"Παραμυθία" σε 11 διαφορετικούς σταθμούς του νησιού

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 21/08/2024 - 14:08

Την παρθενική του παρουσία θα κάνει από αύριο Πέμπτη 22 Αυγούστου το πολιτιστικό αφηγηματικό project Παραμυθία στο κτήμα Στεφάνου στον Κάμπο.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τετάρτη το πρωί στο Δημαρχείο Χίου, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου “Λέων Αλλάτιος” Κώστας Τριαντάφυλλος και οι αφηγήτριες της εκδήλωσης προσκάλεσαν το χιακό κοινό και τους επισκέπτες στου νησιού παρουσιάζοντας τους σταθμούς των εκδηλώσεων.

Πιο συγκεκριμένα στο αφηγηματικό φεστιβάλ “Παραμυθία - Αφηγήσεις στο νησί του Ομήρου” συμμετέχουν διαφορετικοί σύλλογοι και πολιτιστικοί φορείς, με πρωτεργάτη τον “Αλλάτιο” και διάρκεια 11 ημέρες. Κάθε μέρα και για 11 ημέρες το δρώμενο του φεστιβάλ θα επισκέπτεται και μία διαφορετική γωνιά του νησιού, κάθε φορά θα είναι υπό την επίβλεψη διαφορετικού πολιτιστικού συλλόγου και μέσα από την αφήγηση, τον θρύλο, την μουσική και την θεατρικότητα ο θεατής θα έχει την δυνατότητα να συνταξιδέψει με τους αφηγητές μέσα στο παραμύθι.

Στη διαδραστική αφηγηματική δράση θα λάβουν μέρος πάρα πολλοί και διαφορετικοί αφηγητές και αφηγήτριες, μεταξύ των οποίων η Καλλιόπη Λιαδή που είναι και στην κύρια διοργάνωση της εκδήλωση, η Στέλλα Τσιροπινά, η Ανεζούλα Κατσιμπίρη και η Γεωργία Φραγκάκη.

Οι ίδιες στη συνέντευξη δήλωσαν ενθουσιασμό και χαρά για την συμμετοχή τους στην “Παραμυθία” τονίζοντας τη σημασία και τη διαχρονικότητα της αφηγηματικής τέχνης, των λαϊκών παραμυθιών αλλά και της ντοπιολαλιάς που μέσα στην πάροδο των ετών τείνει προς αργή εξαφάνιση.

Δηλώσεις έκανε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χίου Γιάννης Αμέντας, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του και σημειώνοντας τη σημασία της αφήγησης των ιστοριών που σύμφωνα με τον ίδιο είναι διδακτικές. Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 2021 έχει ιδρυθεί το Σωματείο Ελλήνων αφηγητών όπου η Καλλιόπη Λιαδή είναι ενεργό μέλος και η Ανεζούλα Κατσιμπίρη ταμίας του.

Σύμφωνα και με τις δύο, οι άνθρωποι που εργάζονται για την τέχνη της αφήγησης πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν αναγνωρισμένα δικαιώματα εργασίας.

paramythia_mia_syllogiki_volta_se_11_periohes_tis_hioy

Σχετικά Άρθρα