Χίος, Πέμπτη 21 Μαρτίου

Κάνει απολογισμό το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

Δελτίο Τύπου
Παρ, 15/02/2019 - 15:52

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου η χειμερινή περίοδος του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, το οποίο, με συνέπεια στους στόχους και τη φιλοσοφία του, επέστρεψε στην καρδιά του χειμώνα, διοργανώνοντας μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για όλους και εγκαινιάζοντας νέες συνεργασίες.

Στις δύο πρώτες δράσεις, (Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Φεβρουαρίου) η ομάδα Seveneleven μέσω του πρότυπου προγράμματος θάλλω, 22 μαθητές του παραδοσιακού, λαϊκού και φωνητικού συνόλου του Μουσικού Σχολείου Χίου και οι φιλοξενούμενοι του γηροκομείο Χίου «Ζωρζής Γ. Μιχαληνός» και του οίκου Ευγηρίας «Η Αγία Μαρίνα» Καρδαμύλων, κατάφεραν να γεφυρώσουν με τραγούδια, κέφι και μουσική ένα χάσμα γενεών και να δημιουργήσουν μερικές από τις πιο δυνατές και συγκινητικές στιγμές του φεστιβάλ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η δράση αυτή στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί στα Καρδάμυλα σώμα εθελοντών, το οποίο κατόπιν εκπαίδευσης από την ομάδα seveneleven, θα ξεκινήσει να επισκέπτεται τακτικά το γηροκομείο της περιοχής προσφέροντας συντροφιά και ψυχαγωγία στους φιλοξενούμενους.

Την επόμενη μέρα στο Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χίου (Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου) πέντε ταλαντούχοι σπουδαστές του Ινστιτούτου Julius-Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου καθήλωσαν κυριολεκτικά μικρούς και μεγάλους. Το πρωί έδωσαν μια συναυλία την οποία παρακολούθησαν με αξιοσημείωτη προσήλωση κι ενθουσιασμό περίπου 350 μαθητές του 3ου, του 7ου και του 8ου Δημοτικού σχολείου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας μοιράστηκαν τη σκηνή με μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, χαρίζοντας στο κοινό μια μοναδική συναυλία μουσικής δωματίου.

Τις μέρες που ακολούθησαν (Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου) ο Κωνσταντίνος Δεστούνης, υποψήφιος διδάκτωρ και διδάσκων στο Royal College of Music του Λονδίνου, η Όλγα Holdorff - Μυριαγκού, μέλος σχημάτων και ορχηστρών στο Βερολίνο, η Μαρία Ανισέγκου, μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και καθηγήτρια στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και η Anita Rennert, επικεφαλής του Ινστιτούτου Julius-Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου, μετέτρεψαν ολόκληρη την πόλη της Χίου σε ένα μεγάλο ωδείο, παραδίδοντας μαθήματα σε 25 μαθητές όλων των ηλικιών και επιπέδων. Μέσα από τα εργαστήρια αυτά προέκυψαν πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες και «εκπλήξεις» που θα ανακοινωθούν προσεχώς.
 
Η αυλαία του φεστιβάλ έπεσε στο Ομήρειο το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου με μια διπλή εκδήλωση: Την προβολή της ταινίας «επιβάτες», ενός έργου εν εξελίξει του Στρατή Βογιατζή με θέμα το Γηροκομείο Χίου «Ζωρζής Γ. Μιχαληνός», που δημιουργήθηκε σε συμπαραγωγή με το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου και μια συναυλία κλασικής μουσικής με τους Κωνσταντίνο Δεστούνη, Όλγα Holdorff-Μυριαγκού και Μαρία Ανισέγκου.
 
Στο τέλος της βραδιάς, η βιολονίστα Όλγα Holdorff-Μυριαγκού και ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης, εμπνευστές και διοργανωτές του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου που υπογράφουν και την καλλιτεχνική επιμέλεια, ευχαρίστησαν από καρδιάς το κοινό, τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και όλους τους φορείς που αγκάλιασαν το φεστιβάλ και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Allianz, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με την ευγενική υποστήριξη του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, του Δήμου Χίου, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, και της Aegean Airlines.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 21/03/2019 - 16:24

Την ταινία Mimosas, παραγωγής Μαρόκου και Ισπανίας, θα προβάλει την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου στο Ομήρειο.

Η σκηνοθεσία είναι του Όλιβερ Λαξ, ενώ το σενάριο υπογράφει ο ίδιος και ο Σαντιάγκο Φιλόλ. Πρωταγωνιστούν: Αχμέντ Χαμούντ, Σαΐντ Αγκλί, Σακίμπ Μπεν Ομάρ

Ένα καραβάνι ταξιδεύει στην οροσειρά του Άτλαντα στο Μαρόκο με αρχηγό έναν βαριά άρρωστο Σεϊχη. Όταν κατά την διάρκεια του ταξιδιού εκείνος πεθαίνει, οι άντρες του αρνούνται να συνεχίσουν, όμως δύο ληστές που συνοδεύουν το καραβάνι ισχυρίζονται ότι ξέρουν το δρόμο και αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν το νεκρό στην τελευταία του κατοικία. Παράλληλα ένα σμπαραλιασμένο αυτοκίνητο διασχίζει την έρημο και τον..χρόνο. Ένας νεαρός επιβάτης βάζει σκοπό να βοηθήσει το καραβάνι να φτάσει στον προορισμό του.

  Η ιστορία της ταινίας φαίνεται οξύμωρη και είναι. Ο νεαρός σκηνοθέτης μας καλεί ν’ αφήσουμε στην άκρη τη λογική μας και μας κάνει κοινωνούς σ’ ένα παραισθητικό, υπνωτιστικό ταξίδι περιπλάνησης στο χώρο και το χρόνο όχι όμως χωρίς προορισμό. Γεμάτο με θεολογικές και υπαρξιακές αναφορές, με τη συνοδεία αραβικής μουσικής κι ένα επιβλητικό, αφιλόξενο τοπίο να είναι ο καταλύτης που θα υποβάλλει του λίγους «εκλεκτούς» σε δοκιμασίες πνευματικές και σωματικές (η πίστη, η επιμονή, ο νους, το σώμα όλα δοκιμάζονται), η ταινία είναι σαν ένα παραμύθι της Ανατολής, μια παραβολή από το Κοράνι ή τη Βίβλο ή σαν τους αντικατοπτρισμούς της ερήμου.

Διακρίσεις: Μεγάλο Βραβείο Εβδομάδας Κριτικής Φεστιβάλ Κανών 2016, βραβείο καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Καΐρου 2016.