«Φτου και βγαίνω» από την Παναγία… των μαγαζιών στην πόρτα του… Ελληνικού Προξενείου

Από το τηλεοπτικό ένθετο του Σαββατοκύριακου στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 06/02/2021 - 19:47

Άντε τώρα να πεις… άγνωστη μια πάροδο της Απλωταριάς.

Τι θα λέγαμε όμως αν κρυφτούμε λίγο στις γωνιές της, παρατηρώντας γνωστές αλλά κυρίως άγνωστες λεπτομέρειες, της οδού Μαγαζιωτίσσης, που είναι στη μέση του εμπορικότερου δρόμου της πόλης;

Και κατ’ αρχήν γιατί Μαγαζιωτίσσης; Μα γιατί στο κέντρο της έχει μια Εκκλησιά την Παναγία Μαγαζιώτισσα, εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στα μαγαζιά.

Το γιατί εξηγείται: Γιατί ο σεισμός του 1881, που ισοπέδωσε το νησί άφησε λιγότερο πληγωμένη την Απλωταριά, οπότε ένας Ναός αφιερώθηκε στην Παναγία που έσωσε τα μαγαζιά, δηλαδή την Μαγαζιώτισσα.

Βέβαια ο δρόμος δεν είναι διάσημος μόνο γι’ αυτό, ούτε αυτό είναι το… μυστικό του.

«Φτου και να βγούμε» λοιπόν από μια γωνιά της και να παρατηρήσουμε το εμβληματικό νεοκλασικό, που βρίσκεται πάνω από το Φαρμακείο Δαμαλά και φτάνει στην απέναντι γωνία απέναντι από την Πυξίδα, στην παράλληλη οδό της Ευστρατίου Αργέντη.

Σ’ αυτό το κτίριο λοιπόν, που αν αναπαλαιωθεί η Απλωταριά θα πάρει άλλη μισή από την λάμψη της, κάποιο διάστημα στεγάστηκε το Ελληνικό Προξενείο, αφού πριν το 1912, η Ελλάδα ήταν μια… ξένη χώρα για την Χίο και το νησί μας  τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σκεφτόμαστε τον σκλαβωμένο Χιώτη να περνάει από την Απλωταριά, να σηκώνει το κεφάλι του και να βλέπει στον ιστό του κεντρικού μπαλκονιού της την Ελληνική σημαία;

Ανάλογοι θυρεοί με το έμβλημα του Ελληνικού Βασιλείου υπάρχουν και στις δύο πόρτες του κτιρίου αφού εκτός από την Μαγαζιωτίσσης, είχε και πίσω πόρτα στην οδό Ευστρατίου Αργέντη.

Μάλιστα μαζί με τον Κώστα Φασουλάκη, τον συμπατριώτη μας, που εκτός από ιστορικά στοιχεία, που έχει μελετήσει, γνωρίζει κάθε γωνιά της περιοχής, όπου και το εμπορικό για δεκαετίες της οικογένειας του, παρατηρούμε ότι πρώτον το κτίριο έχει πάνω πινακίδα της Ενώσεως εν Παρισίοις του 1828, άρα ήταν ασφαλισμένο από φωτιά, αλλά στον τοίχο του υπάρχει και το σήμα της Ανώνυμης Ηλεκτρικής Εταιρείας Χίου, είναι μάλιστα το πρώτο που ηλεκτροδοτήθηκε από την τότε Ιδιωτική Εταιρεία Ηλεκτροδότησης. που προηγήθηκε της... ΔΕΗ.

Η Μαγαζιωτίσσης έχει όμως άλλη μια Εκκλησιά, ιδιωτική, αφιερωμένη στον Άγιο Ισίδωρο και με εξωτερικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε Καθολικό Ναό, αφού και μέχρι πριν τον πόλεμο του 1940 στο νησί συνυπήρχαν Ορθόδοξοι, Καθολικοί, αλλά και Χιώτες Εβραϊκού θρησκεύματος, που εξοντώθηκαν όλοι στα Χιτλερικά Στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η ίδια η Μαγαζιώτισσα τώρα, με χαρακτηριστικό κόκκινο τούβλο στην πρόσοψη της και πνιγμένη ανάμεσα σε καταστήματα και πολυκατοικίες έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα αφού για πρακτικούς λόγους είναι η μοναδικά από τα εξωκκλήσια του κέντρου με το Ιερό της αντί στα Ανατολικά στον Βορρά.

Ως οδός βέβαια αρχίζει από την εμπορική Απλωταριά και καταλήγει στον εμβληματικό Μεζά, που θα μιλήσουμε στην επόμενη μας εκπομπή, που την εικόνα της επιμελείται ο Κωστής Αναγνώστου και το μοντάζ της ο Νέλο Μέσι.

 

Γιάννης Τζούμας

 

 

ftoy_kai_vgaino_stin_odo_magaziotissis_3

Σχετικά Άρθρα