Χίος, Δευτέρα 19 Αυγούστου

''Το πέρασμα αντίκρυ''. Το νέο μυθιστόρημα του Θοδωρή Δεύτου που μιλά για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Παρουσίαση στο ''Φάρο'' Βαρβασίου . Κεντρικός ομιλητής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 25/02/2019 - 06:26

 Για τη ζωή, τις αγωνίες, τα δύσκολα και τις περιπέτειες, των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου μιλά το νέο βιβλίο του Ηπειρώτη συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου, με τίτλο ''Το πέρασμα αντίκρυ'' που παρουσιάστηκε με κύριο ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, στο κινηματοθέατρο του ''Φάρου'' στο Βαρβάσι,την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 στις 6.30 μ.μ. από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, το βιβλιοπωλείο Καμπάνη και τον Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη ''Ο Φάρος''. Μαζί με τον Σεβασμιώτατο, το βιβλίο σχολίασαν και ανέγνωσαν αποσπάσματα, ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Κ. Βορριάς, πτυχιούχος ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογίας, εφημέριος Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού και η Πρεσβυτέρα του Δέσποινα Π. Ι. Μπογή, Φιλόλογος.

            Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του ''Φάρου'' Γεωργία Χούλη που τόνισε ότι αυτό, είναι το τρίτο από τα βιβλία του Θοδωρή Δεύτου, που παρουσιάζει με χαρά ο ''Φάρος'' Βαρβασίου (τα δύο άλλα ήταν το ''Σμύρνη συγνώμη'' και το ''Είμαι Πολίτισσα τζάνουμ'') και πληροφόρησε το κοινό ότι ο συγγραφέας που επρόκειτο να παρευρεθεί στην εκδήλωση, δεν τα κατάφερε να φτάσει στη Χίο εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά υποσχέθηκε ότι θα έρθει σύντομα με τη συνεργασία του ''Φάρου'' για να υπογράψει τα αντίτυπα του βιβλίου για το κοινό.

            Το μυθιστόρημα μιλά για πέντε νέους Βορειοηπειρώτες που το 1955 προσπαθούν να διαφύγουν στην Ελλάδα και έρχονται αντιμέτωποι με τις Αλβανικές περιπόλους και το ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα κατά μήκος της συνοριογραμμής. Από τους πέντε, μόνο ο Οδυσσέας καταφέρνει να γλυτώσει και να περάσει αντίκρυ...καταλήγει στην Αμερική. Τα χρόνια περνούν, αλλά δεν παύει να αγωνιά για τη μοίρα των δικών του και της Όλγας, του μεγάλου του έρωτα. Πάντα αναρωτιέται...να'ναι άραγε ζωντανοί...ή άφησαν την τελευταία τους πνοή στις απάνθρωπες φυλακές του Σπατς;

             Η Πρεσβυτέρα και Φιλόλογος Δέσποινα Π. Ι. Μπογή ανέγνωσε με μεγάλη μεταδοτική ικανότητα και σαφήνεια, χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου που καταδεικνύουν το καθεστώς ανελευθερίας (βλέπε, άκου, μη μιλάς) που επικρατούσε στη Βόρειο Ήπειρο την περίοδο του Εμβέρ Χότζα κυρίως για τους Έλληνες της περιοχής και πως το σύστημα της ''κολεκτιβοποίησης'' που εφαρμόστηκε, τους κατέστησε απόλυτα εξαρτημένους από το κράτος, αφού δεν μπορούσαν πια να συντηρήσουν τις οικογένειές τους με τα προϊόντα που παρήγαγαν από την καλιέργεια της γης και τα ζώα τους.

             Ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Κ. Βορριάς, καθηγητής της ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογίας και εφημέριος, τόνισε ότι το συγγραφικό έργο του Θοδωρή Δεύτου κινείται στο χώρο των αλησμόνητων πατρίδων του Ελληνισμού από την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο και τη Σμύρνη έως και την Κύπρο και τώρα έρχεται να μιλήσει και για την Ήπειρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, που σ' αυτό το βιβλίο, καταθέτει και προσωπικά του βιώματα.

             Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου και τον συγγραφέα Θοδωρή Δεύτο τον οποίο έχει γνωρίσει, τόνισε ότι παρόλες τις διεθνείς κακές πολιτικές συγκυρίες και τους πολέμους, στη Βόρειο Ήπειρο ακόμη και ''οι λίθοι κεκράξονται'' Ελληνικά, από τα Αρχαιολογικά (ακόμα και μαρτυρίες του Στράβωνα) και παλαιοχριστιανικά (από την εποχή της επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου) ευρήματα της περιοχής, μέχρι τους Έλληνες που ζουν εκεί και είναι Χριστιανοί Ορθοδοξοι και γηγενείς κάτοικοι του χώρου και όχι έποικοι. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου που είναι επίσης Ιστορικός και Φιλόλογος, είπε μεταξύ άλλων, ότι η Ήπειρος ήταν πάντα μία και ενιαία και ότι η ονομασία ''Βόρειος Ήπειρος'', που δεν συναντάται πότε προγενέστερα στην Ιστορία, επιβλήθηκε το 1913 βίαια και αυθαίρετα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκος, διηγήθηκε και κάποιο περιστατικό με Φοιτητές της Φιλοσοφικής Αθηνών, που έφευγαν από το Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου εν ώρα μαθήματος για να πάνε στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε τότε (1984)  ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Δρυϊνουπόλεως, Πογωνιανής και Κονίτσης κ. Σεβαστιανός, για την υποστήριξη των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι στην ερώτηση του καθηγητή ''που πάτε;'', oι φοιτητές του απάντησαν ''κύριε καθηγητά την προηγούμενη ώρα διδαχτήκαμε Αρχαία Ελληνική Ιστορία...τώρα πάμε να την υποστηρίξουμε!''.

               Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μαζί με το εκλεκτό ακροατήριο, ο Βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.              

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 18/08/2019 - 19:21

 Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ενεργοποίηση συνοδοιπόρων στη μακρόχρονη προσπάθειά τους για την αναστήλωση και αξιοποίηση του Λωβοκομείου, ο Ε.Ε.Α.Σ Κοφινά-Σήφι και τα μέλη του πραγματοποιούν από το πρωϊ σήμερα, Κυριακή 18 Αυγούστου 2019, για μια ακόμη χρονιά, την ετήσια καθιερωμένη τους διοργάνωση Ημέρα Μνήμης Λωβοκομείου με πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαδραστικά καλλιτεχνικά δρώμενα, ξεναγήσεις στο χώρο, Επιμνημόσυνη Δέηση, κέρασμα και μουσική γιορτή στο τελείωμα της μέρας...με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.

 Με Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στο Χώρο του Λωβοκομείου Χίου, ξεκίνησε το πρω'ί' της Κυριακής σήμερα στο Λωβοκομείο, που στέκεται κόσμημα στη μοναδική, δροσερή και ηλιόλουστη Χιώτικη εξοχή, παρά τα χρόνια της εγκατάλλειψης που το βαραίνουν.

 Αμέσως μετά, γύρω στις 10.30, το Εργαστήρι Παιδικής Καλλιτεχνικής Έκφρασης και Κατασκευών ''Ανακυκλώνω-Αγαπώ το Περιβάλλον'' (που έστησαν τα παιδιά με την επιμέλεια της Βιργινίας Σίμου από το Σύλλογο), δέχτηκε τους χαρούμενους επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις πρωτότυπες και ευφυέστατες ζωγραφιές και χειροτεχνίες των παιδιών που με κέφι και όρεξη εξήγησαν και θύμισαν με τον πιο εύστοχο τρόπο σε όλους μας, ότι είναι αυτονόητο πως πρέπει να προστατεύουμε, να αγαπάμε και να φροντίζουμε το φυσικό περιβάλλον  που μας χαρίζει απλόχερα τα ''δώρα'' του στη ζωή...και πρώτα-πρώτα το καθαρό οξυγόνο που μας είναι το πιο απαραίτητο. Με τέτοια παιδιά, ευαισθητοποιημένα-δραστήρια και έξυπνα, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

  Τα ίδια παιδιά, αγόρια και κορίτσια σε δράση, λίγο αργότερα, γύρω στις 11, οι μικροί μας φίλοι από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου ''Αχτύπητοι Κοφιναίοι'', με τον γνωστό μας, δραστήριο, πολυτάλαντο, ξεχωριστό και άξιο Καλλιτέχνη, Ζωγράφο...και όχι μόνο, Μπάμπη Κοιλιάρη, στην ''ενορχήστρωση'' και την επιμέλεια της δράσης, παρουσίασαν, μια πολύ όμορφη Παράσταση Χαρτοθεάτρου Καραγκιόζη, με τίτλο ''Ο μπαρμπά-Γιώργης ο Μέγας''.

