"Το δωμάτιο με τους Μανδαρίνους" από την Πρόοδο Καλλιμασιάς

Παραστάσεις την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 στις 21.00 στο Ομήρειο
Δευ, 02/10/2023 - 16:31

Η θεατρική ομάδα του Εκπολιτιστικού Σωματείου Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος» παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή με το έργο του Ρ. Τομά, «Το δωμάτιο με τους Μανδαρίνους», σε σκηνοθεσία Κοσμά Μανέ.

Οι παραστάσεις θα δοθούν την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 στις 21.00 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

Είσοδος: Εθελοντική συνεισφορά

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΑΝΤΡΙΑΝ: ΑΘΗΝΑ ΘΛΙΒΙΤΗ

ΝΤΕΝΙΖ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΡΟΖΕ – ΕΡΓΑΤΗΣ: ΚΟΣΜΑΣ ΜΑΝΕΣ

ΛΟΥΛΟΥ: ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ

ΚΛΑΡΙΣΣΑ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΩΤΗΡΑΚΗ

ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΜΕΛΑ

ΜΑΡΣΕΛ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΗΣ

ΕΛΙΖ: ΕΛΠΙΔΑ ΔΑΛΑΤΣΗ

ΖΑΚ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΟΝΟΓΙΟΥΔΗΣ

ΚΑΤΡΙΝ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

ΚΡΙΣΤΙΝ: ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΖΙΜΠΑ

ΜΙΣ ΤΖΕΪΝ: ΑΘΗΝΑ ΠΥΚΝΗ

ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΥΡΑΚΗ

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ

ΚΙΝΕΖΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΦΗΚΑ

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ξετυλίγεται ένας κόσμος χαρακτήρων και καταστάσεων σε αυτοτελείς ιστορίες, όπου κυριαρχεί το ανέλπιστο, το απροσδόκητο και το απρόοπτο. Ποιος είναι το ισχυρό φύλο; Τι θέλει μια περίεργη κληρονόμος από την ξενοδόχο; Η συνάντηση δυο φίλων είναι τυχαία ή μήπως όχι; Τι θέλουν μια κινέζα, ένας αξιωματικός κι ένας φορτηγατζής στο δωμάτιο της Αγγλίδας τουρίστριας; Όλοι έχουν κάτι να κρύψουν και πρέπει να είναι προσεκτικοί. Μια λάθος κίνηση και όλα θα αποκαλυφθούν. Το έργο έχει γραφτεί από τον συγγραφέα το 1974. Ο Ρομπέρ Τομά πέθανε το 1989 σε ηλικία 62 ετών έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο μεθυστικό για έναν συγγραφέα από το να κάνει μια ολόκληρη αίθουσα να διασκεδάζει.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Ρομπέρ Τομά γεννήθηκε στο Γκαπ της Γαλλίας (28 Σεπτεμβρίου 1927 – 3 Ιανουαρίου 1989) και ήταν συγγραφέας, ηθοποιός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης. Σε ηλικία 17 ετών εγκαταλείπει τη γενέτειρά του και εγκαθίσταται στο Παρίσι. Από νωρίς αρχίζει να ασχολείται με το θέατρο, ως ηθοποιός πρώτα, ερμηνεύοντας μικρούς ρόλους, ενώ παράλληλα γράφει και προσπαθεί να προωθήσει τα θεατρικά του έργα, τα οποία ακολουθούσαν αστυνομική πλοκή, καθώς ο Τομά αγαπά ιδιαίτερα αυτό το είδος.

Ως συγγραφέας, σχεδόν από την αρχή, γοητεύτηκε από ένα περίεργο είδος, το οποίο και βοήθησε να επινοηθεί: το comédie policière ή το θρίλερ κωμωδίας, εκ των οποίων «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Το 1960 ο Τομά σημείωσε εξαιρετική επιτυχία με το «Man Trap», ένα χιουμοριστικό μυστήριο δολοφονίας, που έγινε επιτυχία στο Παρίσι μέσα σε μια νύχτα.

Τα έργα του Τομά δεν ήταν ποτέ μοντέρνα και συχνά απορρίφθηκαν από Γάλλους κριτικούς και διανοούμενους, αλλά το κοινό του τον αγάπησε. Ο Τομά πέθανε 62 ετών στο Παρίσι. Το τελευταίο έργο του πριν από το θάνατό του το 1989 είναι «Ο Κύκλωπας».

Σχετικά Άρθρα