Οι Οικουμενικές Σύνοδοι στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV

Πέμ, 30/10/2025 - 21:50

Κα­τά το  δι­α­νυ­ό­με­νο έ­τος 2025 συμ­πλη­ρώ­νον­ται 1.700 έ­τη από το έ­τος 325 μ.Χ., που συ­νε­κλή­θη η Α΄ Οι­κου­με­νι­κή Σύ­νο­δος στην Νί­και­α της Βι­θυ­νί­ας.

Οι Οικουμενικές  Σύνοδοι αποτελούν τις χαρισματικές συνάξεις ολόκληρου του εκκλησιαστικού σώματος που συνεκλήθησαν κατά καιρούς, προκειμένου να δηλωθεί η ενότητά του στην παραδεδομένη πίστη της Εκκλησίας. Λειτουργούν ως μηχανισμός εξισορρόπησης των διαφορών των τοπικών εκκλησιών σε θέματα κοινωνίας και πίστης  αλλά και ως μηχανισμός διακήρυξης της ενότητας και πίστης  ολόκληρου του εκκλησιαστικού σώματος και ανάδειξής του σε Καθολική Εκκλησία.

Στις οικουμενικές συνόδους είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας, με φιλοξενούμενο του Γ. Χονδρέλη τον Νικόλαο Κώσταλο, Θεολόγο καθηγητή του 1ου  Πειραματικού Γυμνασίου Χίου. Η συνοδική συνείδηση υπήρξε μια μόνιμη λειτουργία του εκκλησιαστικού σώματος, κορυφαία έκφραση της ήταν η ενεργοποίηση του θεσμού της Οικουμενικής Συνόδου για την αποκατάσταση της αλήθειας και της ορθής πίστης στην Εκκλησία. Η σύγκληση των Οικουμενικών Συνόδων υπήρξε έκτακτο γεγονός στη ζωή της Εκκλησίας και συνδέθηκε με την έγερση κάποιου σοβαρού ζητήματος, που απειλούσε την αυθεντικότητα της Παράδοσης ή την πνευματική αποστολή της Εκκλησίας. Οι Οικουμενικές Σύνοδοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μέχρι στιγμής, και στις οποίες αναφέρεται εν συντομία ο κ. Κώσταλος ,είναι συνολικά εννιά. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, οι κανόνες που εξέδωσαν «αι επτά θεόπνευστοι Οικουμενικαί Σύνοδοι», υποδεικνύουν το ορθό επειδή: Στηρίζονται στη θεόπνευστη Αγία Γραφή και την αυθεντική αποστολική και εκκλησιαστική παράδοση. Θεσπίσθηκαν ή επικυρώθηκαν (εγκρίθηκαν) από την Εκκλησία με Οικουμενικές Συνόδους που εκφράζουν το αλάθητο της Εκκλησίας. Η έγκριση από Οικουμενική Σύνοδο δίνει στον Κανόνα οικουμενικότητα, διαχρονικότητα και αυθεντικότητα. Δεν υπάρχει καταλληλότερη εποχή από τη δική μας, για να συνειδητοποιήσουμε τον ανεκτίμητο θησαυρό της συνοδικότητας της Εκκλησίας μας. Ο θεσμός των Οικουμενικών Συνόδων έρχεται να προσφέρει εκ νέου στην ταλαιπωρημένη ανθρωπότητα διέξοδο, μέσω της σύνθεσης των απόψεων και της αληθινής ενότητας, στηριγμένης στον αλληλοσεβασμό και την καθολική συμμετοχή.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί από αυτό το Σάββατο  01-11-2025  στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή 02-11-2025 στις 3.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV. 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα