Παρουσιάστηκε μια... Χιόνη, που ζεί στο Κάστρο

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 17/02/2019 - 07:55

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Τσάκου, το απόγευμα του Σαββάτου στις 6.00 μ.μ., παρουσιάστηκε το παραμύθι "Η Χιόνη ζει στο Κάστρο της Χίου".

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαρία Παππά, με εισηγητές την Ντέπη Στουπάκη, τον Μπάμπη Σαχτούρη, την Βάσω Κριτάκη και την Αναστασία Μπάστα στην κεντρική παρουσίαση του βιβλίου.

Την παρουσίαση χαιρέτησαν αιρετοί του νησιού μας, ανάμεσα τους ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρουκαι Περιφερειακός Σύμβουλος, Παντελής Μπουγδάνος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Πυργίου, Κώστας Παπαδόπουλος κ.α.

Οι παρευρισκόμενοι της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ηρωίδα του βιβλίου, καθώς και την διαδικασία που χρειάστηκε για να πραγματοποιηθεί το βιβλίο και να εκδοθεί, μέσα από την προσωπική εμπλοκή της Βάσως Κριτάκη.

Η ίδια ανεβαίνοντας στο βήμα μας διηγήθηκε την ιστορία της σχετικά με την γέννηση του παραμυθιού: «Ήταν Σεπτέμβριος του 2010, στην έναρξη της σχολικής περιόδου, όταν σε μία συζήτηση μου με τον Κώστα Μωράκη είπαμε να κάνουμε κάτι για το Κάστρο, ένα παραμύθι. Ανάμεσα λοιπόν σε πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς, όπου είχα συνεργαστεί μαζί τους και στο παρελθόν, για έναν άγνωστο λόγο, μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό η Πόπη Ποριώτη. Καθώς λοιπόν υπήρχε η έντονη σκέψη μου να δημιουργήσω ένα παραμύθι, το οποίο όμως δεν είχα τις δυνατότητες να το γράψω εγώ, απευθύνθηκα στην Πόπη, για να το γράψει εκείνη. Όταν της τηλεφώνησα για να της ανακοινώσω την ιδέα μου, μου είπε ότι έχει γράψει ήδη ένα παραμύθι, το οποίο το έχει ήδη χρησιμοποιήσει στο Σχολείο της μαζί με τα παιδιά, με θέμα το Κάστρο της Χίου. Έμεινα έκπληκτη και την κάλεσα αμέσως στο γραφείο μου για να το συζητήσουμε από κοντά. Οταν μου έδειξε λοιπόν αυτό που είχε γράψει, είδα στις σελίδες γραμμένη και αποτυπωμένη την αρχική μου σκέψη, για το παραμύθι που ήθελα να δημιουργήσω. Στην συνέχεια έκανα κάτι πολύ τολμηρό, άρχισα τον συντονισμό ενός περιπατητικού, διαδραστικού παραμυθιού, το οποίο στοίχισε ελάχιστα και με την βοήθεια των συντελεστών, που αντί για μία μέρα, κράτησε ένα τριήμερο. Τρεις μέρες όπου το Κάστρο της Χίου είχε μία γιορτή. Σιγά - σιγά αυτό περπάτησε και από το διαδραστικό κομμάτι έγινε βιβλίο, το οποίο αγοράστηκε από την Περιφέρεια, για να μοιραστεί στα Σχολεία μας. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ αυτό το βιβλίο να ταξιδέψει στην φαντασία που κρύβουμε όλοι μέσα μας, δίνοντας μας την ώθηση να το ενσαρκώσουμε θεατρικά στο μέλλον και μουσικά».

Σημαντική ήταν και η παρουσία της υπεύθυνης του εκδοτικού οίκου "Σμυρνιωτάκη" που ανέλαβε την έκδοση του παραμυθιού, Μαρία Καρβέλα.

Η ίδια στον χαιρετισμό της μας μετέφερε έναν διάλογο της με έναν Γάλλο πολίτη:

«Εμείς οι Γάλλοι μπορεί να βρούμε ένα πολύ μικρό πετραδάκι, ένα τίποτα σε σχέση με την ελληνική ιστορία, πάνω σε αυτό μικρό πετραδάκι θα χτίσουμε ένα ολόκληρο κτίριο, θα καλέσουμε τον κόσμο να το δει, θα το διαφημίσουμε και στο τέλος θα κάνουμε τους πάντες να πληρώνουν, για να δουν αυτή την τόσο δα μικρή πετρούλα. Εσείς οι έλληνες έχετε τόσους πολλούς θησαυρούς, βρίσκετε πόλεις θαμένες, βάζετε μία περίφραξη γύρω - γύρω και το ξεχνάτε. Δεν σας κρύβω ότι θύμωσα και ντράπηκα πάρα πολύ, όχι με τον φίλο μου τον Ντανιέλ που είχε δίκιο, αλλά με τον εαυτό μου και με όλους εμάς, που κάνουμε αυτό ακριβώς που περιέγραψε. Σήμερα λοιπόν που παρουσιάστηκε αυτό το βιβλίο, ένιωσα περήφανη και χαρούμενη, γιατί υπάρχουν άνθρωποι σαν την συγγραφέα Πόπης Ποριώτη, που έφτασαν σε εμένα, μου έδωσαν αυτό το παραμύθι και εγώ με την σειρά μου έκανα αυτό που έπρεπε, αυτό που πραγματικά άξιζε. Προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου με την ελπίδα να φτάσει στα χέρια όλων των Ελλήνων στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Να συμβάλουμε και εμείς με την σειρά με έναν μύθο, ούτε καν πετραδάκι, έναν μύθο, που μέσα από αυτόν να μάθουν για εμάς, για να μάθουν για την πανέμορφη Χίο».

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αφήγηση του βιβλίου, με τους αφηγητές να παρουσιάζουν με την σειρά τους αποσπασματικά κομμάτια του παραμυθιού.

Η συγγραφέας Πόπη Ποριώτη ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες και συντονιστές του βιβλίου, ευχαριστώντας ξεχωριστά τα παιδιά, που όπως η ίδια δήλωσε είναι η πηγή έμπνευσης της σε ότι γράφει.

Σημαντική ήταν και η δήλωση του εκπαιδευτικού και προέδρου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πυργιού, Παπαδόπουλου Κώστα, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όταν γράφεται ένα βιβλίο και είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει, νιώθει κανείς ότι γεννιέται ένα παιδί, ένα παιδί που έχει σαν στόχο να κατακτήσει τον κόσμο. Γιατί τον κόσμο θα τον κατακτήσουν τα παιδιά, μέσα από την σκέψη και την φαντασία τους, μένει σε εμάς να τους καθοδηγήσουμε, σε αυτόν τους τον στόχο.

Τελευταία στο βήμα ανέβηκε η εικονογράφος του βιβλίου, Δέσποινα Καλαγκιά, που πραγματικά έκανε εκπληκτική δουλειά, δίνοντας και εκείνη με την σειρά τηςχ τις ευχαριστίες της στον κόσμο για την παρουσία του σε μία τόσο όμορφη και δημιουργική συνάντηση, την γέννηση του παραμυθιού της "Χίονης που ζει στο Κάστρο της Χίου".

Κυριακή Τζούμα

i_hioni_zei_sto_kastro_tis_hioy

Σχετικά Άρθρα