Χίος, Πέμπτη 9 Ιουλίου

Μια ''Αρμονία'' παιδική και εφηβική, σαν μελωδικό ''ταξιδάκι αναψυχής''...δρόσισε το Ομήρειο!

Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 13/06/2019 - 06:11

  Mια ''Αρμονία'' γεμάτη ζωντάνια, σύνδεση, χαρά κι αγάπη...και ένα εμπνευσμένο, υπέροχο ρεπερτόριο γεμάτο παιδική κι εφηβική διάθεση στην απόδοση, τη γλυκιά μελωδική αίσθηση, τους στίχους, την άψογη συνεργασία και την εύστοχη πρωτοβουλία στις χορευτικές-συνοδευτικές κινήσεις των παιδιών...γέμισε το Ομήρειο με όμορφα τραγούδια και χαρούμενο κόσμο- την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, στις 7.30 μ.μ.- στην καθιερωμένη, ετήσια εκδήλωση της Παιδικής και Εφηβικής Χορωδίας του ''Παγχιακού Ομίλου Μουσικής Παιδείας η Αρμονία'', όπου τα παιδιά ενθουσίασαν και πέρασαν καλά μαζί με τη Μαέστρο τους Βίνα Αμπανούδη, που διδάσκει 20 χρόνια στην ''Αρμονία'' με φροντίδα κι αγάπη.

 Όπως τόνισε και η Πρόεδρος του ''Παγχιακού Ομίλου Μουσικής Παιδείας η Αρμονία'', Γεωργία Μάντικα, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, πολλά από τα παιδιά της Χορωδίας είναι μικρότερα κι από 5 χρονών και ενώ δεν γνωρίζουν ακόμη ανάγνωση...όχι μόνο έμαθαν όλα τα λόγια των τραγουδιών απ' έξω και συμμετείχαν άριστα στο σύνολο...έκαναν παράλληλα και υπέροχες διφωνίες (πρώτη-δευτέρα φωνή) που γλύκαναν τα τραγούδια ευχάριστα. Πολύ επιτυχημένα σόλα και ντουετάκια, κυρίως από τα πιο μεγάλα παιδιά (κι' από τα μικρά όμως), στόλισαν την όμορφη συναυλία που είχε τίτλο ''Δε μεγαλώνω!'', από το ομώνυμο τραγούδι των Β.Δήμα και Δ.Σχοινά, που στο τέλος της εκδήλωσης όλα τα παιδιά το ξανατραγούδησαν με κέφι και το αφιέρωσαν ''στο μπαμπά της χορωδίας μας το Δημήτρη Μάντικα''(που είχε γενέθλια την Τετάρτη), όπως είπε χαρακτηριστικά η Μαέστρος της Αρμονίας Βίνα Αμπανούδη.

Ένα πολύ ευχάριστο μουσικό απόγευμα, ''σαν ταξιδάκι αναψυχής'', δρόσισε το κοινό στο φινάλε της μέρας (μετά από τη ζέστη του πρω'ι'νού και του μεσημεριού της Τετάρτης) με τη ''Τζαμά'ι'κα'' και τη ''Γοργόνα'' του Μάνου Λο'ί'ζου, ''Τα τερατάκια της τσέπης'' του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ''Το μαγικό βουνό''(Θ.Παπαδόπουλου-Π.Καρασούλου)που δεν είναι καθόλου εύκολο τραγούδι ούτε για τους ενήλικες...''Τα παλιομισοφόρια''(των ανεπανάληπτων Χατζιδάκι και Σακελλάριου)...και αρκετά άλλα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που τα παιδιά της ''Αρμονίας'' τα απέδωσαν με μεγάλη επιτυχία και γούστο  Όμορφα παιδιά!...Με μουσική αντίληψη πολύ καλλιεργημένη για την ηλικία τους...παιδιά με ζωντάνια και κοινωνικότητα...με συνεργατικότητα, συντονισμό, χαρά και πρωτοβουλία!

