Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

2020 αστέρια φώτισαν το Ομήρειο

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 22/12/2019 - 10:07

Με μια εκδήλωση λαμπερή, ραφινάτη κι ανάλαφρη σαν Χριστουγεννιάτικη σαμπάνια, πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, στις 8μ.μ. του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου 2019, η έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Χίου.

Παρουσιάστηκε ένα υπέροχο Μουσικό-Χορευτικό-Θεατρικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους ''Το Μαγικό ταξίδι των ευχών''.

Ήταν μια παράσταση εξαιρετική και πολύ γεναιόδωρη σε καλαίσθητα ακούσματα και θεάματα, με πλήθος θετικά επίκαιρα και διαχρονικά μηνύματα και πολλούς αξιόλογους και καταξιωμένους συντελεστές.

Η Φιλαρμονική του Δήμου με τα υπέροχα Φιλαρμονικάκια της, που συνεχώς προοδεύουν και αναβαθμίζονται, η Θεατρική Ομάδα Παρασκήνιο 18, ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου και Τέχνης Χίου με τη διαδραστική του θεατρική συμμετοχή, η Σχολή Χόρου Λίας Δημητροπούλου με τα εξαίσια ταλέντα της και τις γοητευτικές χορογραφίες της, το CHIOS TANGO με την αστραφτερή και αέρινη κίνησή του και η Εφηβική Χορωδία του Παγχιακού Ομίλου Μουσικής Παιδείας ''Η Αρμονία'', με πολλά ευχάριστα επιδέξια ξαφνιάσματα στις εναλλαγές της πρώτης και της δεύτερης φωνής στα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Μικροί και μεγάλοι ηθοποιοί, μουσικοί και τραγουδιστές ήταν όλοι υπέροχοι... αλλά τα μικρά φιντανάκια που τραγούδησαν, χόρεψαν και έπαιξαν μουσική και θέατρο με πολύ επιτυχία και χάρη, θαρρείς πως μας άγγιξαν με ένα μαγικό ραβδάκι και ενθουσίασαν καταλυτικά το κοινό.   

Μια γλυκιά αισθητική πανδαισία, με μπαλέτα, μουσική κρουστών και πνευστών οργάνων, τραγούδια και θέατρο. Το Ομήρειο ξεχείλισε από κόσμο που το ευχαριστήθηκε με την καρδιά του και όλοι ήταν μ' ένα υπέροχο χαμόγελο στα χείλη.

Φυσικά η είσοδος ήταν ελεύθερη αφού η παρούσα εκδήλωση και όλες οι εκδηλώσεις  που ακολουθούν το εορταστικό δεκαήμερο μέχρι την Πρωτοχρονιά είναι μια προσφορά του Δήμου Χίου ''για να υποδεχτούμε με διαφορετική και πιο φωτεινή διάθεση τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε ένα δεκαήμερο πλούσιο σε δράσεις και ακόμα πλουσιότερο σε αγάπη... με την ελπίδα τούτες οι μέρες των εορτών να μας θυμίσουν το πραγματικό τους μήνυμα που είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η ειρήνη και η ενότητα'' όπως είπε ο Δήμαρχος Χίου, στον επίλογο της βραδιάς ευχαριστόντας τους συντελεστές της εκδήλωσης και το κοινό που ανταποκρίθηκε με τόση χαρά και αυθορμητισμό.

Η ψυχή, η παρουσιάστρια και ο συντονισμός των παλμών της βραδιάς ήταν η Μαρία Παππά από το Δήμο Χίου, με τη γνωστή της αυθεντική ευαισθησία και καλαισθησία.

Η εξαιρετική διακόσμηση της σκηνής, ήταν από τη Ρούλα Μονιούκα ''Regina'' και την άψογη ηχοληψία επιμελήθηκε ο Σαράντος Κωστίδης.

 Μαέστρος στη Φιλαρμονική και στα μικρά Φιλαρμονικάκια ήταν η Αρχιμουσικός Ευγενία Βοριά.

Μαέστρος στην Εφηβική Χορωδία της Αρμονίας ήταν η Βίνα Αμπανούδη.

Στη Σκηνοθεσία και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια στη Θεατρική Ομάδα ''Παρασκήνιο 18'' ήταν η Ευγενία Κλαδιά και ο Σταύρος Σπυράκης και από το CHIOS TANGO χόρεψαν ο Βασίλης Κοκαλιάς και η Νίκη Καλλέργη.

''2020 Αστέρια φωτίζουν τη Χίο'' γράφει στο εξώφυλλο της πρόσκλησης των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, που πραγματοποιεί φέτος ο Δήμος Χίου.

Εννιά ακόμα μέρες κι αλλάζει ο Χρόνος. Καλά Χριστούγεννα! Καλή Χρονιά!

Κι ας κλείσουμε την παρούσα αναφορά με δυο στίχους της Χλόης Αχαϊκού...''Επρόβαλλε η Πρωτοχρονιά με τη χρυσή θωριά της και φέρνει λάμψη και χαρά στο γλυκοχάραμά της!''  

Δ. Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 01/06/2020 - 19:50

Στην πλατεία του Κάστρου, ανάμεσα στην αρχή των οδών Μπεν Ζαχαρίου και Αγίου Γεωργίου, δεσπόζει ένα ιδιαίτερο κτίσμα, το οποίο στις μέρες μας είναι γνωστό με την ονομασία «Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων».

