Χίος, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου

Μια εκρηκτική και τρυφερή «Φιλουμένα»

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Μ.Ε.Ο.Θ. - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣABBATO 8 & ΚΥΡΙΑΚΗ 9/12 ΣΤΙΣ 8 μ.μ.
Παρ, 07/12/2018 - 18:22
Μαριέττα Σκανδάλη και Απόστολος Τζιώτης στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της "Φιλουμένας Μαρτουράνο"

Για τρίτη συνεχόμενη φορά, τα τελευταία 5 χρόνια, η Θεατρική Ομάδα του Μ.Ε.Ο.ΘΥΜΙΑΝΩΝ  καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας σε μια παράσταση από την αρχή μέχρι το τέλος. Όχι μόνο λόγω του έργου που παρουσιάζει αλλά και για την υποκριτική ικανότητα των μελών της, τα περισσότερα από τα οποία έχουν δοκιμαστεί επανειλημμένα επί σκηνής και έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Ερασιτέχνες μεν αλλά με πάθος για την τελειότητα, κάτι που είναι σημαντικό και ουσιαστικό σε μια θεατρική παράσταση. Και αν θέλετε και ζητούμενο.

   Έτσι και την Πέμπτη 6/12/18, στη σκηνή του Ομηρείου ξεδιπλώθηκε το ταλέντο των πρωταγωνιστών της Ομάδας που αντέχει στο χρόνο και είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια πολύ καλή παράσταση. Με δύο πρωταγωνιστές με εμπειρία να πλαισιώνονται και από άλλους, μεταξύ των οποίων και νέα παιδιά, και να ζωντανεύουν στη σκηνή μια δραματική κωμωδία με πολλές ανατροπές, αλλά και με ευτυχισμένο τέλος.

«Φιλουμένα Μαρτουράνο»

   Ο λόγος για το θεατρικό έργο του Εντουάρντο ντε Φιλίππο «Φιλουμένα Μαρτουράνο» που μπορεί να γράφτηκε το 1946 και να διαδραματίζεται στην Ιταλία, αλλά δεν έχει χάσει και πολλά πράγματα στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τότε μέχρι σήμερα. Όσον αφορά τις σχέσεις των ανθρώπων και ειδικότερα των ζευγαριών, τις γυναικείες πονηριές για την επίτευξη του στόχου τους, τον ευμετάβλητο χαρακτήρα των ανδρών που μπορεί να το παίζουν σκληροί αλλά στο τέλος είναι σκέτο ζυμάρι.

   Το δράμα συναγελάζεται με την κωμωδία στο έργο του ιταλού συγγραφέα και η Ευγενία Ασλανίδη, που σκηνοθέτησε την παράσταση, κατάφερε να μας δώσει πολύ ζωντανά τόσο τις δραματικές, όσο και τις κωμικές σκηνές. Και μάλιστα αυτές τις τελευταίες ως λύτρωση προς το τέλος του έργου.

Το πλεονέκτημα

   Έχοντας στη φαρέτρα της δύο πρωταγωνιστές (Μαριέττα Σκανδάλη και Αποστόλη Τζιώτη) που ανταποκρίθηκαν απόλυτα στις δύσκολες, οφείλουμε να ομολογήσουμε, απαιτήσεις του έργου. Και είναι μεγάλο πλεονέκτημα να διαθέτεις δύο τέτοιους ηθοποιούς με τόσες δυνατότητες και ο Μ.Ε.Ο.Θ. είναι πολύ τυχερός που έχει στις τάξεις του τόσο τη Μαριέττα, όσο και τον Αποστόλη. Και έναν ακόμα κορυφαίο, τον Γιάννη Τσουμπαριώτη, που δυστυχώς λόγοι υγείας τον κρατούν μακριά από τη σκηνή, αλλά ελπίζουμε σύντομα να τον δούμε και πάλι να πρωταγωνιστεί.

   Πάντως από τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας ξεχώρισε ο Βαγγέλης Μπολάκης, που φάνηκε ότι έχει ταλέντο, ενώ και τα υπόλοιπα στάθηκαν σωστά στο ύψος των περιστάσεων. Γιάννης Χονδρέλης, Δέσποινα Μερούση, Σούλα Πλυτά, Ματίνα Κουμπιά, Αντώνης Χριστοδούλου, Σιδερής Παναγιωτάκης, Γιάννης Κωνσταντάς, Μαριάνθη Χαρίτου.

