Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

Μια εκρηκτική και τρυφερή «Φιλουμένα»

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Μ.Ε.Ο.Θ. - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣABBATO 8 & ΚΥΡΙΑΚΗ 9/12 ΣΤΙΣ 8 μ.μ.
Παρ, 07/12/2018 - 18:22
Μαριέττα Σκανδάλη και Απόστολος Τζιώτης στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της "Φιλουμένας Μαρτουράνο"

Για τρίτη συνεχόμενη φορά, τα τελευταία 5 χρόνια, η Θεατρική Ομάδα του Μ.Ε.Ο.ΘΥΜΙΑΝΩΝ  καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας σε μια παράσταση από την αρχή μέχρι το τέλος. Όχι μόνο λόγω του έργου που παρουσιάζει αλλά και για την υποκριτική ικανότητα των μελών της, τα περισσότερα από τα οποία έχουν δοκιμαστεί επανειλημμένα επί σκηνής και έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Ερασιτέχνες μεν αλλά με πάθος για την τελειότητα, κάτι που είναι σημαντικό και ουσιαστικό σε μια θεατρική παράσταση. Και αν θέλετε και ζητούμενο.

   Έτσι και την Πέμπτη 6/12/18, στη σκηνή του Ομηρείου ξεδιπλώθηκε το ταλέντο των πρωταγωνιστών της Ομάδας που αντέχει στο χρόνο και είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια πολύ καλή παράσταση. Με δύο πρωταγωνιστές με εμπειρία να πλαισιώνονται και από άλλους, μεταξύ των οποίων και νέα παιδιά, και να ζωντανεύουν στη σκηνή μια δραματική κωμωδία με πολλές ανατροπές, αλλά και με ευτυχισμένο τέλος.

«Φιλουμένα Μαρτουράνο»

   Ο λόγος για το θεατρικό έργο του Εντουάρντο ντε Φιλίππο «Φιλουμένα Μαρτουράνο» που μπορεί να γράφτηκε το 1946 και να διαδραματίζεται στην Ιταλία, αλλά δεν έχει χάσει και πολλά πράγματα στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τότε μέχρι σήμερα. Όσον αφορά τις σχέσεις των ανθρώπων και ειδικότερα των ζευγαριών, τις γυναικείες πονηριές για την επίτευξη του στόχου τους, τον ευμετάβλητο χαρακτήρα των ανδρών που μπορεί να το παίζουν σκληροί αλλά στο τέλος είναι σκέτο ζυμάρι.

   Το δράμα συναγελάζεται με την κωμωδία στο έργο του ιταλού συγγραφέα και η Ευγενία Ασλανίδη, που σκηνοθέτησε την παράσταση, κατάφερε να μας δώσει πολύ ζωντανά τόσο τις δραματικές, όσο και τις κωμικές σκηνές. Και μάλιστα αυτές τις τελευταίες ως λύτρωση προς το τέλος του έργου.

Το πλεονέκτημα

   Έχοντας στη φαρέτρα της δύο πρωταγωνιστές (Μαριέττα Σκανδάλη και Αποστόλη Τζιώτη) που ανταποκρίθηκαν απόλυτα στις δύσκολες, οφείλουμε να ομολογήσουμε, απαιτήσεις του έργου. Και είναι μεγάλο πλεονέκτημα να διαθέτεις δύο τέτοιους ηθοποιούς με τόσες δυνατότητες και ο Μ.Ε.Ο.Θ. είναι πολύ τυχερός που έχει στις τάξεις του τόσο τη Μαριέττα, όσο και τον Αποστόλη. Και έναν ακόμα κορυφαίο, τον Γιάννη Τσουμπαριώτη, που δυστυχώς λόγοι υγείας τον κρατούν μακριά από τη σκηνή, αλλά ελπίζουμε σύντομα να τον δούμε και πάλι να πρωταγωνιστεί.

   Πάντως από τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας ξεχώρισε ο Βαγγέλης Μπολάκης, που φάνηκε ότι έχει ταλέντο, ενώ και τα υπόλοιπα στάθηκαν σωστά στο ύψος των περιστάσεων. Γιάννης Χονδρέλης, Δέσποινα Μερούση, Σούλα Πλυτά, Ματίνα Κουμπιά, Αντώνης Χριστοδούλου, Σιδερής Παναγιωτάκης, Γιάννης Κωνσταντάς, Μαριάνθη Χαρίτου.

   Τα σκηνικά ήταν των Κώστα Ζώη, Παναγιώτη Χατζέλη και Σταύρου Αναστασάκη, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Λούρου και η επιλογή της μουσικής του Πέτρου Τζιώτη.

