«Η μεγαλύτερη τιμή μου είναι που δίδαξα της ελληνική γλώσσα στα ελληνόπουλα της Αμερικής»

Η Αθηνά Τσόκου Κρομμύδα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 01/08/2021 - 22:10

Την μεγάλη ελληνίδα εκπαιδευτικό, την βραβευμένη από την Χιακή Ομοσπονδία με το 34ο Ομήρειο Βραβείο Αθηνά Τσόκου-Κρομμύδα, την συμπατριώτισσα μας, που αφιέρωσε την ζωή της στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στα ελληνόπουλα των ΗΠΑ, φιλοξενεί η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Η τέως διευθύντρια του Ημερήσιου Ελληνο-Αμερικανικού σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της Κοινότητος Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, φιλοξενείται την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως»

Η Αθηνά Τσόκου, που μιλάει για την συναρπαστική ζωή και την εκπαιδευτική της δράση στον Γιάννη Τζούμα, γεννήθηκε στα Μεστά της Χίου. Τις πρώτες της γνώσεις πήρε από το Δημοτικό σχολείο του χωριού της. Στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Θηλέων του νησιού μας απ’ όπου πήρε το Απολυτήριό της με άριστα.

 Από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1972 πήρε το Πτυχίο της Κλασσικής Φιλολογίας. Ως καθηγήτρια φιλόλογος δίδαξε στο Γυμνάσιο Αργυρουπόλεως, στο Ναυτικό Γυμνάσιο Καρδαμύλων και στο Γυμνάσιο Αρρένων Χίου.

Τον Αύγουστο του 1976 ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συνέχισε την επαγγελματική της σταδιοδρομία.

 Τα δύο πρώτα χρόνια διδάσκει στα Απογευματινά Σχολεία της Μεταμόρφωσης στην Κορόνα. Το 1979 παίρνει με υποτροφία το Masters στη δίγλωσση εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο St. John s. Αμέσως μετά προσλαμβάνεται από το ίδιο πανεπιστήμιο να διδάξει Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Εκεί συνεχίζει να διδάσκει μέχρι το 1985 παράλληλα προσλαμβάνεται από το Ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητος Αγίου Νικολάου Flushing για να γράψει αναλυτικό πρόγραμμα για τα Ελληνικά και να επιβλέπει το πρόγραμμα αυτό από τη θέση της υποδιευθύντριας. Τον αμέσως επόμενο χρόνο αναλαμβάνει επί πλέον τη Διεύθυνση του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου. Το 1990 γίνεται υποδιευθύντρια και για το Αμερικανικό Πρόγραμμα του Ημερησίου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος».

Το Σεπτέμβριο του 2000 διακόπτει την υπηρεσία της στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο του Αγίου Νικολάου και αναλαμβάνει τη Διεύθυνση του Ημερησίου Ελληνοαμερικανικού Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της ίδιας κοινότητας.

Από το C.W. Post Long Island University, το 1995, παίρνει το Professional Diploma στη διοίκηση σχολείων. Γνωρίζοντας τις ανάγκες του μαθητικού δυναμικού ηγήθηκε ομάδας εκπαιδευτικών των σχολείων της κοινότητας Αγίου Νικολάου για την απλοποίηση των βιβλίων των πολιτισμικών μαθημάτων, Ιστορίας και Θρησκευτικών. Το βιβλίο «Ελληνική Μυθολογία» είναι προϊόν του πνευματικού της μόχθου.

 Από το 1986 μέχρι το 1996 υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Διετέλεσε επίσης μέλος της Εφορείας του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια.

Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας των πολιτειακών εξετάσεων στο μάθημα των Ελληνικών που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Τον Σύλλογο των Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Ο Προμηθεύς» υπηρέτησε επί δύο διετίες ως πρόεδρος( και ).

Υπήρξε μέλος της συγγραφικής ομάδας του Προγράμματος «Παιδεία Ομογενών» του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Επανειλημμένως έχει δώσει διαλέξεις σε θέματα ελληνικής εκπαίδευσης, πολιτισμού, ιστορίας και λογοτεχνίας. Επίσης, επανειλημμένως έχει λάβει μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε ανοικτές συζητήσεις σε θέματα παιδείας και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις (διαλέξεις, παρουσιάσεις, συμπόσια). Από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι το Μάιο του 2015 υπήρξε παραγωγός εβδομαδιαίου λογοτεχνικού προγράμματος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Cosmos FM» της Νέας Υόρκης με τίτλο «Ταξίδι στο Χρόνο, Συντροφιά με τους Μεγάλους της Λογοτεχνίας μας!».

