Απονομή Βραβείων και Επαίνων του 17ου Παγχιακού Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού ''Ανδρέας Αξιωτάκης'' στη Μνήμη της Μικρασίας.

''Φάρος Βαρβασίου'' 31 Μα'ί'ου 2019. Τα νέα δροσερά Λογοτεχνικά φυντανάκια μας!
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 01/06/2019 - 09:07

Η απονομή των βραβείων και των επαίνων του 17ου Παγχιακού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού ''Ανδρέας Αξιωτάκης'' που είναι αφιερωμένος  στη Μνήμη της Μικρασίας, που αποτελεί και το θέμα των κειμμένων των διαγωνιζομένων μαθητών, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου-Βιβλιοθήκη ''Ο Φάρος'', την Παρασκευή 31 Μαϊου 2019, στις 7.30 μ.μ. στο Βαρβάσι, με την παρουσία και των δύο Βουλευτών Χίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη και Νότη Μηταράκη, την παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας και τη συμμετοχή Εκπαιδευτικών και Φιλολόγων του νησιού μας, που παρέδωσαν τα βραβεία στους διακριθέντες μαθητές.

 Αμέσως μετά τον χαιρετισμό της Γεωργίας Χούλη, Προέδρου του ''Φάρου Βαρβασίου, που ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Ανδρέα Μιχαηλίδη και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τη χορηγία των πολυτελών Εκδόσεων που δόθηκαν δώρο στα παιδιά και τόνισε την καθοριστική θετική συμβολή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων στη συνδιοργάνωση με το ''Φάρο'' του Γραπτού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού και την ομιλία της Βασιλικής Κατσάλα (Φιλόλογος, Διευθύντρια του 1ου ΓΕ.Λ Χίου) που ακολούθησε, με θέμα ''Η Πόλις εάλω' '(εις ανάμνησιν της θλιβερής επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης-29 Μα'ί'ου 1453-που είχαμε δυο μέρες πριν)...και ύστερα από την ανάγνωση της Εισηγητικής Έκθεσης της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού, από τον Φιλόλογο Καθηγητή του ΓΕ.Λ Καρδαμύλων, Γεώργιο Τουρλή, οι διακριθέντες μαθητές ανέγνωσαν (από το βήμα του ''Φάρου'') τα κείμενα τους που βραβεύθηκαν και ακολούθησαν οι απονομές.

  Όλα τα κείμμενα ήταν εξαιρετικά, ιδιαίτερα συγκινητικά και ευαίσθητα και πολύ ''δυνατά'' όσον αφορά τα νοήματα, τη δομή και το περιεχόμενό τους. Αυτό δείχνει ότι τα παιδιά, εκτός από καλούς δασκάλους και γονείς, έχουν και προσωπικότητα δημιουργική και ευαισθητοποιημένη, που μπορεί να αξιοποιεί και να εκτινάσσει στο μέλλον και στο διηνεκές, την πατροπαράδοτη κληρονομιά των παππούδων και των γιαγιάδων μας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, που ζει και βασιλεύει μέσα από μας.

          Ο 2ος Έπαινος δόθηκε από κοινού στις μαθήτριες Καλλιόπη Κατσή και Άρτεμις Κουτσουράκη του 1ου και 3ου ΓΕ.Λ. αντίστοιχα.

          Ο 1ος Έπαινος απονεμήθηκε στη μαθήτρια Μαρία Ραπτοπούλου, του 1ου ΓΕ.Λ. Χίου.

          Το 3ο Βραβείο έλαβε η μαθήτρια Πολυξένη Βερβεράκη, του 1ου ΓΕ.Λ. Χίου.

          Το 2ο Βραβείο πήρε η μαθήτρια Χριστίνα Ζαϊρα-Νικηφορίδη, του Μουσικού Σχολείου Χίου.

 Τέλος το 1ο Βραβείο κατέκτησε η μαθήτρια Μαρία Τομάζου, του 1ου ΓΕ.Λ. Χίου. Το κείμενό της ήταν ένα μικρό διήγημα με μεγάλη περιγραφικότητα και ευαισθησία... σαν η ίδια να ήταν εκεί! Εστίασε και εμβάθυνε, στις σκέψεις, τις αγωνίες και τα ανάμικτα συναισθήματα των προσφύγων του 1922 που μπήκαν στις βάρκες και ήρθαν στη μητέρα Ελλάδα κρατώντας στη ζωή και τη σκέψη τους, τη Βασίλισσα της καρδιάς τους...τη Σμύρνη!

Δημήτρης Ζαφείρης

aponomi_vraveion_logotehnikoy_diagonismoy_andreas_axiotakis

Σχετικά Άρθρα