Εκρηκτική και τρυφερή

   Η «Φιλουμένα Μαρτουράνο», ως έργο και ως παράσταση ήταν εκρηκτική, εριστική, συγκινητική, τρυφερή, ερωτική. Αρχίζοντας με σκηνές έντασης ανάμεσα στη Φιλουμένα και στον Ντομένικο, επειδή η πρώτη πήγε να τον «τυλίξει» με πονηρό τρόπο, κάνοντας να την παντρευτεί, κάτι που κάνει τον δεύτερο να εκραγεί. Ο γάμος ήταν ένας γυναικείος στόχος πιο παλιά για αποκατάσταση και μάλιστα σε εποχές φτώχιας, η οποία ανάγκαζε τα κορίτσια να «βγαίνουν στο κλαρί».  Βλέπετε έχει υποσχεθεί γάμο σε μια νεότερή του και ξεχνάει τα 25 χρόνια που πέρασε μαζί με τη Φιλουμένα και που του πρόσφερε ό,τι καλύτερο μπορούσε, εξυπηρετώντας όλες τις ανάγκες του. Και η απόδοση και των δύο ήταν τόσο ρεαλιστική που πρέπει να θύμισε σε κάποια ζευγάρια, ανάλογες πραγματικές σκηνές που συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Και ενώ η ένταση κορυφώνεται φτάνοντας στα άκρα, η εμφάνιση των τριών παιδιών της Φιλουμένας, και το ενδεχόμενο κάποιο από αυτά να είναι του Ντομένικο, μαλακώνει τις καταστάσεις. Και συγχρόνως έχουμε και τη λύτρωση για όλους.

   Η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» βλέπεται ευχάριστα, χωρίς να κοιτάζεις το ρολόι για το πότε θα τελειώσει και το ενδιαφέρον παραμένει αδιάπτωτο.

   Οι παραστάσεις συνεχίζονται Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 στο Ομήρειο, στις 8 μ.μ. με εθελοντική συνεισφορά.

   Η φωτογραφία είναι του Σιδερή Λοΐζου.

Δ. Φ.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 11/08/2020 - 18:06

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», στα πλαίσια υλοποίησης εκπαιδευτικών - πολιτιστικών δράσεων της και με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοΐού υλοποιεί  μια και μόνο εκπαιδευτική δράση στον προαύλιο εξωτερικό χώρο της με όρους που να διασφαλίζουν αφενός την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και αφετέρου την προστασία της υγείας των πολιτών.

Το θέμα της Mystery Walk: Έγκλημα στη Χίο, πρόκειται για μια δράση για μικρά και μεγάλα παιδιά στη Βιβλιοθήκη Κοραής (προαύλιο) που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Αυγούστου στις 7.30 μμ

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου:

«Με διάφορους γρίφους και μηνύματα, ξεκινώντας από την αυλή της Βιβλιοθήκης Κοραής, θα εξερευνήσουμε την γύρω γειτονιά, ανακαλύπτοντας στοιχεία της ιστορίας της Χίου και παράλληλα θα βρούμε τα κλειδιά ενός μυστηρίου».

Ολοκληρώνοντας τον «περίπατο μυστηρίου» θα χωριστούμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα, με βάση τα στοιχεία που ανακαλύψαμε, θα δημιουργήσει τη δική της αστυνομική ιστορία.

Πρόκειται για μια δράση που ήδη υλοποιείται με επιτυχία στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Αθήνα στην περιοχή της Πλάκας και διαπιστώνεται ότι βοηθά στη βιωματική γνώση της ιστορίας.

Θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στη μορφή του Κοραή και στην εκπαίδευση στη Χίο με την οποία  ο κ. Κωνσταντίνος Στοφόρος (στη φωτογραφία με την Διευθύντρια και εθελοντές της Βιβλιοθήκης) έχει ασχοληθεί αναλυτικά στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «Να μαθαίνω γράμματα» στο οποίο είχε σημαντική συμβολή και η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής».

Βεβαίως θα αναφερθούμε και σε άλλα ιστορικά θέματα, αλλά και σε μορφές όπως ο Φίλιππος Αργέντης, η Πηνελόπη Δέλτα κ.α.

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο «κυνήγι θησαυρού», όπου λαμβάνεται υπόψη και η ανάγκη τήρησης αποστάσεων λόγω της πανδημίας.

Στη διάρκεια της έρευνας θα ανακαλύψουμε διάφορα στοιχεία και με αυτά θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε το μυστήριο με τα αγαλματάκια με τις φορεσιές της Χίου και να φτιάξουμε αστυνομικές ιστορίες!

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενή προσφορά του κ. Κωνσταντίνου Στοφόρου

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: στη Βιβλιοθήκη: (τηλ. 22710-44246).

Επειδή ο αριθμός των παιδιών θα είναι αρκετά περιορισμένος ( μόνο 12 άτομα ) λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας .

Κατά την διάρκεια υλοποίησης  της ανωτέρω δράσης τα παιδιά θα πρέπει απαραιτήτως να  έχουν μαζί τους αντισηπτικό, να κάνουν χρήση μάσκας και γαντιών και να τηρούν τις αποστάσεις .Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών.

ekpaideytiki_drasi_ayrio_gia_paidia_sti_vivliothiki_korais