Αρχαίο ελληνικό θέατρο στην Σμύρνη

Τετ, 13/01/2021 - 07:17

Η ιστορία είναι εδώ και μιλάει τη δική της γλώσσα...

Σύμφωνα με δημισιεύματα Τουρκικών εφημερίδων, προχωρά η αρχαιολογική έρευνα και οι ανασκαφές και άρχισε να αποκαλύπτεται το αρχαίο ελληνικό θέατρο της πόλης στην συνοικία Καντιφέ Καλέ, της Σμύρνης.

Οι αρχαιολόγοι μιλούν για «Νέα Έφεσο», προσδοκώντας βέβαια στα οφέλη που θα φέρει ο τουρισμός, όπως συμβαίνει στην Έφεσο. Ανάλογη είναι και η γνώμη των κατοίκων στο Karabuk (αρχαία Αδριανούπολη) βόρεια της Άγκυρας, στο μέσο περίπου της απόστασης για την Πόλη. Εκεί εντυπωσιασμένοι από τα μωσαϊκά δάπεδα που έρχονται στο φως σε ερείπια μνημείων κυρίως Βυζαντινής περιόδου μιλούν για «Νέο Ζεύγμα». Τα μωσαϊκά από την αρχαία πόλη Ζεύγμα, στην Ν.Α. Τουρκία, που εκτίθενται στο μουσείο του Γκαζιαντέπ, πράγματι θεωρούνται μοναδικά και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες.

Στη Σμύρνη ο Δήμαρχος Tunç Soyer, επισκέφθηκε τα σκάμματα των ανασκαφών και δήλωσε σχετικά: «Στόχος του Μητροπολιτικού Δήμου είναι να γιορτάσει την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας (29/10/2023) με μια συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο, όπου πιστεύεται ότι όπως στην αρχαιότητα, 21.000 άνθρωποι θα συνεορτάσουν τη δημοκρατία στο χώρο αυτόν».

Πάντως οι ανασκαφές που συνεχίζονται και την χειμερινή περίοδο έχουν φθάσει στις κερκίδες του δυτικού ημικυκλίου του θεάτρου, αποκαλύφθηκαν επίσης επτά χώροι στα παρασκήνια ενώ πραγματοποιούνται ανασκαφές στην πλατφόρμα της σκηνής.

 

Σχετικά Άρθρα