Χίος, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου

Οι πατροπαράδοτοι Πρωτοχρονιάτικοι Μποναμάδες του Φ.Ο.Β. με χιούμορ και...σκεπτικό.

Τιμητικές Διακρίσεις και Έπαινοι.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 02/01/2019 - 06:56

'' Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος!'', ευχήθηκε το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, 1/1/19 2019, σε μέλη και φίλους ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου (Φ.Ο.Β.) με την κοπή της Βασιλόπιτας και τους πατροπαράδοτους Μποναμάδες του (εύθυμα, επίκαιρα, αυτοσχέδια, στιχάκια Βρονταδουσίων), που απαγγέλονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στην αίθουσα του Φ.Ο.Β. (στο Βροντάδο στον Άγιο Γιώργη), από το 1956 μέχρι σήμερα.

           Ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου ευλόγησε και έκοψε την Καθιερωμένη Βασιλόπιτα και οι κυρίες του Φ.Ο.Β. μοίρασαν στους εκπροσώπους της Πολιτείας, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας το κομμάτι τους.

                   Στην eκδήλωση παραβρέθηκαν και οι δύο Βουλευτές Χίου, ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Χίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Αντιδήμαρχοι Χίου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βροντάδου, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και του Ναυτικού Σταθμού Χίου, οι Πρόεδροι της ΠΕΚΕΒ, του ''Φάρου'', του Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος, ο Πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, ο Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ Χίου και ο Πρόεδρος του Σωματείου Ναυτικών ''ο Βροντάδος'' καθώς επίσης και πολύς κόσμος. 

                   Πρώτος απήγγειλε τους Μποναμάδες του, ο Βρονταδούσης Μαθηματικός και Συγγραφέας Ιάκωβος Μπριλής με πολύ κέφι και ευφυέστατες αναφορές στην καθημερινή μας ζωή και στην επικαιρότητα του χρόνου που πέρασε ανεπιστρεπτί και ...πάμε για άλλα...Πριν αρχίσει καλά-καλά την ανάγνωση των Μποναμάδων του ο Ιάκωβος Μπριλής κατάφερε να κάνει το ακροατήριο να ευθυμήσει λέγοντας...

 ''τους Μποναμάδες δε θα πω την πίτα αν δε φάτε...μην πω και τίποτα βαρύ και σεις με κυνηγάτε...φάτε με την ησυχία σας την πίτα πρώτα...'' και τους κέρδισε όλους.

                   Η επόμενη σειρά Μποναμάδων που ακολούθησε ήταν του Αριστείδη Ζαννίκου (ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Δημάρχους που υπηρέτησαν στο Βροντάδο) και τους ανέγνωσε για το κοινό ο Μάρκος Κάβουρας. Οι Μποναμάδες του Αριστείδη Ζαννίκου ήτανε πιο ''τσεκουράτοι'' με σκοπό να δείξουν στο κοινό ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό σχετικά με την ψήφο του στις ερχόμενες Εκλογές. Έκλεισε λέγοντας...''και τώρα σας καληνυχτώ ευχόμενος υγεία, Καλή Χρονιά να έχουμε κι ανοδική πορεία''.

                   Το πρόγραμμα της γιορτής συμπληρώθηκε με όμορφα Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα τραγούδια και Βρονταδούσικα, πολύ μελωδικά Κάλαντα, από τα παιδιά με τη Χορωδία και την Ορχήστρα του Φ.Ο.Β. υπό τη Διεύθυνση του Μουσικού Σταύρου Στείρου. Ακολούθησε ένα δεκάλεπτο βίντεο αφιερωμένο στις Καλοκαιρινές εκδρομές και τα ταξίδια του Φ.Ο.Β. (στο Βελιγράδι, τη Ρουμανία κ.ο.κ.), που προβλήθηκε στην κινηματογραφική οθόνη της αίθουσας και την παραγωγή του επιμελήθηκε ο Νικόλαος Γεωργούλης. 