Το Κάστρο της Χίου όταν πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, χρησιμοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου ως ο πλεόν ενδεδειγμένος, λόγω της προστασίας που παρείχαν τα τείχη, χώρος για να κατοικήσουν. Έτσι, πριν την απελευθέρωση του 1912, το κτίριο άνηκε σε μουσουλμάνους, ήταν τριώροφη κατοικία συνολικής έκτασης 147 τ.μ και αποτελείτο από δέκα δωμάτια και τρία μαγειρεία.

Μέχρι και το 1927, όπου η Εθνική Τράπεζα (ήταν η διαχειρίστρια για τα κτήματα στην Ελλάδα που ανήκαν σε μουσουλμάνους και τα οποία ανταλλάχθησαν με αυτά χριστιανών {Ελλήνων} στη Μικρά Ασία) το έβγαλε σε πλειστηριασμό μαζί με άλλα ακίνητα του Κάστρου, στο κτίριο εγκαταστάθηκαν οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Το 1927 πραγματοποιείται η πρώτη αγοραπωλησία και το κτίριο περνάει στα χέρια Έλληνα αγοραστή.

Η αρχική χρήση του ήταν ως κατοικία των ιδιοκτητών, αλλά και ως ξενοδοχείου από την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 1928. Σε αυτό δόθηκε η ονομασία «Απόλλων».

Το 2007 το κτίριο είχε ήδη περάσει στα χέρια του δήμου Χίου, φορέας ο οποίος ανέλαβε την αναπαλαίωση και την επανάχρηση του κτιρίου.

Τα περισσότερα κτίσματα στο Κάστρο, όπως και στην πόλη της Χίου, καταστράφηκαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1881.

Με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη λοιπόν για αποκατάσταση του κτιρίου το 2007, το κτίσμα είναι διώροφο στην πλευρά προς την πλατεία και τριώροφο προς το εσωτερικό του.

Παλαιότερο σημείο του αποδείχθηκε πως είναι το θολωτό ισόγειο ορθογωνικό κτίσμα (σήμερα φιλοξενεί το σύλλογο του «Αγίου Γεωργίου»), το οποίο χρονολογείται πολύ πριν το σεισμό του 1881. Δεύτερο παλαιότερο τμήμα του «Απόλλων» θεωρείται το γωνιακό κτίσμα στην πλατεία με την οδό Μπεν Ζαχαρίου, το οποίο έχει τοξωτά πλαίσια και του οποίου η δημιουργία χρονολογείται περίπου στα τέλη του 18ου αιώνα.

Σήμερα το κτίριο έχει δοθεί για χρήση από το Δήμο Χίου σε διάφορους συλλόγους, ανάμεσα τους και ο δικός μας σύλλογος.

Ο μοναδικός χώρος ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος, είναι η αίθουσα/γωνιακό δωμάτιο στη συμβολή της πλατείας του Κάστρου με την οδό Μπεν Ζαχαρίου (η οποία βέβαια για κάποιο διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εστίασης).

Η πρότασή μας είναι ότι ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος λόγω θέσης για να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Χίου ως σημείο πληροφοριών (information point) για τους επισκέπτες του Κάστρου και πιθανής φιλοξενίας δημοτικών ή άλλων εκδηλώσεων αναφορικά με αυτό.

Από τη μία, η θέση του είναι ιδανική γιατί βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και ο επισκέπτης μπορεί να το εντοπίσει και απο τις δύο κύριες εισόδους του Κάστρου, δηλαδή την κεντρική πύλη που οδηγεί στην πλατεία και την είσοδο από το λιμάνι.

Από την άλλη, θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, όπως αυτό των αστικών αναπλάσεων και να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει τις απαιτούμενες πληροφορίες για να μπορέσει κάποιος να ξεναγηθεί σωστά στο Κάστρο (να θυμήσουμε ότι τέτοιο ρόλο είχε αναλάβει συγκεκριμένη ιδιωτική πρωτοβουλία που παλαιότερα δραστηριοποιούνταν στο Κάστρο, υποκαθιστώντας έτσι την ανύπακρτη φροντίδα που οι δημοτικές υπηρεσίες θα έπρεπε να παρέχουν για ένα τέτοιο μνημείο, όπως το Κάστρο), όπως παραδείγματος χάριν, με τη διανομή ενημερωτικού υλικού και χάρτη.

Ένα σημείο πληροφόρησης θα μπορούσε να προσφέρει και ψηφιακή προβολή της ιστορίας του Κάστρου της Χίου (στα πρότυπα της αντίστοιχης που υπάρχει στο Μουσείο Μαστίχας και προβάλει την ιστορία της Χίου μέσω της συμβολής της μαστίχας σε αυτήν) και των σημαντικότερων μνημείων του σε διάφορες γλώσσες. Στο προτεινόμενο σημείο πληροφόρησης θα μπορούσε να τοποθετηθεί και μόνιμος ηλεκτρονικός διαδραστικός χάρτης του Κάστρου όπου ο επισκέπτης θα μπορούσε πατώντας πάνω σε καίρια σημεία του, να ενημερωθεί για την ιστορία, το σκοπό και τη σημασία τους.

Συντάχθηκε από την Μ. Ματθαίου και Λ. Γλύπτης, μέλη Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος

Το Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων πριν την αποκατάσταση του από το δήμο Χίου – Φωτογραφία αναρτημένη στις Παλαιές Φωτογραφίες Χίου