"Φτου και βγαίνω" στην διπλή οδό Δημοκρίτου πρώην… Αγιασμένου

Από το ομότιτλο τηλεοπτικό ένθετο στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV το Σάββατο και την Κυριακή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 17/07/2021 - 18:24

Λοιπόν ας το δούμε έτσι.

Χτυπάμε “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”.

Μια ανιχνεύουμε γνωστούς δρόμους και μία αγνώστους.

Σήμερα βρισκόμαστε στην δεύτερη περίπτωση, σε ένα δρόμο και μάλιστα… διπλό, με τρανταχτό όνομα, αυτό του Δημόκριτου.

Τώρα μην ρωτήσετε τι δουλειά έχει ο προσωκρατικός Φιλόσοφος από τα Άβδηρα της Θράκης με την Χίο, γιατί και εμείς θα σας ρωτήσουμε, τι δουλειά έχει ο  Πλαστήρας να βρίσκεται δίπλα στον ιστορικό ΝΟΧ;

Απλά «έκατσε» που λέμε, συνεπώς ο ονομαστός Δημόκριτος, μάλλον ονομάτισε μια άσημη οδό και μάλιστα… διπλή, πλήν όμως, όπως και όλα στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν είναι απλά.

Κατ’ αρχήν βρισκόμαστε σε μια περιοχή φορτισμένη ιστορικά. Από την Λατινική επιρροή της Χίου η περιοχή ονομάζεται «Μπέλλα Βίστα» δηλαδή στα Ελληνικά «Ωραία θέα» γιατί όντως η θέα είναι υπέροχη προς τις Μικρασιατικές ακτές και είναι άσχετη με την Θεά ή την Αγία, που έδωσε στην περιοχή το όνομα "Αγιασμένος" διότι εδώ ακριβώς υπήρχε Χριστιανικός ναός με τρούλο μάλιστα, που αργότερα έγινε Οθωμανικό Τέμενος και ως τέτοιο σώζεται μόνο σε φωτογραφίες, γιατί μια ωραία… νύχτα, επί Χούντας, γκρεμίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και στη θέση του φύτρωσε μια… πολυκατοικία.

Εκεί βρίσκονταν και οι ιστορικές πλέον εγκαταστάσεις του ΝΟΧ, σήμερα ερείπια, όπου το πάθος του αείμνηστου ιστορικού Προέδρου του «Φάρου» Βαρβασίου Ανδρέα Αξιωτάκη, και η αγάπη του για την Μικρασία, εγκατέστησε, μετά από πολλούς αγώνες το άγαλμα του έφιππου Πλαστήρα, που είναι αντίγραφο του ιδίου αγάλματος, που ο γλύπτης Στυλιανός Τριάντης, φιλοτέχνησε στην κεντρική πλατεία της ιδιαίτερης πατρίδας του Έλληνος Στρατιωτικού, που διετέλεσε και Πρωθυπουργός, στην Καρδίτσα της Θεσσαλίας.

Έτσι ο «Μαύρος καβαλάρης» έχει πίσω του τον πρώην «Αγιασμένο» και μπροστά του το όνειρο ότι μπορεί να ξαναζωντανέψουν οι εγκαταστάσεις του ΝΟΧ.

Εκεί λοιπόν, απέναντι, και στρίβοντας δεξιά μπαίνει κανείς στην… άσημη οδό Δημοκρίτου, που την χωρίζει στην ουσία στα δυό, ένα κατάστημα ειδών Ψαρικής τέχνης σήμερα, ενώ στο βάθος μια μικρή πλατεία κατανέμει το χώρο σε πολυκατοικίες, μια από τις οποίες έχει στην είσοδο της ένα κυπαρίσσι.

Μία επίσης από αυτές, που στεγάζει και την Οικονομική Εφορία, αποκαλύπτει ένα υπόγειο γκαράζ, που απαλύνει το πρόβλημα των ΙΧ, που βρίσκονται σήμερα και στις πυλωτές των πολυκατοικιών.

Ευτυχώς μια αυλή με γιασεμί και κήπο σπάει τον μονοτονία του μπετόν, που προσπαθούν να απαλύνουν τα γήινα χρώματα των Πολυκατοικιών, που γειτνιάζουν με το Γήπεδο.

Ένας δρόμος χωρίζει τα σπίτια από τον αγωνιστικό χώρο ή καλύτερα ένας μαντρότοιχος, που περιέργως δεν πέφτει από μόνος του, αν και τόσο…διάφανος,  που από τις τρύπες του φαίνεται ο αγωνιστικός χώρος.

Οι κάτοικοι ματαίως όπως μας λένε περιμένουν το ενδιαφέρον του Δήμου, όπως ματαίως περίμεναν και την ανάδειξη του «Αγιασμένου» της περιοχής αφού μαζί με την μεγάλη Εκκλησία, οι μπουλντόζες… εξαφάνισαν και μια μικρότερη.

Η οδός καταλήγει στην έξοδο πάλι προς την «Μπέλλα Βίστα» από την άλλη δίοδο της, που όπως επισημαίνει ο Νίκος Παγούδης, βρίσκεται ένα ακίνητο του Νοσοκομείου, που παλιά στέγαζε την ταβέρνα του Τάσσου Ντούλου και τώρα, όπως γίνεται κλασσικά με την περιουσία του Σκυλίτσειου, αξιοποιείται αν όχι ως… σκουπιδότοπος, τουλάχιστον ως εκτροφείο… ποντικιών.

Ευτυχώς η έξοδος είναι… αποζημιωτική.

Διότι όπως και να την δεί κανείς «Μπέλλα Βίστα» είναι αυτή, που όλο και κάποια μυστικά κρύβει και αυτή, όπως την… διπλή οδό, που ανιχνεύσαμε σήμερα, αφού όπως αντιληφθήκατε, από οδό Δημοκρίτου μπήκαμε και ξανά από οδό Δημοκρίτου «φτού και βγήκαμε»

 

ftoy_kai_vgaino_-_stin_dipli_odo_dimokritoy_proin._agiasmenoy

Σχετικά Άρθρα