπή από το Der Spiegel του αρχισυντάκτη για τα ψέματα εις βάρος της Ελλάδος για το θέμα της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο, ψέμα που πρώτος εγώ αποκάλυψα στη Βουλή, στις 28 Αυγούστου, αν θυμάμαι καλά, στην Ειδική Συνεδρίαση της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής που παρουσίασα όλα τα στοιχεία, γιατί αυτή η «μικρή Μαρία» δεν υπήρξε ποτέ. Αυτή λοιπόν τη ρητορική οι ευρωομάδες και της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωομάδες των σοσιαλιστών στηρίξαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Να ξέρει λοιπόν ο Χιώτης ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό είναι αυτοί που μπορεί να μας επαναφέρουν στις εποχές του 2015-2019. Μπορεί να ακούγεται διχαστικό αυτό που λέω και θα πει το ΠΑΣΟΚ ότι είναι διχαστικό, δυστυχώς είναι ειλικρινές.

Όχι, προσπαθώ να πω ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα θέματα τα μεταναστευτικά δεν διαφέρουν. Και δεν είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία»

- Μα δεν υπάρχουν σημεία κοινής πολιτικής;

- «Κοινές πολιτικές; Ο κ. Ανδρουλάκης εθχές κατηγόρησε τον Μητσοτάκη γιατί στήριξε την ελληνική κοινωνία. Το βασικό οικονομικό επιχείρημα του κ. Ανδρουλάκη χτες ήταν ότι κακώς η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε τις δαπάνες τις κοινωνικές, με πρώτη από όλες βέβαια την αύξηση των συντάξεων κατά 8%. Το market pass, το οποίο προέκυψε από την φορολόγιση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, που στήριξε τα ασθενέστερα στρώματα στα super markets. Όλη αυτή την κοινωνική πολιτική που είχε έκτακτα μέτρα. ‘Εκτακτα μέτρα για έκτακτες κρίσεις. Αυτή στηλίτευσε ο κ. Ανδρουλάκης. Τελικά, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, είμαστε εμείς η λαϊκή παράταξη. Πρέπει ο κόσμος να ξαναέρθει στην κάλπη και να ξαναψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία.

- Δηλαδή πόσο πιό… ψηλά να πάτε;

- «Εμείς έχουμε στόχο να αυξήσουμε το ποσοστό μας.

- Εγώ μπορώ να σας πω το εξής. Ότι οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο-και έχουμε μιλήσει πολλές φορές από την προηγούμενη Κυριακή μέχρι σήμερα, θα δώσουμε τον ίδιο αγώνα όλοι μας που δώσαμε στις πρώτες εκλογές. Θα κάνουμε πολλές περιοδείες και ομιλίες συλλογικά και θα στηρίξουμε όλοι το ψηφοδέλτιο»

- Όλοι… μαζί;

- «Ξέρω τι υπονοείτε. Αυτός ο κίνδυνος που λέτε αφορά περισσότερο άλλα κόμματα και όχι εμας. Αυτό το θέμα των υποψηφίων.

- Ξεκινάμε πρώτα από όλα με το θέμα της συμμετοχής. Ξέρετε ο απόλυτος αριθμός με το ποσοστό δεν είναι το ίδιο πράγμα. Κάποιοι ίσως αναλυτές που γράφουν στα social media δεν το καταλαβαίνουν. Το ποσοστό έχει να κάνει και με το πόσοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Το πρώτο μεγάλο ζητούμενο στις 25 Ιουνίου είναι να πάνε οι νεοδημοκράτες στην κάλπη. Να μην απέχουν, να έρθουν. Και αυτό αφορά και αυτούς που ζουν στο νησί και αυτούς που είναι ετεροδημότες και ψηφίζουν στη Χίο και αυτοί που είναι ετεροδημότες και ψηφίζουν στα ειδικά εκλογικά κέντρα πρέπει να σηκωθούν να πάνε. Μπαίνουμε στο καλοκαίρι και αυτός είναι ένας κίνδυνος. Το δεύτερο είναι αυτοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία να ξαναψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Και ο τρίτος στόχος μας είναι αυτοί που δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία πού είναι 16.000 άνθρωποι στη Χίο, να πειστούν ότι η προγραμματική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη αξίζει τη στήριξή του».

- Πως νοιώθει το υπουργείο που παραδίδει;

- «Το νιώθω σαν παιδί μου. Παρέλαβα σε μία εποχή πάρα πολύ δύσκολη. Παρέλαβα τον Ιανουάριο του 2020. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε 72.000 αφίξεις στην Ελλάδα, είχαμε 92.000 άτομα σε 121 δομές σε όλη τη χώρα. Σήμερα παραδίδω με τρεις χρονιές πολύ χαμηλών ροών 2020 2021 2022 με 11.000 διαμένοντες αντί 92 σε 33 δομές αντί για 121. Τα νησιά μας έχουν συνολικά 4.000 άτομα αντι 45.000 που βρήκα τον Ιανουάριο του 2020. Έχουμε ολοκληρώσει ένα πολύ μεγάλο σχέδιο λειτουργίας των κλειστών ελεγχόμενων δομών και όπου έχει λειτουργήσει έχει λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Βέβαια να σας πω κάτι, εγώ ανησυχώ για το μέλλον του μεταναστευτικού. Βλέπω την Ιταλία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Βλέπω τη Βουλγαρία και την Κύπρο να πιέζονται υπέρμετρα από αφίξεις. Η Ευρώπη είναι σε κρίση αυτή τη στιγμή. Το γεγονός ότι αυτή η κρίση δεν άγγιξε την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, είναι μία μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει φύγει».