   Τα σκηνικά ήταν των Κώστα Ζώη, Παναγιώτη Χατζέλη και Σταύρου Αναστασάκη, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Λούρου και η επιλογή της μουσικής του Πέτρου Τζιώτη.

Εκρηκτική και τρυφερή

   Η «Φιλουμένα Μαρτουράνο», ως έργο και ως παράσταση ήταν εκρηκτική, εριστική, συγκινητική, τρυφερή, ερωτική. Αρχίζοντας με σκηνές έντασης ανάμεσα στη Φιλουμένα και στον Ντομένικο, επειδή η πρώτη πήγε να τον «τυλίξει» με πονηρό τρόπο, κάνοντας να την παντρευτεί, κάτι που κάνει τον δεύτερο να εκραγεί. Ο γάμος ήταν ένας γυναικείος στόχος πιο παλιά για αποκατάσταση και μάλιστα σε εποχές φτώχιας, η οποία ανάγκαζε τα κορίτσια να «βγαίνουν στο κλαρί».  Βλέπετε έχει υποσχεθεί γάμο σε μια νεότερή του και ξεχνάει τα 25 χρόνια που πέρασε μαζί με τη Φιλουμένα και που του πρόσφερε ό,τι καλύτερο μπορούσε, εξυπηρετώντας όλες τις ανάγκες του. Και η απόδοση και των δύο ήταν τόσο ρεαλιστική που πρέπει να θύμισε σε κάποια ζευγάρια, ανάλογες πραγματικές σκηνές που συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Και ενώ η ένταση κορυφώνεται φτάνοντας στα άκρα, η εμφάνιση των τριών παιδιών της Φιλουμένας, και το ενδεχόμενο κάποιο από αυτά να είναι του Ντομένικο, μαλακώνει τις καταστάσεις. Και συγχρόνως έχουμε και τη λύτρωση για όλους.

   Η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» βλέπεται ευχάριστα, χωρίς να κοιτάζεις το ρολόι για το πότε θα τελειώσει και το ενδιαφέρον παραμένει αδιάπτωτο.

   Οι παραστάσεις συνεχίζονται Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 στο Ομήρειο, στις 8 μ.μ. με εθελοντική συνεισφορά.

   Η φωτογραφία είναι του Σιδερή Λοΐζου.

Δ. Φ.

Σχετικά Άρθρα

Η ΑΛΗΘΕΙΑ βρέθηκε στον Αποθήκη του ΜΕΟΘ και κατέγραψε τον οργασμό δουλειάς και το κέφι που επικρατεί
Σάβ, 23/02/2019 - 11:38

Αλήθεια πως και που χτυπάει η καρδιά της Μόστρας;

 

Και μετά Μόστρα είναι η παρέλαση της ή μια ολόκληρη διαδικασία κεφιού και προσφοράς, που διαρκεί μήνες πριν; 

Το απόγευμα της Παρασκευής η ΑΛΗΘΕΙΑ είπε να... ανατρέψει τα καθιερώμενα καταγραφής της παρέλασης της Μόστρας και να επισκεφθεί την περίφημη αποθήκη του Μ.Ε.Ο.Θ. στα Θυμιανά, καταγράφοντας τις αποκριάτικες ετοιμασίες, που έχουν αρχίσει από νωρίς, οι εθελοντές των Θυμιανών.

Η προετοιμασία, των κατασκευών θύμιζε πάρτυ, με όλους τους εθελοντές να βάφουν και να μαστορεύουν τα άρματα, με την μουσική συνοδεία τραγουδιών στο ραδιόφωνο.

 

Στην είσοδο μας υποδέχθηκε η Υπεύθυνη Καλλιτεχνικής Επιμέλειας, Τζούλι Ζερβούδη, και ο Υπεύθυνος Κατασκευών, Μιχάλης Γαλλίτης, όπου με την σειρά τους, προσκάλεσαν όλο τον κόσμο να παρευρεθεί στο Θυμιανούσικο καρναβαλικό έθιμο της Μόστρας.

Σύμφωνα με την κυρία Ζερβούδη η δράση της Μόστρας στηρίζεται και φέτος από το χιώτικο κοινό, μαζί με την συμμετοχή και πολύτιμη βοήθεια των παλιών και νεών εθελοντών της, ενώ ο κύριος Γαλλίτης με την σειρά του, υπόσχεθηκε μία αξέχαστη καρναβαλική εμπειρία, καθώς και φέτος θα παρουσιαστεί μία παρέλαση με πολλές εκπλήξεις μέσα από το ιδιαίτερα καυστικό χιούμορ της και την μοναδική της "κουδουναριά" που θα την κάνει και φέτος να ξεχωρίσει.