 Παράλληλα με το κέρασμα του Συλλόγου με καφέ, αναψυκτικά, κουλουράκια και λουκουμάδες, συνεχείς ξεναγήσεις των επισκεπτών στους ιστορικούς χώρους του Λωβοκομείου πραγματοποιήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας από τον Μπάμπη Κοιλιάρη που ξετύλιξε το ''μίτο'' της ιστορίας, των κτισμάτων-μνημείων...και της ζωής του χώρου, που είναι συνυφασμένη με τις πιο ζωηρές και σημαντικές Ιστορικές Μνήμες του νησιού μας.

Το Λωβοκομείο Χίου, που ήταν καταφύγιο και χώρος περίθαλψης των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από την αδυσώπητη ασθένεια της Λέπρας και λειτούργησε μέχρι και το...όχι και τόσο μακρινό παρελθόν (μέχρι το 1959)...στέκει περήφανο (έχοντας δωσει τόσα πολλά) από το 14ο Αιώνα που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ψυχομαχούσε...και με τη Φραγοκρατία που ακολούθησε στην Ελλάδα...ιδρύθηκε από Γενουάτες στη Χίο με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της Λέπρας που έβλαπτε την κοινωνία σε όλα της τα επίπεδα.

 Τα υπέροχα αρχιτεκτονικά κτίρια και οι χώροι που διέμεναν οι ασθενείς ήταν εφάμιλλα των καλύτερων ξενοδοχείων της εποχής...και το Σαλόνι καθώς και το Φαρμακείο του Λωβοκομείου θα ήταν ακόμα άθικτα, σαν να τα κλείσανε το βράδυ για να ξαναπάνε το πρωϊ, αν δεν είχε περάσει στην εγκατάλειψη, που το άφησε αφύλακτο η Πολιτεί), με αποτέλεσμα να πέσει θύμα βανδαλισμού πριν μερικά χρόνια.

 Ανάμεσα στα κτίρια και τις σκιερές-δροσερές αυλές του, που είναι γεμάτες ευκαλύπτους και τσικουδιές,(επείγει η διαφύλαξη και η φροντίδα του), βρίσκονται και οι δύο όμορφες και ανεκτίμητης Ιστορικής αξίας Εκκλησίες του. Ο Άγιος Λάζαρος, που πρέπει να χτίστηκε πολύ πριν το 1538 και η Παναγία η Υπακοή που είναι πολύ προγενέστερη και η οροφή της δεν σώζεται...και καθώς φαίνεται, όπως αναφέρεται στην Ιστορία του Ζολώτα, στο σημείο αυτό οι Αρχαίοι Χιώτες είχαν Ιερό προς τιμήν της Επηκόου Αφροδίτης.

 Σήμερα το βράδυ, Κυριακή 18 Αυγούστου, στις 8 παρουσιάζεται στον υπαίθριο χώρο του Λωβοκομείου, η βραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ του 4ου Γυμνασίου Χίου ''ΛΩΒΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ-Ένα ταξίδι στο χρόνο''. Την ταινία θα προλογίσει η Διευθύντρια του Σχολείου Ειρήνη Χούλη.

  Στους χώρους του Λωβοκομείου σήμερα, λειτουργεί παράλληλη Έκθεση έργων ζωγραφικής ενηλίκων του Ε.ΕΑ.Σ. Κοφινάς Σήφι και Έκθεση Βιβλίου από το Βιβλιοπωλείο ''ΚΑΜΠΑΝΗ''.

 Στις 8.30 μ.μ.  ξεκινά μουσική βραδιά για όλο τον κόσμο, στον όμορφο εξοχικό χώρο του Λωβοκομείου, με την παρέα της ''ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ''(Γιάννης Τσατσαρώνης, Σιδερής Χαλλιορης, Αλέξανδρος Παπανικολάου).

 Το Λωβοκομείο Χίου, άντεξε, στους κατακτητές, στη σφαγή, στους μεγάλους σεισμούς, στο χρόνο και στην εγκατάλειψη...δεν πρέπει να το αφήσουμε να αφανιστεί από την αδιαφορία μας. 

Το γοργόν και χάριν έχει. Το συντομότερο πρέπει να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι κι ο κόσμος της Χίου. Πρέπει να το σώσουμε!   

Δημήτρης Ζαφείρης