Παρουσιάστηκαν οι μαρτυρίες του Κώστα Μαρή από τον πόλεμο του 1940

Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 16/11/2023 - 05:56

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου η βιβλιοπαρουσίαση της μαρτυρίας του Κώστα Μαρή "Φύλλα πορείας 1940-1945".

Πρόκειται για το ημερολόγιο ενός στρατιώτη που πολέμησε στο μέτωπο. Η έκδοσή του οφείλεται σε δύο ανθρώπους, που πίστευαν ότι την ιστορία πρέπει να την γράφουν αυτοί που την έζησαν κι από 'κεί να διασταυρώνονται οι πληροφορίες και να βγαίνουν τα συμπεράσματα.

Κανείς από τους δύο δεν είναι πια κοντά μας. Μιλάμε για τον Παναγιώτη Καρασούλη, που έμπρακτα απέδειξε το παραπάνω ‘’πιστεύω’’ του, με την καταγραφή των δικών του απομνημονευμάτων της περιόδου γύρω από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και τον εκδότη Αντώνη Παληό, ο οποίος συστηματικά υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό της ανάδειξης τοπικών συντελεστών στα ιστορικά γεγονότα μέσα από τις εκδόσεις του «'Αλφα πι».

Στη μνήμη λοιπόν του Κώστα Μαρή και σε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους από την αρχή μέχρι την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ενός πολέμου, που κάλυψε είκοσι δύο εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, στα οποία πολέμησαν εκατόν δέκα εκατομμύρια στρατιώτες από 61 χώρες. Ενός παγκόσμιου μακελειού, στο οποίο χάθηκαν πενήντα εκατομμύρια ψυχές και τριάντα πέντε εκατομμύρια τραυματίστηκαν. Σε αυτούς αφιερώνεται η έκδοση αυτή.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την αξιέπαινη απόφαση του Γιώργου Μαρή να δημοσιεύσει το ημερολόγιο του πατέρα του, διασώζοντας έτσι μια αυθεντική και αξιόλογη μαρτυρία για τους μελετητές της περιόδου 1940-45, και την Σοφία Καρασούλη για τη συνολική επιμέλεια της έκδοσης.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η Ευτυχία Βλυσίδου, Διεθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν μέσω γραπτού μηνύματος η Σοφία Καρασούλη, φιλόλογος και ο Κώστας Ζαφείρης, Ιστορικός. Επίσης την παρουσίαση πλαισίωσε μουσικά ο Σιδερής Χαλλιορής.

Ολόκληρη η εκδήλωση θα μεταδοθεί στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV.

Σχετικά Άρθρα