Χίος, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Απονομή Βραβείων και Επαίνων του 17ου Παγχιακού Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού ''Ανδρέας Αξιωτάκης'' στη Μνήμη της Μικρασίας.

''Φάρος Βαρβασίου'' 31 Μα'ί'ου 2019. Τα νέα δροσερά Λογοτεχνικά φυντανάκια μας!
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 01/06/2019 - 09:07

Η απονομή των βραβείων και των επαίνων του 17ου Παγχιακού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού ''Ανδρέας Αξιωτάκης'' που είναι αφιερωμένος  στη Μνήμη της Μικρασίας, που αποτελεί και το θέμα των κειμμένων των διαγωνιζομένων μαθητών, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου-Βιβλιοθήκη ''Ο Φάρος'', την Παρασκευή 31 Μαϊου 2019, στις 7.30 μ.μ. στο Βαρβάσι, με την παρουσία και των δύο Βουλευτών Χίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη και Νότη Μηταράκη, την παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας και τη συμμετοχή Εκπαιδευτικών και Φιλολόγων του νησιού μας, που παρέδωσαν τα βραβεία στους διακριθέντες μαθητές.

 Αμέσως μετά τον χαιρετισμό της Γεωργίας Χούλη, Προέδρου του ''Φάρου Βαρβασίου, που ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Ανδρέα Μιχαηλίδη και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τη χορηγία των πολυτελών Εκδόσεων που δόθηκαν δώρο στα παιδιά και τόνισε την καθοριστική θετική συμβολή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων στη συνδιοργάνωση με το ''Φάρο'' του Γραπτού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού και την ομιλία της Βασιλικής Κατσάλα (Φιλόλογος, Διευθύντρια του 1ου ΓΕ.Λ Χίου) που ακολούθησε, με θέμα ''Η Πόλις εάλω' '(εις ανάμνησιν της θλιβερής επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης-29 Μα'ί'ου 1453-που είχαμε δυο μέρες πριν)...και ύστερα από την ανάγνωση της Εισηγητικής Έκθεσης της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού, από τον Φιλόλογο Καθηγητή του ΓΕ.Λ Καρδαμύλων, Γεώργιο Τουρλή, οι διακριθέντες μαθητές ανέγνωσαν (από το βήμα του ''Φάρου'') τα κείμενα τους που βραβεύθηκαν και ακολούθησαν οι απονομές.

  Όλα τα κείμμενα ήταν εξαιρετικά, ιδιαίτερα συγκινητικά και ευαίσθητα και πολύ ''δυνατά'' όσον αφορά τα νοήματα, τη δομή και το περιεχόμενό τους. Αυτό δείχνει ότι τα παιδιά, εκτός από καλούς δασκάλους και γονείς, έχουν και προσωπικότητα δημιουργική και ευαισθητοποιημένη, που μπορεί να αξιοποιεί και να εκτινάσσει στο μέλλον και στο διηνεκές, την πατροπαράδοτη κληρονομιά των παππούδων και των γιαγιάδων μας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, που ζει και βασιλεύει μέσα από μας.

          Ο 2ος Έπαινος δόθηκε από κοινού στις μαθήτριες Καλλιόπη Κατσή και Άρτεμις Κουτσουράκη του 1ου και 3ου ΓΕ.Λ. αντίστοιχα.

          Ο 1ος Έπαινος απονεμήθηκε στη μαθήτρια Μαρία Ραπτοπούλου, του 1ου ΓΕ.Λ. Χίου.

          Το 3ο Βραβείο έλαβε η μαθήτρια Πολυξένη Βερβεράκη, του 1ου ΓΕ.Λ. Χίου.

          Το 2ο Βραβείο πήρε η μαθήτρια Χριστίνα Ζαϊρα-Νικηφορίδη, του Μουσικού Σχολείου Χίου.

 Τέλος το 1ο Βραβείο κατέκτησε η μαθήτρια Μαρία Τομάζου, του 1ου ΓΕ.Λ. Χίου. Το κείμενό της ήταν ένα μικρό διήγημα με μεγάλη περιγραφικότητα και ευαισθησία... σαν η ίδια να ήταν εκεί! Εστίασε και εμβάθυνε, στις σκέψεις, τις αγωνίες και τα ανάμικτα συναισθήματα των προσφύγων του 1922 που μπήκαν στις βάρκες και ήρθαν στη μητέρα Ελλάδα κρατώντας στη ζωή και τη σκέψη τους, τη Βασίλισσα της καρδιάς τους...τη Σμύρνη!

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 20/02/2020 - 11:11

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου συνεχίζει τις προβολές της στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ. την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. με την πιο βραβευμένη και πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς, «ΠΑΡΑΣΙΤΑ», σε σενάριο - σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν Χο.

 

Σινεφίλ/ Ν. Κορέα/ 2019/ 132’

Σενάριο - σκηνοθεσία : Μπονγκ Τζουν Χο

Πρωταγωνιστούν: Σονγκ Κανγκ Χο, Λι Σουν Κιουν

Η πάμπτωχη τετραμελής οικογένεια Κιμ ζει σε ένα άθλιο, μικρό υπόγειο της Σεούλ και παλεύει να επιβιώσει με περιστασιακές δουλειές και μικροαπάτες, μέχρι που ο μικρός γιος προσλαμβάνεται να διδάξει αγγλικά στην κόρη της πλούσιας οικογένειας Παρκ. Οι Κιμ βρίσκουν την ευκαιρία να προσληφθούν σιγά σιγά όλοι τους στην έπαυλη των Παρκ με κάθε τρόπο. Ωστόσο, τα γεγονότα εξελίσσονται γοργά αποκαλύπτοντας ανατρεπτικά μυστικά.

Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η κορυφαία της χρονιάς, αναμειγνύει το μαύρο χιούμορ με την πολιτική σάτιρα, το θρίλερ και την κοινωνική αλληγορία. Ο Μπονγκ Τζουν Χο βρίσκει τον τρόπο να αναδείξει τις ταξικές αντιθέσεις με κινηματογραφική ευρηματικότητα και πρωτοτυπία. Οι χαρακτήρες, που εύκολα θα μπορούσαν να κατρακυλήσουν στην καρικατούρα, κατορθώνουν να αποκτήσουν βάθος, οντόντητα και διακριτά χαρακτηριστικά. Μια βαθειά πολιτική ταινία που προκαλεί στο θεατή συγκίνηση, πικρία, τρόμο, έκπληξη και αγωνία σαν ένα απολαυστικό παζλ.

Διακρίσεις: Χρυσός φοίνικας Φεστιβάλ Κανών 2019, 

4 Όσκαρ 2020 (Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Ξενόγλωσσης Ταινίας, κλπ),

 Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας 2020.