Ένας Ταρτούφος από τη... Βολισσό

Απόλαυση ο "Ταρτούφος" από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βολισσού ο "Όμηρος" στην ΠΕΚΕΒ.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 03/12/2018 - 06:50

Μια εξαιρετική παράσταση, γεμάτη γέλιο και πολλά χρήσιμα μηνύματα για τους θεατές, ο "Ταρτούφος", του μεγάλου δασκάλου της κωμωδίας, Μολιέρου, παρουσιάστηκε από τη "Θεατρική Ομάδα Βολισσού" ο "Όμηρος", στο κατάμεστο κινηματοθέατρο της ΠΕΚΕΒ στο Βροντάδο, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ. 

Το έργο αποτελεί μια οξύτατη σάτιρα κατά της θρησκοληψίας και της υποκρισίας. Γράφτηκε το 1664 και παίχτηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια καθιερωμένων εορτασμών - φεστιβάλ που συνήθιζε να διοργανώνει ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 14ος στις Βερσαλλίες και αμέσως προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Είναι πάντα επίκαιρο γιατί και στην εποχή μας δεν λείπουν εκείνοι που πηγαίνουν στην εκκλησία μόνο και μόνο για να μην τους βάλουνε απουσία, ενώ τα έργα τους καθόλου δεν συμφωνούν με τα λόγια τους, που θαμπώνουν τους αφελείς και δυστυχώς κατά περιόδους και το σύνολο της κοινωνίας, που τους βραβεύει ως διασημότητες. Και επειδή ''μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά'', ''παίρνει η μπόρα'' μετά και τους καλούς ανθρώπους, που είναι πραγματικά ενάρετοι και καθώς πρέπει.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Οινοποιείου ''Πραστιά'' και όλοι οι ηθοποιοί ήταν πολύ πολύ καλοί στον ρόλο του τιμώντας και υπηρετώντας άξια το σπουδαίο αυτό εεατρικό έργο. Το κοινό διασκέδασε με τα παθήματα του Ταρτούφου και τις φιλοσοφίες του και σίγουρα έχει κάμποσες ατάκες να θυμάται από όλα τα πρόσωπα του έργου, όπου οι ηθοποιοί κατάφεραν με κινήσεις, μορφασμούς και εύστοχες γκριμάτσες να τονίσουν τα λόγια τους... σαν να ήταν όλοι τους... πρωταγωνιστές. Πάντως θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην γίνει μία μεγάλη αναφορά στην Ευγενία Λαγού, που ήταν καθ' όλη τη διάρκεια του έργου ''η φωνή της συνείδησης και της κοινής λογικής'', μία ερμηνεία που πραγματικά έκλεψε την παράσταση.

Τα χειροκροτήματα, τα σφυρίγματα και οι αγκαλιές με τους ηθοποιούς δεν σταματούσαν μετά το τέλος της παράστασης. Την Σκηνοθεσία του έργου είχε επειμεληθεί ο Δημήτρης Κεφάλας, όπου ήταν στον ρόλο του Ταρτούφου και συμμετείχε στη διαμόρφωση του ρόλου του, στην επιμέλεια σκηνικών που επιμελήθηκε η Άννα Λαγού η οποία είχε επίσης και την επιμέλεια της Μουσικής και του Προγράμματος. Στο Υποβολείο και Βοηθός Σκηνής ήταν η Ιωάννα Κεφάλα. Οι επίπλωση για το έργο ήταν ευγενική χορηγία του Βαγγέλη Ξύδα (Κάμπος, Χίος). Τα φυτά ευγενική χορηγία της ''Εδέμ'' (Καλουτά, Χίος). Οι κομμώσεις και το μακιγιάζ προσφορά από τη Μαρία Κεφάλα (Κομμωτήριο, Βολισσός, Χίος) και Τεχνικός βοηθός ήταν ο Οδυσσέας Κοκκινάκης.

Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν στη σκηνή είναι οι ακόλουθοι:

Φλιπότ, η Μαρία Γιούργα, Περνέλ, η Αγγελική Ηλιαδάκη, Ελμίρα, η Μαρία Πουργιανού, Ντορίνα, η Ευγενία Λαγού, Δάμης, ο Σωτήρης Θεοδώρου, Μαριάννα, η Ελένη Μαλιαρίτση, Κλεάνθης, ο Γιάννης Ζορμπάς, Οργκόν, ο Στέφανος Πλακίδας, Βαλέριος, ο Νίκος Κατόπης, Ταρτούφος, ο Δημήτρης Κεφάλας, Ευπειθέστατος, η Ελένη Καραφώτη, Αστυνόμος, ο Γιάννης Γλίνης.

Σχετική συνέντευξη με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές του έργου, καθώς επίσης και στιγμιότυπα από την παράσταση μπορείτε να παρακολουθήσετε στην "Αλήθεια TV".

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι μία παράσταση ήταν λίγη, το έργο αυτό, με τους ίδιους ηθοποιούς, αξίζει και πρέπει να ξαναπαιχτεί σε επανάληψη και στην πόλη της Χίου.

Ο Ταρτούφος (του Μολιέρου του Γάλλου) με τη Βολισσό, τα Κουρούνια και την Αμανή στη σκηνοθεσία και στους ρόλους επί της σκηνής να κατεβεί... ή μάλλον να ανεβεί και στην πόλη του νησιού μας.

                

magepse_to_koino_o._volissianos_tartoyfos

Σχετικά Άρθρα