100 χρόνια Μικρασία, άσβεστη φλόγα μνήμης

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 18/09/2022 - 16:46

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, με παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου που χοροστάτησε στην πρωϊνή Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των εν Χίω Ελλήνων Μικρασιατών στον Άγιο Χαράλαμπο στο Βαρβάσι, ο κόσμος συγκεντρώθηκε με σύσσωμη την εκπροσώπηση των Αρχών της Πολιτείας, του Στρατού, Μικρασιατικών Σωματείων και ποικίλων Πολιτιστικών Φορέων του Νησιού μας.

Ο Μητροπολίτης σημέιωσε στο λόγο του:

«Είμαστε εδώ αφενός μεν για να αναμνησθούμε τη Σταυρικής Θυσία του Χριστού για την οποία δοξάζουμε το Θεό, αφ' ετέρου δε για να αναμνησθούμε τη σταυρική θυσία του Γένους μας, στα χώματα τα δικά μας, των δικών μας πατέρων, στη γη της Ιωνίας για την οποία οφείλουμε να δοξάζουμε το Γένος μας και συμπίπτει ο Εορτασμός αυτός με την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, ίσως γιατί και η Θυσία του Χριστού και θυσία της Μικράς Ασίας έχει σαν κοινό σημείο της το Σταυρό».

Συμπλήρωσε δε:

«Ο Σταυρός είναι η σκάλα προς την Ανάσταση και πως όσο στοχαζόμαστε στα χνάρια του Θαλή του Μιλήσιου και του Ηροδότου του Αλικαρνασέως ...κι αφού τα οστά των προγόνων μας υπάρχουν ακόμα και πολλάκις έχουν αναμιχθεί με το χώμα της Ιωνίας και των αγαπημένων πατρίδων των παππούδων μας... η Μικρασία ζεί και δεν καταστράφηκε. Μόνο εκατό χρόνια είναι, είπε...από το 1922, μικρό χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα 400 χρόνια που πέρασαν μέχρι την Ελληνική Επανάσταση και την απελευθέρωση»...

Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό, ομιλία σχετική με τη Μνήμη της Μικράς Ασίας και τα οδυνηρά γεγονότα του 1922 για όλο τον Ελληνισμό, για την προσφυγιά, τον αγώνα της πρώτης γεννιάς Μικρασιατών να ξανασταθούν στα πόδια τους, την τελική επιτυχία τους και την ταυτόχρονη αναζωογόννηση και ενδυνάμωση όλου του Ελλαδικού χώρου μέσα απ' αυτούς και μαζί με αυτούς σε μια σχέση αλληλεπίδρασης άρρηκτης και μοναδικής.

Μίλησε ο Μανώλης Γ. Βαρβούνης Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παλαιός συμμαθητής του Σεβασμιωτάτου στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και προσκεκλημένος του. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας τον τίμησε απονέμοντάς του τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου του Χιοπολίτη... και ο κ. Βαρβούνης δώρισε στον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο το Χρυσό Μετάλλιο της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο λόγος του Καθηγητή Μανώλη Βαρβούνη επικεντρώθηκε, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων της εποχής, στις θηριωδίες των Τούρκων κατά τη διάρκεια του διωγμού των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους Εστίες κατα την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922... και τόνισε ότι η κατάσταση που αντιμετώπιζαν ήταν έκτροπη από το 1908, όχι μόνο εξαιτίας του Στρατού και του Κεμάλ... αλλά και εξαιτίας του απλού Τουρκικού λαού πολλές φορές. Αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό με τον Μποδοσάκη κατά την κατάληψη της Σμύρνης από τον Ελληνικό Στρατό όταν όλοι οι Έλληνες ύψωσαν σημαίες και σε δέκα λεπτά η Σμύρνη ήταν γαλανόλευκη.

Ο Μποδοσάκης που ήταν πολύ πλούσιος Κωνσταντινουπολίτης έμενε σε ένα Διεθνές ξενοδοχείο εκείνες τις μέρες στη Σμύρνη και ύψωσε στο μπαλκόνι του τη Γαλανόλευκη.

Του παραπονέθηκαν από τη διεύθυνση όταν έβγαινε και του είπαν να κατεβάσει τη σημαία γιατί το ξενοδοχείο δεν είναι Ελληνικό... Πάω να κάνω μια δουλειά γρήγορα τους είπε και θα γυρίσω να την κατεβάσω... Βγήκε, πήγε κι αγόρασε το ξενοδοχείο... και γύρισε και τους είπε... τώρα το ξενοδοχείο είναι Ελληνικό και η Σημαία δεν κατεβαίνει!!!... Ωραίο παράδειγμα για το αναλογιστούμε όλοι κι όσοι έχουν βαπόρια και τους βάζουν ξένη σημαία.

Ακολούθησε μνημόσυνο των Ελλήνων Μικρασιατών Σφαγιασθέντων Προγόνων μας κατα τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και στη συνέχεια Στεφάνωση από το ''Φάρο'' και τη Γεωργία Χούλη την πρόεδρό του, στην αυλή του Αγίου Χαράλαμπου στο Μνημείο(στήλη που αναγράφονται τα χωριά και οι πόλεις της Μικρασίας-πατρίδες αλησμόνητες)... με την παρουσία όλων των τοπικών Αρχών της Πολιτείας και του στρατού και όλο το Εκκλησίασμα.

 Με το ''Φάρο Βαρβασίου'' να πρωτοστατεί όπως πάντα σε αυτές τις εκδηλώσεις, ολος ο κόσμος, μαζί με το Τιμητικό Στρατιωτικό Άγημα, τη Φιλαρμονική του Δήμου, πομπή με Στρατιωτικά Αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τις Εικόνες της Μικράς Ασίας Αγίου Χαράλαμπου, Αγίας Παρασκευής κλπ, το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρματζη, τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή, την Εκπρόσωπο του Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, τον Ανδρέα Μιχαηλίδη Βουλευτή Χίου, τον Στρατιωτικό Διοικητή Ταξίαρχο Δημ. Χατζή, τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο, εκπροσώπους του Λιμενικού και του Ναυτικού (Πολεμικού και Εμπορικού), εκπροσώπους του ''Φάρου'', του ''Βούρου'', της ''Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας''-Καστέλου, του ''Λέοντα Αλλάτιου, της ''Κιβωτού του κόσμου'' και πολλών άλλων... μεταφέρθηκε στο άγαλμα του Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα και μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Μαύρου Καβαλάρη, του δικού μας ήρωα που έφερε τη μονάδα του συνταγμένη στη Χίο και έσωσε και πολύ κόσμο που που έφερε στο νησί...

Ακολούθησε στεφάνωση στο έφιππο άγαλμα Χοροστατούντως του Σεβασμιωτάτου, πομπη μέχρι τον κόκκινο φάρο του λιμανιου πέρα απ' του ''Χανδρή''...και ρίψη στεφάνων από τις Αρχές του τόπου μας στα νερά λίγο έξω απ' το λιμάνι, με σκάφος του Λιμενικού.   

Δημήτρης Ζαφείρης

 

Σχετικά Άρθρα