 

Στην αποθήκη συναντήσαμε τον 15χρονο Θοδωρή Στρατάκη, όπου παρά το νεαρό της ηλικίας του, λόγω της χρόνιας ενασχόλησης του στα εργαστήρια προετοιμασίας των αποκριάτικων αρμάτων, είχε αναλάβει τον σημαντικό ρόλο, να φτιάξει το στεφάνι του καρνάβαλου της παρέλασης.

 Ο νεαρός Θοδωρής μίλησε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV για την εμπειρία του μέχρι τώρα από το θυμιανούσικο έθιμο: "Η μόστρα είναι ένα ωραίο έθιμο, το οποίο σε κάνει να περνάς εύκολα και ωραία τον χρόνο σου βοηθώντας τους μεγαλύτερους.

Είναι καλό τα νέα παιδιά να έρχονται εδώ στα εργαστήρια, να παρακολουθούν και να μαθαίνουν από τους ανώτερους τους, για να συνεχιστεί το έθιμο μελλοντικά".

 Στα εργαστήρια, ανάμεσα στους ντόπιους εθελοντές, συναντήσαμε και τον Γιώργο Κυζερύδη, ένα πρόσχαρο θεσσαλονικιό, που επισκέφθηκε την Χίο, αγάπησε το έθιμο της Μόστρας και τα τελευταία 11 χρόνια έρχεται να βοηθήσει στην προετοιμασία για την καθιερωμένη αποκριάτικη παρέλαση.

 Τα ιστορικά έθιμα τα κρατάνε ζωντανά οι παλιές γενιές, για να τα μεταβιβάσουν με την σειρά τους στις επόμενες, έτσι από την αποθήκη της κατασκευής των αποκριάτικων αρμάτων, δεν θα μπορούσε να λείπει το πιο παλιό μέλος του Μ.Ε.Ο.Θ. Ο λόγος για τον κύριο Μανώλη Κωνσταντά.

 

Ο κύριος Κωνσταντάς έκλεισε φέτος τα 73 και όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι κουδουνάτος από μικρό παιδί, βοηθώντας στην  προετοιμασία των καρναβαλικών αρμάτων, μέχρι την κουδουναριά και την συμμετοχή του στην παρέλαση.

Στην ερώτηση αν βλέπει τους νέους, να έχουν ενεργό ρόλο στο έθιμο απάντησε: «Οι νέοι συμμετέχουν, κοίταξε σήμερα το εργαστήριο μας, που έχει όλα αυτά τα νέα παιδιά, τα έθιμα δεν πεθαίνουν, μόνο οι άνθρωποι, εμείς σιγά σιγά θα φύγουμε από την Μόστρα, με την εμπιστοσύνη μας στους νέους να την συνεχίσουν, γιατί θα το κάνουν.»

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην ανάδειξη της Μόστρας, μέσα από το Cosmote History,  δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους των Θυμιανών να διαφημιστεί το εθίμο, όσο η προβολή της Χίου συνολικά, έτσι ώστε να μάθει όλος ο κόσμος την ύπαρξη του νησιού μας,  μέσα από την ιστορική μας αποκριάτικη παρέλαση.  

 Στα εργαστήρια συναντήσαμε ακόμα στις κατασκευές τον Μιχάλη, Γιάννη και Στρατή Καράπουρνο, τον Σάκη Ανεζίνη στις ζωγραφιές, την Ευγενία Μακρή, την Σαραντή Καίτη, τον Βασιλόπουλο Τάσο, τον Κώστα Κυδωνάκη, τον Γιάννη Στρατάκη στις μπογιές.

Στην βαφή των αρμάτων τον Βαγγέλη Κοττατή και τους πιο μικρούς της παρέας, την Κάλια και τον Θάνο Ανεζίνη.

 

Τέλος για να μην αδικήσουμε κανέναν, να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω ονόματα ανήκουν στους εθελοντές που συναντήσαμε συγκεκριμένα το απόγευμα της Παρασκευής 23/02/19, στην αποθήκη του Μ.Ε.Ο.Θ., στην συνολική προετοιμασία συμμετέχουν και άλλοι πολλοί εθελοντές και εθελόντριες, τόσο στο εργαστήριο των αρμάτων, όσο και στο εργαστήριο των αποκριάτικων κουστουμιών.

 

Κυριακή Τζούμα