                    Ο Πρόεδρος του Φ.Ο.Β. Πολύδωρος Στείρος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με το χαιρετισμό του προς το κοινό που γέμισε απ' άκρη σ' άκρη την αίθουσα, έκανε μια αναδρομή στη χρονιά που πέρασε, σχετικά με τις δραστηριότητες του σωματείου και των μελών του (μικρών και μεγάλων) μέσα στο 2018. Θεατρικές και Αθλητικές δράσεις, εκδηλώσεις και συμμετοχές, εντός και εκτός Χίου, Ημερίδες Λαογραφικές, Φιλολογικές, Ιστορικού Περιεχομένου, Εκπαιδευτικών δράσεων και Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης των νέων, Ιατρικού Ενδιαφέροντος και πολλές άλλες, πάντα με εξειδικευμένους καταξιωμένους Επιστήμονες και ανθρώπους των Γραμμάτων (Χιώτες, αλλά και από αρκετά άλλα μέρη της Ελλάδας και την Πρωτεύουσα). Τόνισε δε ότι και οι πρωτεργάτες και Ιδρυτές του Φ.Ο.Β. από το 1924, ήταν πάντα πρωτοπόροι και πολύ δραστήριοι και σαν ελάχιστο δείγμα ανέφερε ότι ήδη από το 1952 εξέδιδαν την εφημερίδα ''Τα νέα του Βροντάδου'' που κυκλοφορεί μέχρι σήμερα και είναι η Αρχαιότερη Εφημερίδα του Αιγαίου.

                      Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, προχώρησε σε αξιοσημείωτες Τιμητικές Διακρίσεις και σε Απονομές Αναμνηστικών και Επαίνων σε πρόσωπα για την προσφορά τους στο Βροντάδο, τον Φ.Ο.Β. και την κοινωνία της Χίου, αλλά και την απονομή του αναμνηστικού των 106 χρόνων από τη Μάχη του Αίπους, στον Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχο Παναγιώτη Κιμουρτζή, στο πρόσωπο του οποίου τιμάται ο Ελληνικός Στρατός για το αίσθημα ασφάλειας που παρέχει στους πολίτες και για τη συμβολή του στις εκδηλώσεις μνήμης της μάχης του Αίπους, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Φ.Ο.Β. Πολύδωρος Στείρος.

                       Με καταφάνερη συγκίνηση παρέλαβε στη συνέχεια την Τιμητική Πλακέτα που του απένειμε το Δ.Σ. του Φ.Ο.Β. ο Αντιδήμαρχος Χίου Ματθαίος Φαφαλιός, για το αδιάλειπτο και εξαιρετικό ενδιαφέρον του για τους κατοίκους του Βροντάδου και της Βόρειας Χίου, καθώς και για την αποτελεσματικότητά του στην επίλυση προβλημάτων που πολλοί άλλοι δεν έλυσαν, όπως είπε ο κ. Στείρος. Ο Ματθαίος Φαφαλιός είπε πως ένοιωσε υποχρεωμένος να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τους συνδημότες του που τον εμπιστεύθηκαν και ευχαρίστησε για την τιμητική αυτή διάκριση λέγοντας ότι, ''είναι το καλύτερο δώρο που έχω πάρει ποτέ''.

                       Αναμνηστικοί Έπαινοι απονεμήθηκαν και σε ομάδα γυναικών του Βροντάδου για την κοινωνική τους προσφορά.Παρέλαβαν τα βραβεία τους οι κυρίες Χέλιου Δέσποινα, Τσατσαρώνη Φιλιώ, Ξυγκά Μαρία, Μπαχά Ευαγγελία, Λεώδη Ιωάννα, Παπαληού Μαρία, Βουλάμανδη Μαρία, Λαδάκη Δέσποινα, Ζαννίκου Μιμίκα, Αρακά Ντίνα, Καλογρηά Ρούλα, Κατσάλα Ευαγγελία, Καλλίτση Ελευθερία, Βουτσή Τούλα, Στρατάκια Άννα, Γλύκα Σμάρω, Καρύδα Δέσποινα, Σαλιάρη Αγαθή, Σαλιάρη Ροδόπη, Γλύκα Αγγελική και Πρωϊου Ελένη.

                      Ανακοινώθηκε από το Δ.Σ. του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, ότι για τους Αθλητές και τις Αθλήτριες του Φ.Ο.Β. στο στίβο(μαζί και τον κορυφαίο μας Μαραθωνοδρόμο Χριστόφορο Μερούση που παραβρέθηκε στην εκδήλωση), το μπάσκετ και το βόλεϊ, θα κοπεί πίτα μέσα στον Ιανουάριο και εκεί θα έχουμε τις βραβεύσεις τους.

                      Ένας Άγιος Βασίλης με την ολοκόκκινη φορεσιά του έκανε την εμφάνισή του σκορπίζοντας κέφι στην Αίθουσα και τέλος μοιράστηκαν δώρα που κέρδισαν αρκετοί τυχεροί που βρήκαν φλουρί στο πιτάκι τους.      

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 16/02/2019 - 06:39

Η Γερμανία τιμά τον συμπατριώτη μας Σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη, διοργανώνοντας τον Μάρτιο προς τιμή του ένα αφιέρωμα, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Ντίσελντορφ και με την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (Gesellschaft Griechischer Akademiker in Nordrhein Westfalen e.V.), του Filmmuseum καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Molyvos International Music Festival). 
Στο πλαίσιο αυτού θα παρουσιαστούν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές δουλειές του: Η παράσταση «Ελένη» και η ταινία «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» (1999). 
Ο επιδραστικός Έλληνας δημιουργός του θεάτρου και του κινηματογράφου έχει συνδυάσει το όνομά του με πρωτοποριακές και διακεκριμένες παραστάσεις και ταινίες, οι οποίες άνοιξαν νέους δρόμους, τόσο στη θεατρική όσο και στην 7η τέχνη. Τα έργα του τοποθετούν σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο και άπτονται ζητημάτων οικουμενικών, ξεπερνώντας με την θεματολογία και την αισθητική του τα ελληνικά σύνορα.

 

Το πρόγραμμα του αφιερώματος αναλυτικά

Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 20:00: «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» 
Χίος 1960. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του Θολοποταμίου, κανένας από τους αντικαταστάτες του-ένας για κάθε εποχή του χρόνου δεν μπορεί να στεριώσει και να επιβάλει την τάξη στην κοινότητα. Οι κάτοικοι έχουν τη φήμη των πονηρών ανθρώπων και οι αγροφύλακες φοβούνται ότι ο αδικοχαμένος συνάδελφός τους έχει στοιχειώσει την περιοχή. Έτσι, το κοινοτικό συμβούλιο προσφέρει ένα έξτρα οικονομικό κίνητρο, με τους πρώτους υποψηφίους να κάνουν την εμφάνισή τους. 
Σενάριο και σκηνοθεσία, Δήμος Αβδελιώδης. «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία το Caligari Award (30ο Διεθνές Φόρουμ Νέου Κιν/φου-Βερολίνο, 2000), ενώ το 2007 ψηφίστηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Ελλάδος ως μια από τις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου όλων των εποχών. 
Θ’ ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 

 

Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 18:00: «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου 
Δεν πρόκειται ακριβώς για τη μυθική Ωραία Ελένη της Τροίας, αλλά για ένα γερασμένο της είδωλο. Η ηρωίδα μιλάει για ένα παρελθόν μιας ματωμένης ευτυχίας, το οποίο έχει υποκατασταθεί με οπτασίες και φαντάσματα. Αναμοχλεύει τον έρωτα, τα πάθη, τη μοναξιά, τα γηρατειά, γεφυρώνοντας τον αρχαϊκό μύθο με τη σύγχρονη πραγματικότητα. 
Η «Ελένη», με τη σκηνοθετική ματιά του Δήμου Αβδελιώδη ως σύμβολο αυτογνωσίας, επανακτά την θεϊκή της ταυτότητα και ξαναγίνεται το διαχρονικό ίνδαλμα της Ομορφιάς και της ανθρώπινης Ευτυχίας. 
Ερμηνεύει η Βερόνικα Αργέντζη. 
Θ’ ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Χώρος διεξαγωγής: Black Box/ Filmmuseum: Schulstraße 4, 40213 Düsseldorf, Germany 
Telefon (Kasse): + 49-211-8992232