 Θα τα δούμε, θα τα ακούσουμε και θα τα απολαύσουμε ξανά στη μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό Θέατρο Καστρομηνά στις 5 Αυγούστου, όπου η ''Αρμονία'' ανοίγει το πρόγραμμα της βραδιάς σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδίων ''ο Γεώργιος Βούρος'' και τη χορωδία του, που διευθύνει επίσης η Μαέστρος Βίνα Αμπανούδη.

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Δευ, 06/07/2020 - 17:50

 

 34 ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε η παρουσία της στήλης «Καθημερινά» του Δημήτρη Φρεζούλη στον χιώτικο Τύπο, εκ των οποίων τα μισά (17) έχουν πάρει και τη μορφή βιβλίου. Μια στήλη που ξεκίνησε καθημερινή στον πάλαι ποτέ «Χιακό Λαό» το 1987, συνεχίστηκε στην «Αλήθεια» από το 1991, έγινε εβδομαδιαία από το 2012 με την κυκλοφορία της εφημερίδας μια φορά την εβδομάδα και επανήλθε σε ημερήσια βάση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Μόλις κυκλοφόρησε το 14οβιβλίο με τα «Καθημερινά» της διετίας 2018-2019 από τις εκδόσεις «Άλφα Πι» συνεχίζοντας μια εκδοτική πορεία που ξεκίνησε το 2004 από τον αείμνηστο Αντώνη και τον Γιάννη Παληό. Μια εκδοτική σειρά που αντιστέκεται στο χρόνο και καταγράφει υπό μορφή χρονογραφημάτων τη χιακή καθημερινότητα.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Δημ. Φρεζούλης στην εισαγωγή του βιβλίου: «Από τα παιδικά χρόνια μου με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα χρονογραφήματα των άριστων του είδους… Του Δημήτρη Ψαθά, του Παύλου Παλαιολόγου, του Γιαννουκάκη και τόσων άλλων. Ήταν οι εποχές που πολλοί αγόραζαν την εφημερίδα για να διαβάσουν αποκλειστικά το χρονογράφημα που αποτελούσε το άλφα και το ωμέγα (…). Έτσι, όταν ο Αλέκος Μάλης, τότε διευθυντής του «Χιακού Λαού», μου ζήτησε δείγμα γραφής, σκέφτηκα να γράψω κάτι σαν χρονογράφημα και να δώσω στη στήλη τον τίτλο «Καθημερινά», γιατί θα ασχολούνταν με καθημερινά θέματα και θα δημοσιεύονταν και κάθε μέρα…

Τότε γεννήθηκαν τα «Καθημερινά», και επειδή ήμουν και δημόσιος υπάλληλος, και φοβόμουν ότι ίσως είχα συνέπειες με την ελεύθερη έκφρασή μου, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω και ένα ψευδώνυμο και έτσι γεννήθηκε και ο ΔΗ-ΦΙ τα πρώτα χρόνια…

Η ταπεινή, λοιπόν, εκείνη στήλη του 1987, που είχε «χαθεί» μέσα στην ύλη της 2ης σελίδας του «Χιακού Λαού», άντεξε στον πανδαμάτορα χρόνο. Μια ταπεινή στήλη που με τον καιρό εξελίχθηκε σε ένα ιδιόμορφο χιακό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφονται θέματα της καθημερινότητας και η κατάθεση ψυχής ενός επίσης ταπεινού ανθρώπου που προσπαθεί να πιάσει το σφυγμό της χιώτικης πραγματικότητας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αγάπη και την εκτίμηση που έχετε αγκαλιάσει τα «Καθημερινά» και ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις άλφα πι και ιδιαίτερα τον Γιάννη Παληό που πιστεύει πως έχουν μιαν αξία. Και όλους εσάς που τα τελευταία χρόνια με τιμάτε με την αγάπη και την προσοχή σας. Να είμαστε καλά και να συνεχίζουμε!».

Τα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» και ο πρώτος τόμος «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του ίδιου θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα και θα συνοδευτούν από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσουν οι Γιώργος Μισετζής και Μαρία Καλαγκιά.