Δωρεά του Παναγιώτη Τσάκου στην Εθνική Πινακοθήκη

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 30/11/2021 - 06:36

Συνάντηση με την μεγάλη ελληνίδα ιστορικό Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, είχε χθες ο καπ. Παν. Τσάκος σε εκδήλωση της Εθνικής Πικακοθήκης για τον Αλέξανδρο Σούτσο, για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της οποίας ένας εκ των χορηγών ήταν οι Παναγιώτης και Ειρήνη Τσάκου.

Η Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το σπουδαιότερο ίδρυμα ιστορίας της ελληνικής και δυτικοευρωπαϊκής τέχνης στη χώρα μας, με τη σημερινή της διάρθρωση, λειτουργεί από το 1976.

Η ίδρυση όμως του θεσμού, ανάγεται στο 1900, όταν δημοσιεύτηκε ο σχετικός νόμος και ανέλαβε καθήκοντα εφόρου, ο Γεώργιος Ιακωβίδης (1900-1918). Ηδη όμως από το 1834, στα πλαίσια της νέας κοινωνικής οργάνωσης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, κατά τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, ο "Περί Τεχνολογικών Συλλογών" νόμος, προέβλεπε την ίδρυση Μουσείου ζωγραφικής και χαρακτικών έργων στην Αθήνα.

Η Πινακοθήκη δίνει προτεραιότητα στην ανάδειξη της νεότερης ελληνικής τέχνης.

Ο αρχικός πυρήνας πινάκων, που συστάθηκε ήδη από τα πρώτα χρόνια του νέου κράτους, επί Καποδίστρια, εμπλουτίστηκε με δωρεές, ιδιαίτερα έργων δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής, πλουσίων Ελλήνων της διασποράς.

Στα 117 έργα που καταμετρήθηκαν το 1878, προστέθηκε και μεγάλη δωρεά πινάκων ζωγραφικής του Αλεξάνδρου Σούτζου, μεταξύ των οποίων είναι έργα του Καραβάτζιο, του Ανδρέα Παβία, του Στέφανου Τζαγκαρόλο, του Γύζη, του Λύτρα, του Βολανάκη κ.ά.

Σήμερα, το σύνολο των έργων ζωγραφικής, των γλυπτών, χαρακτικών, μικρογραφιών και επίπλων της Εθνικής Πινακοθήκης ανέρχεται σε 20.000.

Σχετικά Άρθρα