Χίος, Παρασκευή 26 Απριλίου

Μια απολαυστική «Ρένα»

ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 18»
Κυρ, 16/12/2018 - 09:53

Η τάση που παρατηρείται τώρα τελευταία, να επαναλαμβάνονται θεατρικά κάποιες από τις μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, φαίνεται ότι επηρέασε και τον δικό μας Σύλλογο Φίλων Θεάτρου και Τέχνης «Παρασκήνιο 18». Έτσι, μετά τα «Κίτρινα γάντια», που είχε ανεβάσει η θεατρική ομάδα «Ρότα» που ήταν ο προπομπός του «Παρασκηνίου 18», και είχε σημειώσει επιτυχία, ήρθε η σειρά μιας ακόμα προσέγγισης, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Με πρωτότυπο και έξυπνο, οφείλουμε να ομολογήσουμε, από τον πάντα εφευρετικό Σταύρο Σπυράκη που επιχείρησε να παρουσιάσει αποσπάσματα από κάποιες ταινίες της αείμνηστης Ρένας Βλαχοπούλου με τη βοήθεια στη διασκευή από την Ευγενία Κλαδιά.

   Έτσι, χτες, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Καλλιμασιάς είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το «Σινεμά της Ρένας» και να γελάσουμε με την ψυχή μας με τα διαδραματιζόμενα επί σκηνής. Βλέπετε, ο Σπυράκης που είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια και η Ευγενία Κλαδιά που υποδύθηκε την Βλαχοπούλου, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συντελεστές, κατάφεραν να αποδώσουν άψογα τα αποσπάσματα των ταινιών της μεγάλης ηθοποιού και να εισπράξουν το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος.

Κίνηση, ρυθμός, χορός

  Μια αλήθεια είναι ότι η κωμωδία είναι ένα δύσκολο είδος θεάτρου. Η επιτυχία του «Παρασκηνίου 18» και των ερασιτεχνών ηθοποιών του ήταν ότι δεν μιμήθηκαν τους αρχικούς πρωταγωνιστές των ταινιών, αλλά έδωσαν  τη δική τους ερμηνεία. Κατάφεραν να μας κάνουν να γελάσουμε με την ψυχή μας και να περάσουμε ένα ευχάριστο και απολαυστικό βράδυ. Ο Σπυράκης προσέγγισε με σεβασμό τις ταινίες της Ρένας Βλαχοπούλου και τις «έντυσε» με δικής του έμπνευσης κίνηση, ρυθμό, χορό, μουσική δημιουργώντας επί σκηνής μια χαρούμενη και όμορφη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Μια ατμόσφαιρα που μεταλαμπαδευόταν και στην πλατεία κάνοντας πολλά πικραμένα χειλάκια να γελάσουν αυθόρμητα. Και αυτό ήταν μια επιτυχία!

   Όπως ανέφερα και πιο πάνω πρωτότυπος ήταν ο τρόπος προσέγγισης του σκηνοθέτη. Αρχικά με ένα βίντεο από στιγμές ζωής της μεγάλης πρωταγωνίστριας και στη συνέχεια με τη μεταφορά μας σε ένα σινεμά (Σινέ Ρένα) με την ταμία και την ταξιθέτρια, αλλά και τους εργάτες του σινεμά, να υποδέχονται τους θεατές. Ο σκηνοθέτης μαζί με την Κλαδιά που διασκεύασαν το έργο επέλεξαν τα πιο κωμικά αποσπάσματα από πέντε ταινίες της Ρένας  Βλαχοπούλου: «Το λαχείο της Ρένας», «Η Ρένα μοδίστρα», «Ο γαμπρός της Ρένας», «Η Ρένα και οι Χίπιδες» και «Το χαρέμι της Ρένας» με πιο ξεκαρδιστικά τα τρία τελευταία.

Δροσιά και ζωντάνια

   Τι άλλο χαίρεσαι στην παράσταση; Τη δροσιά και τη ζωντάνια των νέων παιδιών στο χορό, τον αυθορμητισμό κάποιων από τους ηθοποιούς που είχαν μικρούς ή μεγαλύτερους ρόλους, τη μεταμφίεση σε … χανούμισσες κάποιων δραπετών αλλά και τις γοητευτικές, «πραγματικές» χανούμισσες όλο χάρη και σκέρτσο. Και όπως αποδείχτηκε ο Σπυράκης κάνει καλή δουλειά τόσο στη διδασκαλία, όσο και στη μεταφορά του έργου στη σκηνή.

   Συμπερασματικά τα συγχαρητήρια απευθύνονται σε όλους και όλες που έδωσαν ό, τι καλύτερο για την επιτυχία της παραστασης: Σταύρο Σπυράκη, Ευγενία Κλαδιά, Τέρυ Μανωλάκη, Ρία Κλήμη, Αργυρώ Μικέδη, Μηνά Βασιλικό (εξαιρετικός στο ρόλο του γαμπρού, έβγαλε πολύ γέλιο), Νίκο Γιακούμα, Ευάγγελο Αϊβαλιώτη, Μενέλαο Μικέδη (ωραίος ως Αμερικάνος), Βάσω Μορτάκη, Ιουλιέττα Κίτρινου, Γιάννη Δημητρακάκη, Ελένη Κοντογιάννη, Μαρία Νούσια, Φωτεινή Θλιβίτη, Αγγελική Περδικάρη, Μάϊρα Λεμονιάδη, Γιάννη Κουγιούλη (πειστικός ως Εμίρης).

   Ο σχεδιασμός των σκηνικών και η ενδυματολογία ήταν της Ευγενίας Κλαδιά, οι φωτισμοί του Σαράντου Κωστίδη, η επιμέλεια μουσικής του Σταύρου Σπυράκη.

   Μια ευχάριστη παράσταση που αξίζει να δείτε και που συνεχίζεται και απόψε στις 9 στο Πνευματικό Κέντρο της «Προόδου» Καλλιμασιάς.  

Δ. Φ.   

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 25/04/2019 - 11:06

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού (29/04), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και οι Καλλιτεχνικές και Αθλητικές Δράσεις Χίου, οργανώνουν το Σάββατο 4 Μαΐου (ώρες 13:00-18:00), Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τango, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Το Φεστιβάλ «3rd Chios Tango Encuentros» φιλοξενεί παγκοσμίου φήμης δασκάλους, μουσικούς και χορευτές Τango, ενώ θα συμμετέχουν πάνω από 150 χορευτές από χώρες της Ευρώπης, την Αργεντινή, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Περιλαμβάνει σεμινάρια χορού, ομαδική χορευτική επίδειξη και ελεύθερο χορό.

 

Η συμμετοχή στο φεστιβάλ είναι δωρεάν.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).