 Στο φιλανθρωπικό τομέα τις υπηρεσίες της προσέφερε πάνω από είκοσι χρόνια στο ίδρυμα Ronald Mc Donald για την οικονομική ενίσχυση του Οίκου, όπου φιλοξενούνται οικογένειες από Ελλάδα και Κύπρο, των οποίων τα παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης.

Τον Απρίλιο του 1991 της απονεμήθηκε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο το μετάλλιο των Τριών Ιεραρχών.

Τον Ιούνιο του 1992 την τίμησε το σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της Κοινότητας Αγίου Νικολάου, Flushing, για τις υπηρεσίες της, ενώ τον Ιανουάριο του 1993 η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της απένειμε τον τίτλο της Εκπαιδευτικού της Χρονιάς.

 Τον Ιανουάριο του 1996 την τίμησε ο Σύλλογος Γονέων και Δασκάλων του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Νικολάου για την προσφορά της στην εκπαίδευση των μαθητών του. Ταυτόχρονα, το όνομά της με σχετική αναφορά στο έργο της γράφτηκε στα Αρχεία του Κογκρέσου. Επίσης, τότε βραβεύθηκε από τη Βουλή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για την προσφορά της στην Ομογένεια.

Τον Μάιο του 1996 τιμήθηκε από το Σύλλογο Μεστουσίων Αμερικής «Ο Ταξιάρχης». Το Νοέμβριο του 1998 τιμήθηκε από τον Παγχιακό Σύλλογο «Κοραής». Τον Ιανουάριο του 2001 τιμήθηκε από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη» της κοινότητας Αγίου Νικολάου Flushing για την αφοσίωσή της και την ευδόκιμη δεκατετραετή υπηρεσία της στο σχολείο. Προς τιμήν της εκδόθηκε αναμνηστικό λεύκωμα. Επίσης, της απονεμήθηκε Εύφημος Μνεία από τη Βουλή της Πόλης της Νέας Υόρκης. Τον Μάιο του 2004 τιμήθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Δασκάλων του Ημερησίου Ελληνοαμερικανικού Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της Κοινότητας Αγίου Νικολάου, Flushing, ενώ προς τιμήν της εκδόθηκε αναμνηστικό λεύκωμα.

Τον Μάρτιο του 2005 βραβεύθηκε για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον Πολιτισμό από τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Αικατερίνη Μπούρα σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσαν οι Γενικοί Πρόξενοι όλων των Προξενείων της Νέας Υόρκης.Τον Μάρτιο του 2006, με εισήγηση του Γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη της απονεμήθηκε Τιμητική Μνεία από την Helen Marshall, Πρόεδρο της Κομητείας του Queens.

Τον Μάιο του 2007 για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα τιμήθηκε από την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών, ενώ ταυτόχρονα της απονεμήθηκε τιμητική Αναγνώριση της Συγκλήτου από την Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney).

Το Νοέμβριο του 2013 η Χιακή Ομοσπονδία Νέας Υόρκης της απένειμε το Ομήρειο Βραβείο ενώ παράλληλα προς τιμήν της εκδόθηκε αναμνηστικό λεύκωμα.

Η Αθηνά Τσόκου-Κρομμύδα είναι κόρη του Γιάννη και της Δήμητρας, αδελφή του Γιώργου και της Μαρίκας -ο μεγάλος αδελφός, ο Μιχάλης «εφυγε» στα δεκαοκτώ του χρόνια-, σύζυγος του Στεφάνου Κρομμύδα και μητέρα του Γιώργου και του Γιάννη.

Την ευτυχία της οικογένειάς της σφράγισε ο γάμος του Γιώργου με την Αννα Καντεράκη και η γέννηση των δυο εγγονών της, του Στέφανου και του Νικολάκη.

aytoprosopos_me_tin_athina_tsokoy_krommyda

Τσόκου Αθηνά

Σχετικά Άρθρα