- Θα συγχαρείτε τον Σταύρο Μιχαηλίδη;

- «Σας θυμίζω το βράδυ των εκλογών επικοινώνησα μαζί του με δική μου πρωτοβουλία να τον συγχαρώ για το αποτέλεσμα. Εγώ δεν έκανα τοξικό προεκλογικό αγώνα. Ο κύριος Σταύρος Μιχαηλίδης ήταν αν θέλετε ένας πολύ εύκολος στόχος για μία τοξική πολιτική. Οι δηλώσεις που είχε κάνει πριν, οι εν γενει σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν ένας πολύ εύκολος στόχος αν κάποιος ήθελε να κάνει μία τοξική προεκλογική περίοδο. Εγώ επέλεξα συνειδητά και θα συνεχίσω την ίδια πολιτική μέχρι την 25η Ιουνίου σε αντίθεση με αυτά που κάνει το ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν κάνω τοξική την πολιτική. Βεβαίως θα δώσω το χέρι μου στον κύριο Σταύρο Μιχαηλίδη. Έχει εκλεγεί βουλευτής και εκπροσωπεί το ίδιο νησί. Και προφανώς στην περίπτωση που επανεκλεγεί και στην 25η Ιουνίου, είναι σημαντικό για το νησί να υπάρχει μία αξιοπρεπής σχέση συνεργασίας. Δεν λέω συμφωνίας, αλλά συνεργασίας. Για τους ίδιους πολίτες δουλεύουμε».

- Θα έχει το ίδιο ψηφοδέλτιο η Ν.Δ.;

- «Κατά παράδοση καταρτίζεται με τη σειρά εκλογής. Σπανίως γίνονται αλλαγές. Δεν έχω κάποια πληροφορία ότι υπάρχει κάποια πρόθεση να γίνει κάποια αλλαγή. Δεν το γνωρίζω.

- Είχε συμβεί τον Ιούνιο του 2012 επί Σαμαρά και το Σεπτέμβριο του 2015. Και στη Χίο είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2015. Είχε αντικατασταθεί η κυρία Σταυρινούδη με την κυρία Τασοπούλου. Υπάρχουν περιπτώσεις υποψηφίων που είτε το κόμμα επιλέγει κάποιο καινούργιο πρόσωπο, που δεν νομίζω ότι στη Χίο υπάρχει τέτοια συζήτηση ή κάποιο άτομο που δεν θέλει να ξανακατέβει. Που ούτε στη Χίο υπάρχει τέτοια περίπτωση από όσο γνωρίζω. Αλλά πανελλαδικά, μπορεί να υπαρξουν τέτοιες μεμονομένες περιπτώσεις κάποιων αλλαγών στους μη εκλεγμένους το ψηφοδελτίου. Αλλά είναι ένα θέμα που είναι αποκλειστικό προνόμιο του προέδρου και δεν γνωρίζω κάτι ιδιαίτερο πάνω σε αυτό».

- Τι λέει για τον νέο υπουργό Μετανάστευσης;

- «Ο κύριος Εσδράς ήταν επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για την Ελλάδα προ 5ετίας περίπου. Έχει μεγάλη εμπειρία της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Έχει βιώσει τα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης του 2015-2019, γνωρίζει το αντικείμενο. Βέβαια αυτό που είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ο κόσμος για την υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι ότι παραμένουν όλοι οι γενικοί γραμματείς, οι ειδικοί γραμματείς στις θέσεις τους. Κατά κανόνα λοιπόν, στα περισσότερα υπουργεία, υπάρχει αυτή η συνέχεια της γνώσης και της εμπειρίας που αποκτήθηκε από το 19 μέχρι σήμερα και αυτή είναι εκεί για να στηρίξει τον υπηρεσιακό υπουργό αυτές τις τέσσερις-τεσσερισημιση εβδομάδες εβδομάδες που θα διαρκέσει η θητεία του»

- Ρωτήθηκε για τον αντικαταστάτη του;

- «Πιθανόν κάποιοι να ρωτήθηκαν. Δεν γνωρίζω γενικά.

- Υπάρχει ένα συνταγματικό περίεργο μιας που το αναφέρετε, το οποίο είναι ιδιόμορφο. Αυτοί που ασχολούνται με τις πολιτικές επιστήμες ίσως τους ενδιαφέρει. Από εχθές το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 12:00 οι νυν υπουργοί υπαγόμαστε στον νέο πρωθυπουργό τον κ Σαρμά. Είναι μία ιδιομορφία λόγω του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός ορκίζεται τη μία μέρα και η κυβέρνηση την άλλη. Για κάποιες ώρες είμαστε υπουργοί του νέου πρωθυπουργού. Δηλαδή αν συμβεί κάτι έκτακτο θα μιλήσω τώρα με τον κύριο Σαρμά αντί με τον κύριο Μητσοτάκη. Αν συμβεί κάτι πριν την παράδοση παραλαβή»

- Τι θέλει να προσθέσει ως… επίλογο;

- «Δουλειά, πολύ δουλειά. Θα βρίσκομαι στη Χίο την Πέμπτη. Και ξεκινάμε δυνατά με την ίδια όρεξη ίσως και με περισσότερη την προεκλογική περίοδο πόρτα-πόρτα, χωριό-χωριό με πολλές εκδηλώσεις και ομιλίες.

- Ή Δευτέρα βράδυ ή Τρίτη θα διαλυθεί η Βουλή, προκηρύσσονται εκλογές για τις 25 Ιουνίου. Θα δώσουμε νέα μάχη, από την αρχή, πιο δυνατά, για μια πιο δυνατή Νέα Δημοκρατία, για πιο δυνατή Ελλάδα»

Σχετικά Άρθρα