Χίος, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Κάνει απολογισμό το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

Δελτίο Τύπου
Παρ, 15/02/2019 - 15:52

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου η χειμερινή περίοδος του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, το οποίο, με συνέπεια στους στόχους και τη φιλοσοφία του, επέστρεψε στην καρδιά του χειμώνα, διοργανώνοντας μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για όλους και εγκαινιάζοντας νέες συνεργασίες.

Στις δύο πρώτες δράσεις, (Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Φεβρουαρίου) η ομάδα Seveneleven μέσω του πρότυπου προγράμματος θάλλω, 22 μαθητές του παραδοσιακού, λαϊκού και φωνητικού συνόλου του Μουσικού Σχολείου Χίου και οι φιλοξενούμενοι του γηροκομείο Χίου «Ζωρζής Γ. Μιχαληνός» και του οίκου Ευγηρίας «Η Αγία Μαρίνα» Καρδαμύλων, κατάφεραν να γεφυρώσουν με τραγούδια, κέφι και μουσική ένα χάσμα γενεών και να δημιουργήσουν μερικές από τις πιο δυνατές και συγκινητικές στιγμές του φεστιβάλ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η δράση αυτή στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί στα Καρδάμυλα σώμα εθελοντών, το οποίο κατόπιν εκπαίδευσης από την ομάδα seveneleven, θα ξεκινήσει να επισκέπτεται τακτικά το γηροκομείο της περιοχής προσφέροντας συντροφιά και ψυχαγωγία στους φιλοξενούμενους.

Την επόμενη μέρα στο Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χίου (Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου) πέντε ταλαντούχοι σπουδαστές του Ινστιτούτου Julius-Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου καθήλωσαν κυριολεκτικά μικρούς και μεγάλους. Το πρωί έδωσαν μια συναυλία την οποία παρακολούθησαν με αξιοσημείωτη προσήλωση κι ενθουσιασμό περίπου 350 μαθητές του 3ου, του 7ου και του 8ου Δημοτικού σχολείου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας μοιράστηκαν τη σκηνή με μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, χαρίζοντας στο κοινό μια μοναδική συναυλία μουσικής δωματίου.

Τις μέρες που ακολούθησαν (Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου) ο Κωνσταντίνος Δεστούνης, υποψήφιος διδάκτωρ και διδάσκων στο Royal College of Music του Λονδίνου, η Όλγα Holdorff - Μυριαγκού, μέλος σχημάτων και ορχηστρών στο Βερολίνο, η Μαρία Ανισέγκου, μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και καθηγήτρια στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και η Anita Rennert, επικεφαλής του Ινστιτούτου Julius-Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου, μετέτρεψαν ολόκληρη την πόλη της Χίου σε ένα μεγάλο ωδείο, παραδίδοντας μαθήματα σε 25 μαθητές όλων των ηλικιών και επιπέδων. Μέσα από τα εργαστήρια αυτά προέκυψαν πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες και «εκπλήξεις» που θα ανακοινωθούν προσεχώς.
 
Η αυλαία του φεστιβάλ έπεσε στο Ομήρειο το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου με μια διπλή εκδήλωση: Την προβολή της ταινίας «επιβάτες», ενός έργου εν εξελίξει του Στρατή Βογιατζή με θέμα το Γηροκομείο Χίου «Ζωρζής Γ. Μιχαληνός», που δημιουργήθηκε σε συμπαραγωγή με το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου και μια συναυλία κλασικής μουσικής με τους Κωνσταντίνο Δεστούνη, Όλγα Holdorff-Μυριαγκού και Μαρία Ανισέγκου.
 
Στο τέλος της βραδιάς, η βιολονίστα Όλγα Holdorff-Μυριαγκού και ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης, εμπνευστές και διοργανωτές του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου που υπογράφουν και την καλλιτεχνική επιμέλεια, ευχαρίστησαν από καρδιάς το κοινό, τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και όλους τους φορείς που αγκάλιασαν το φεστιβάλ και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Allianz, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με την ευγενική υποστήριξη του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, του Δήμου Χίου, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, και της Aegean Airlines.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 23/10/2019 - 16:03

Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, με την υποστήριξη του Antenna Group, παρουσιάζει σε απευθείας μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης , το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, στις 7.55μ.μ. τη ρομαντική όπερα του Jules Massenet "Mανόν".

Η ιστορία της Μανόν, που ξεκινά από μια αθώα χωριατοπούλα και γίνεται μια πολυπόθητη εταίρα και στο τέλος καταλήγει πάμφτωχη στη φυλακή, αποτελεί μια από τις πιο τραγικές ιστορίες της λογοτεχνίας και της μουσικής. Η Lisette Oropesa ερμηνεύει την ακαταμάχητη Μανόν, μια τραγική καλλονή που υποκύπτει στις ηδονές της ζωής, σε ένα ρόλο που αναδεικνύεται από την αποκαλυπτική σκηνοθεσία του Laurent Pelly. Ο Michael Fabiano είναι ο ερωτοχτυπημένος Ιππότης ντε Γκριέ, που ο αβάσταχτος έρωτάς του για τη Μανόν τον οδηγεί στην καταστροφή. Ο Maurizio Benini διευθύνει την ρομαντική αυτή όπερα του Massenet.

Σκηνοθεσία: Laurent Pelly
Σκηνικά: Chantal Thomas
Κοστούμια: Laurent Pelly
Φωτισμοί: Joël Adam
Χορογράφος: Lionel Hoche

Mανόν: Lisette Oropesa
Ιππότης Ντε Γκριέ: Michael Fabiano
Γκιγιό ντε Μορφονταίν: Carlo Bosi
Λεσκώ: Artur Ruciński
Ντε Μπρετινύ: Brett Polegato
Κόμης Ντε Γκριέ: Kwangchul Youn

Μουσική διεύθυνση: Maurizio Benini

Διάρκεια: 3 ώρες & 52 λεπτά

Στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους