Παντελή Πατελίδα - Η οδός που γίνεται της… Πολυκατοικίας

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου και βγαίνω" την Παρασκευή 31/12/21 στο Δελτίο Ειδήσεων στην Αλήθεια ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 31/12/2021 - 19:34

Όπου Παντελής Πατελίδας ο Δήμαρχος Χίου για 13 χρόνια, από το 1951 έως το 1964 και όπου οδός Πατελίδα, η οδός στην κυριολεξία των Πολυκατοικιών, που της δίνουν το ιδιαίτερο, το λες και… χρώμα.

Η οδός αρχίζει από την παραλία του ΝΟΧ και ανεβαίνει προς την Ευαγγελίστρια και είναι μονοδρομημένη, οπότε διαλέξαμε και εμείς να την δούμε σαν… αυτοκίνητο από κάτω προς τα πάνω.

Αρχίζει με ένα νεοκλασικό σπίτι των Χανδρήδων, από αυτά που κλασικά καταρρέουν και «κοντράρει» αμέσως με μια νεόκτιστη Πολυκατοικία, που όπως όλες στην εν λόγω οδό είναι πενταόροφες ή εξαώροφες.

Έχει χαρακτηριστικά ημικυκλικά μπαλκόνια, που βλέπουν από την μια την θάλασσα και από την άλλη τους κισσούς στο πίσω μέρος του νεοκλασικού και την απέναντι… συνάδελφο της στον αριθμό 20.

Ανηφορίζοντας αντικρίζουμε τους όγκους των Πολυκατοικιών στους αριθμούς 15 και 18, που τουλάχιστον αυτές βλέπουν τον μοναδικό ελεύθερο χώρο, που άγνωστο πώς γλύτωσε την τσιμεντοποίηση.

Τεράστιο οικόπεδο στα πισινά του αυθαίρετου Κλειστού Γυμναστηρίου, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης, τουλάχιστον για την παραλία της Μπέλα Βίστα, αφού οι Πολυκατοικίες οι ίδιες διαθέτουν εκ του Νόμου δικούς τους χώρους στάθμευσης. Μέσα στο οικόπεδο βρίσκουμε ένα πηγάδι, υποτίθεται προστατευμένο από παλιοσανίδες και μια παλιά πόρτα… ψυγείου, ενώ δίπλα σ’ αυτό βουρκιάζει γεμάτη αγριόχορτα η παλιά στέρνα του.

Απέναντι από το οικόπεδο, η Πολυκατοικία στο νούμερο 16, με την είσοδο της κάτω από τον δρόμο, που υπ’ όψιν σε όλο το μήκος του στερείται πεζοδρομίων!!!

Αριστερά μια κόκκινη πινακίδα μας πληροφορεί ότι βρισκόμαστε στον αριθμό 14, που μας βγάζει και στην… ανάσα της οδού, που είναι μια πλατεία, που εννοείται είναι κατειλημμένη από αυτοκίνητα.

Απέναντι άλλη μια Πολυκατοικία με δύο χαρακτηριστικές Αροκάριες, σε αντίθεση με τις καταθλιπτικές εισόδους αυτών των πολύ… σπιτιών, που κατά τα άλλα δεν στερούνται και από παγκάκια ακόμα, από τα οποία κανείς μπορεί να ρεμβάσει το… μπετόν.

Η  Πολυκατοικία πάντως αυτή έχει οπτική πρόσβαση στο γήπεδο, όπως και οι διπλανές της παλαιότερες, γήπεδο που χρησιμοποιήθηκε στον καιρό της κατοχής ως χώρος αναφοράς των κατοχικών στρατευμάτων του Χίτλερ.

Ο ελεύθερος πάντως αυτός χώρος, επιτρέπει την σκιά ενός μεγάλου Φύκου και την δυνατότητα των τετράποδων να έχουν ένα δικό τους χώρο.

Απέναντι βρίσκεται και η μοναδική οικονομική δραστηριότητα της… γειτονιάς, που είναι ένα μικρό Παντοπωλείο, στην κυριολεξία από αυτά που βγάζουν μεροκάματο, αν αυτό είναι…24ώρου διαρκείας.

Στην παράκαμψη αυτή της Πατελίδα, βρίσκουμε άλλες δυό Πολυκατοικίες, την 12 μέσα στο στενό και την 10 που η είσοδος της είναι απέναντι από τον «Μπακαλόγατο» και το υπόγειο πάρκιγκ της επί της κεντρικής οδού, που σπάει στην γωνία με μια τριώροφη οικία, την μόνη που έχει γλυτώσει την… Πολυκατοικοποίηση.

Αριστερά ανεβαίνοντας βρίσκουμε άλλη μια Πολυκατοικία στον αριθμό 8 και απέναντι της τον μοναδικό ελεύθερο χώρο, που εννοείται είναι κατειλημμένος από αυτοκίνητα.

Στο Νο 6 άλλη μια Πολυκατοικία, με μια πράσινη πινελιά απέναντι, που δεν μπορεί να κρύψει την παλαιότερη ίσως Πολυκατοικία στον αριθμό 3.

Απέναντι της μια Αροκάρια, προσπαθεί απεγνωσμένα κα απλώσει κλαδιά, πλην όμως το μπετόν δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Η οδός τελειώνει στο ανέβασμα της με μια Πολυκατοικία ακόμα στον αριθμό 1, ενώ απέναντι της έχει την πρώτη τριώροφη κατοικία της οδού, που υπάρχει από τότε που δεν υπήρχαν… Πολυκατοικίες, που περικυκλώνουν χαρακτηριστικά αυτόν τον πολυκατοικημένο δρόμο, που αρχίζει από την παραλία του ΝΟΧ και καταλήγει στην οδό Μιχάλων.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κωστής Αναγνώστου

Επεξεργασία Εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_stin_odo_patelida

Σχετικά Άρθρα